Klicka på "Matchreferat" i menyn och läs mer om våra matcher!

Herrlaget
Herr Spelprogram
Herr Tabell
Befäst serieledning efter femte raka – grinigt och onödigt spännande mot Lödde
2018-05-20 09:44
Ågren, Damir & Emir firar tillsammans med Alexander Robert hans 1-0 mål.

Grattis LB07 till tre nya poäng efter en stabil, men inte vacker insats uppe i Löddeköpinge. Matchen slutade 3-1 till vårt LB och förde oss till förnyad och förstärkt serieledning med två poäng före förra veckans motståndare Eslöv. Fem raka segrar och på dem endast TVÅ insläppta mål – det är starka papper. Efter oturliga förlusten i premiären mot Balkan har vi varit totalt sett riktigt bra.


Var ska det här sluta, tänkte jag efter två minuter i solen på lummiga Tolvåkers IP i Löddeköpinge. Då hade LB07 haft oavbruten possession i matchens två första minuter, med en halvfarlig målchans som resultat. Det var inledningen till en halvlek som mycket riktigt LB07 dominerade näst intill totalt. De enda gånger Lödde kunde störa oss var när tveksamma uppspel fastnade på deras mittfält samt i slutet av halvleken, då Lödde spottade upp sig markant.


De där felpassningarna renderade Festim lite trubbel i matchinledningen. En sned bakåtpass i 4:e minuten löste han nere vid kortlinjen med oftast utmärkte Oskar Ågren, som ovanligt nog vacklade ett par gånger i uppspelen. Nästa felpass gav Lödde deras bästa målchans i första halvleken, ett halvhårt markskott, som LB-keepern ganska enkelt fiskade upp.


LB07 hade mycket boll inledningsvis, även om det mest var i backlinjen. Jag tror t ex Ågren rörde bollen 20 gånger första tio minuterna. Vi utgjorde då inget större hot mot de gula, men när bollen fick arbeta längs kanterna så skapades farligheter. Cliff försökte en klassisk Rindom-raid till vänster i 7:e minuten. Löddes högerback tvingades kapa honom och fick syna det gula kortet, medan Cliff låg kvar i gräset någon halvminut. Kanske satte den tacklingen ribban för vad som utvecklades till en hård batalj mellan LB07 och Lödde. Men kanske allra mest mellan Lödde och domaren.


I den 10:e minuten tog LB07 ett fast grepp om utvecklingen. Utmärkte Fred Lundahl gjorde en av sina patenterade inlöpningar från vänsterkanten. Han dribblade en Löddespelare och stack diagonalt över mitten av planen mot högerkanten, skickade en distinkt passning till Alex Robert där ute. Tyvärr blev det farliga inlägget uddlöst, men vi satte taktpinnen och det blev snart uppenbart att våra anfall hade mer sting än hemmalagets.


Bara någon minut senare kolliderade Damir med målvakten efter ett fint högeranfall. Målvakten fick skadebehandling och LB hörna från höger. På den fina hörnan av Jonne fick Ågren ganska ensam gå upp och nicka farligt mot målet och sekunden efter slog unge Robert in returen. 1-0 till LB och hörnor skulle visa sig vara dagens segervapen. Faktiskt Ågren också.


I 15:e minuten borde kanske Jonne blivit varnad efter en brysk tackling bakifrån, med en extra liten nedsparkning som ”bonus”. Löddes tränare blev vansinnig och redan här sattes ribban för kommunikationen mellan Löddes spelare, bänk, publik och den stackars domartrion. Jag kan egentligen inte avgöra om domartrion hade en dålig dag på jobbet, men det blåstes en del i pipan.


Mitt i halvleken hittade Ågren rätt med ett långt uppspel på Kristian Benkö, som sprang förtjänstfullt på alla bollar under de 80 minuter han var på plan. Resultatet den här gången blev en hörna, som inte blev glödhet, men det var någonting med hörnorna som lovade framgång. Malmö FF skulle behöva Jonne som hörnläggare – deras hörnor i allsvenskan är betydligt sämre (sorry Svanberg). Jag skriver samtidigt som ena ögat riktas mot FA-cupfinalen United-Chelsea och Mourinho hade också velat ha Jonnes hörnor…


I 24´ försökte Fred nickskarva in en läcker lyftning, men Löddes målvakt kunde klara utan problem. Några minuter senare hade dock målvakten fått nog. Sviterna av kollisionen med Damir blev för svåra och efter exakt en tredjedel av matchen bytte man. I 35´ blev Cliff varnad efter en ful tackling bakifrån, återigen med vilda protester från Lödde. Ville de ha rött?


Halvlekens sista tio minuter gled initiativet i matchen en aning över till hemmalaget. De skapade inga glödheta målchanser, men de hade nog bollen lika mycket som LB sista tio. Den farligaste var en tilltrasslad situation i vårt straffområde, där en Löddespelare föll och hemmaspelarna skrek efter straffspark, men domaren slog resolut och korrekt ut med armarna. Den farligaste chansen i slutminuterna var annars unge Maltins, där han efter en lång djupledsraid avslutade med ett farligt skott. Wille Öberg stängde den första halvleken med en snygg bakåtnick till Festim och LB07 kunde ta pausvila i vinnarhålet.


I pausen testade jag naturligtvis hemmalagets korv. De hade Lundaknake i bröd för 20 spänn och det är prisvärt. Jag måste dock berömma de redan ökända trollkorvarna på Brovallens grill som är mycket godare. Det finns någon julig krydda i knake som jag inte gillar. I min korvvärld ska det vara lite mer styrka än karakteristisk krydda i en korv. Och vad är det för krydda i knaken? Jag kunde inte räkna ut det, men någon julkrydda är det – och det är inte saffran. Kryddpeppar? Vad jag vet är receptet på Lundaknake hemligt, så jag får väl träna smaklökarna.


I den andra halvleken hade LB07 medvind. Det borde resultera i ännu mer dominans, tänkte jag, men det visade sig att det var en felaktig förhoppning beträffande spelet. Willes första långboll rann ifrån en obeslutsam Benkö, som kanske borde löpt med direkt utan att försöka ta ner den. Det var ett samspel mellan LB:s två bästa för dagen. Jag har stött och blött frågan på vägen hem till datorn och fastnade till slut för Wille, som gör en mycket bra insats idag. Benkö utnämndes till Matchens Lirare på plats av Lödde och det har jag inga som helst betänkligheter kring. Det var ytterst välförtjänt, men då kan jag prisa Wille här, med Benkö som min runner-up.


Benkös insats idag var mycket fin och den kröntes med ett mål redan i 47:e minuten. Ännu en gång var det en bra hörna som till sist hamnade i målprotokollet. Är det en inövad variant? Jag får tyvärr inte beskriva denna variant av Coach Ringblom men Ågren är med i just denna hörnan. Likaså Fred som får bollen och siktade noga istället för att ta i för kung och fosterland och det blev målvaktsräddning, sedan tog bollen i ribban, tillbaka ner på målvakten och efter den lilla returen som uppstod där, kunde en lycklig Benkö raka in bollen i tomt mål. 2-0!


Nu vill man tro att LB07 stängde den tajta matchen, men ingalunda. Lödde gav sig inte. Matchen påminde på så vis om förra veckans hemmamatch mot Eslöv. Lödde visade på stark moral och försökte hela matchen i allmänhet och i andra halvleken i synnerhet komma igenom ett duktigt LB-försvar. I 53´ lyckades de avlossa ett hårt skott som Festim enkelt fångade. I 60´ en av fem-sex frisparkar in mot femton man i boxen, men den landade i inspark.


Coach Ringblom gjorde ett antal byten. I 55´ bytte Cliff med Luciano och Alex Robert med Mattias. Cliff kanske riskerade en andra varning och såg dessutom både trött och halt ut. En kvart senare byttes Maltin och Fred ut mot Rocco och Martin. Defensivt byte där Martin blev tredje mittback för att freda oss från Löddes inte helt ofarliga kantattacker. Kanske inte lika väntade och vanliga byten som de första, men LB:s bänk är stark. Seriens starkaste?


Oj. Här skriver jag på bara. Jag glömde ju det viktigaste. Lödde lyckades turligt reducera i 65:e minuten. Ett mål som Festim nog får ta på sig efter en höjdboll som han går ut på oattackerad, felbedömer en aning och tappar den bakom sig. Solen i ögonen? Efter en sekunds fipplande trillar säsongens femte baklängesmål in och Lödde fick massor av energi. 2-1 med 25 minuter kvar och jag blev faktiskt en smula nervös. Det hade varit synd att förlora en match man dominerat i nästan en timme. Onödigt!


Sista fjärdedelen av matchen blev tråkig. Löddes spelare klagade på nästan varje domslut och stämningen var långtifrån gemytlig. Trots att Lödde hade en hel del av spelet så skapade LB07 ändå de bästa chanserna. 72´Rocco rann igenom från dålig högervinkel och avslutet blockades av försvarare. 73´Wille med ett välplacerat långskott, räddades till hörna. 77´Benkös avslut strax över efter bra djupledsboll från Jonne. Strax efteråt blev till vänsterytter omplacerade Benkö utbytt och borde fått fler applåder än de han fick. Bra jobbat, Kristian! Många vunna höjddueller och bra löpningar, både offensivt och defensivt.


Någonstans i målchanskavalkaden kom också en repris på "den" hörnan, men den här gången kunde Ågren inte riktigt bestämma sig, hamnade i mellanläge och drog den högt över. De där hörnorna kan ju bli segervapen fler gånger. Det är härligt att se att nästan inga hörnor fastnar på förstaförsvararen och då är ju alla hörnor en potentiell målchans för nickstarka LB07.


Sista kvarten blev ännu grinigare, främst från Lödde, nästan bara från Lödde faktiskt. Jonne varnades i 82´, och avblåsningen (som stoppade ett potentiellt anfall) framtvingade ett mindre psykbryt från Löddes nr 21 Benjamin Kervall, så han varnades också. I Löddes efterföljande anfall kom ett farligt läge, men skottet gick högt över. Istället kom matchavgörandet i 86:e minuten. Mattias, som inte kommit loss tidigare på högerkanten, fick rätt boll att springa på. Från halvdålig vinkel chippade han över målvakten och bollen studsade in i mål. Eller? Löddeförsvarare lyckades hindra bollen på/innanför mållinjen och skyffla undan den. Jag skrek långt innan den gick in och assisterande domaren vinkade för mål och det blev rent ut sagt ett jäkla liv på spelare och publik när huvuddomaren blåste för 3-1 och samtidigt skickade tre poäng riktning söderut. Skönt!


Lödde skapade ett farligt läge till, kanske två, men de hade svårt att verkligen få till sista touchen eller skottet. Dessutom fanns det i LB:s straffområde fem utmärkta backar och det är rätt många ben och huvuden att forcera. LB kunde också tryckt in ett mål till, via Rocco som tog eget avslut i 2-mot-1-läge och en fin kombination mellan Emil (inhoppare för Benkö) och Luciano. Efter fem tilläggsminuter blåste domaren för full tid och vi var hyfsat nöjda med en åtminstone halvbra dag på jobbet. Det var inte Lödde, som struntade i att tacka för matchen. Märkligt, tycker jag. En del av deras gnäll var i sak motiverat, men det måste gå att lägga lock på några av de känslor och tankar som bubblar upp i en fotbollsmatch. Att de inte var nöjda med domarinsatsen ska inte gå ut över fotbollens fair play. Man tackar efter matchen, punkt slut.


Igen är LAGET kanske ändå LB07:s bäste spelare. Jag har nämnt den starka bänken, från vilken även en stabil Iffe kunnat hoppa in mot slutet, men alla byten var gjorda. Jag vill särskilt nämna försvarsspelet, som egentligen bara fallerade en kort stund efter reduceringsmålet. Ågren stabil defensivt trots några felpass och starkt bidragande till både 1- och 2-0. Wille en av planens absolut bästa. Cliff och Emir stabila. Damir är en klasspelare, som alltid är med i mitt Man of The Match-resonemang. Stenhård. Svår att möta. Ändå kreativ och teknisk.


Jag vill som vanligt också höja kapten Jonne och Maltin, som båda är fenomenala tvåvägsspelare. Och Jonnes varning är klassisk NHL-taktik: ge smällen, stoppa anfallet och pumpa upp lite adrenalin i trötta kroppar. Jag tror att även den där tacklingen i första var en sådan där höja-lagets-adrenalin-tackling, att visa att det gör ont att möta LB07.


Det GÖR ont att möta LB07.


Inte minst för att man ofta förlorar.


Här vill jag göra en liten summering av säsongens sex inledande matcher. LB07 har nu mött fler än hälften av seriens lag och varit bättre än alla. Ja, jag räknar in Balkan i den summeringen. Som ni kommer ihåg straffades vi brutalt av individuella misstag i den matchen. Alla andra matcher har vi vunnit stabilt eller t o m säkert: 2-0 Malmö City, 4-1 Hörby, 1-0 Tomelilla, 3-0 Eslöv och idag 3-1 Lödde. 13-2 på fem matcher och 15 serieledande poäng! Jag tror att alla motståndare känner respekt för LB07. Det ska de göra, för vi ÄR ett av seriens bästa lag. Det som gör laget extra intressant att följa är nog den unga truppen. Snittåldern på dagens LB07 är 21 år. Dessutom kommer åtta av elva startspelare från klubbens ungdomsled. Fantastiskt!


Idag har det varit VM-semifinal i ishockey mot USA och FA-cupfinal på Wembley med mitt United. I morgon MFF-Häcken. Alla dessa tre är matcher att se, förstås. Men jag tycker, helt sanningsenligt och dessutom realistiskt, att matchen i helgen jag INTE vill missa, det är LB07. Lokalfotboll på gräs (inget tjat idag, nu är vi i grässäsongen), med kommentarer från spelare, tränare och publik, ljudet av kroppskontakt, målglädje, förtvivlan, smärta och så, sådär sju-åtta minuter efter slutsignalen, den ökända segervrålsdansen inne i omklädningsrummet, där först ett svagt ”shalalalalala-la, LB07” viskas fram av spelare och ledare, för att sedan explodera i ett vildsint crescendo ”SHA-LA-LA-LA-LA-LA-LAA, ELL-BEE-NOLL-SJU”, som varar i åtminstone en minut och som kan få vilka motståndarlagsomklädningsrum som helst att deppa. DET vill jag aldrig missa. La Familia!


Vi ses på Brovallen på lördag, strax före 13:00, så att du kan vara säker på att få sittplats. Då är det Höganäs som kommer på besök. Korvarna är välgrillade, hamburgarna fräscha och fotbollen spännande. Kom dit och ta med dig någon annan som gillar fotboll eller korv så slår vi publikrekord igen! Tar du dessutom med dig någon som kan grilla, så är den anställd för en eftermiddag. Snacka med ledarstaben om du kan och vill hjälpa till - vi får hjälpas åt allihop med att göra arrangemangen riktigt roliga! Det har laget förtjänat!


Forza LB07!

Magnus Hinderot

Ensam serieledning efter en bra dag på jobbet mot toppkonkurrenten Eslöv
2018-05-12 22:04
Festim håller nollan igen och visar på denna bilden vad La familia handlar om. Här firar han segern med sin son.

Förutsättningarna för fotboll kunde nog inte varit mycket bättre denna lördag den 12:e maj. Växlande molnighet med rejäla solglimtar, ca 20 grader, nytt överlägset publikrekord (155 för att vara exakt) och en svag bris, så pass svag att ur tidigt anländ publik värvade grillmästaren Philip inte behövde bekymra sig för att grillröken skulle irritera vare sig spelare, domare eller publik. Möjligen lite irriterande för oss som grillade, men det är smällar man får ta. Dessutom en match där en vinnare skulle ta över serieledningen från ett i onsdags kryssande IFK Trelleborg. Tre viktiga poäng stod således på spel i säsongens första hemmamatch på naturgräs. Kan ni känna doften? (Förlåt att jag tjatar, men fotboll ska spelas på riktigt gräs. Punkt slut.)


På tal om gräs, men mest på tal om smällar. Det delades ut en del smällar på planen, där Eslövs BK, som för övrigt i en kort krönika på klubbens hemsida hyllade LB07 i allmänhet och berömde Maltin i synnerhet, inledde starkt de första 5-10 minuterna, med den höga press och bollerövring, som annars kommit att bli signum för årets upplaga av LB07. Kanske förra årets upplaga också för den delen, men det är kanske först nu som fjolårets träning och taktik verkligen betalar sig i det förhoppningsvis långsiktiga bygge som LB07 ser ut att vara.


Före matchen dök det upp en liten grej. Eslöv hade tagit med sig sina ordinarie matchtröjor i röd-svart-randigt. Det matchar tyvärr LB07:s hemmaställ alldeles för bra och Eslöv fick därför efter lite diskussion med materialansvarige Rolle låna våra vita bortaställ. Kändes lite underligt att se två lag med LB07-skölden på bröstet, men det kan man knappt se på avstånd.

Det ska sägas (skrivas) att undertecknad inte heller idag såg alla spelsekvenser. Grillningen kräver sin man, trots två ypperliga hjälpredor i Coach Ringbloms kollega Philip och A-lagstruppens Oliver. En spelsekvens som jag endast såg sista touchen i, var LB:s 1-0 i 14:e minuten. Nu kan jag inte skylla på grillningen i sig, men just när anfallet drogs upp stegade förre LB-giganten och Balkan-spelaren Luka och f.d. trotjänaren Emil Linde in genom grindarna. De var trots deras längd inte i vägen rent fysiskt, men samtalet med dem berövade mig själva upprinnelsen. Däremot fick jag se som vanligt utmärkte Damir med full kraft trycka in bollen i öppet mål efter en jätteprestation av Cliff på vänsterkanten.


Jag har kritiserat Festims brist på klister i handskarna, t ex senast mot Tomelilla, men han har tagit till sig av kritiken och var idag Mr 100 %. Det behövdes i första halvlek. Inte för att Eslöv skapade många riktigt farliga målchanser, men de gav inte upp efter baklängesmålet. Tvärtom höll de spelet väl uppe och visade prov på och bevis för att Eslöv är och bör bli ett topplag i division 3, liksom LB07. Några hörnor, några inlägg och en klockren utrusning var första halvlekens arbete för LB-målvakten. Bra jobbat, Festim!

Det dröjde dock inte länge innan 2-0 låg i Eslövs nätmaskor. Inte heller denna gång såg jag genom grillröken och den ringlande kön till välsmakande hamburgare. LB07 hade redan stävjat Eslövs energiska öppning med Damirs 1-0, men nu drog man distinkt ned rullgardinen definitivt för motståndarnas offensiva entusiasm. Unge Alex Robert var sist på bollen efter Freds skott i 24:e minuten, som dessutom hade nuddat Roccos fötter (och han fick lite av hyllningarna). Målvaktstavla? Jag vet inte, det såg rörigt ut.


Eslövs BK ska ha beröm. Inte heller nu vek de ner sig. Faktiskt försökte de matchen igenom tränga igenom LB07:s duktiga försvar, där ingen heller vek ner sig. Inte heller i andra halvlek skapade bortalaget särskilt många kvalificerade målchanser, men det fanns många halvlägen som kunde hamnat i målprotokollet med lite tur och sista finess.


I andra halvlek böljade spelet en hel del. Mycket kamp, en del grinighet i båda lagen och några småskavanker som ledde till en del byten i hemmalaget. Mitt i detta böljande spel kom en djupledsboll i 52:a minuten till en framstormande Anton, som i tuff batalj med Eslövs back föll och domaren dömde utan att tveka straff till LB07. En för dagen klockren tvåvägsspelare i lagkaptenen Jonne stegade fram och satte distinkt bollen till höger om Eslövs målvakt. 3-0 till hemmalaget och segern/serieledningen kändes ohotad.


Inte heller nu gav Eslöv upp – det tyder på moral och mental styrka. Jag tror att LB07 besitter samma kvaliteter, men det återstår att bevisa under årets säsong, då laget egentligen inte satts på moraliskt prov mer än i första matchen mot Balkan. I den matchen visade ändå våra rödsvarta den moral som Eslöv gjorde idag så jag är inte orolig.


Sista halvtimmen kontrollerade LB07 matchen ganska väl. Visst kom det en liten anstormning på slutet, men backarna täckte skott som inte redan från början tog satellithöga banor över Festims mål. Kanske ville han t o m haft en riktig utmaning, men att hålla nollan är roligt oavsett.


Det blev lite grinigt mellan bytena. Några varningar delades ut till båda lagen och Eslövs tränare Peter Olsson blev avvisad vid en liten dispyt. Coach Ringblom fick också en reprimand från i mitt tycke utmärkte domaren Mohamed Rachid. Han tillät en del kontakt, men lyckades ändå hålla nivån okej, även om han blev otydlig några gånger. Missförstå inte nu. Det var inte en ful match, men det var lite smågrinigt här och där. Det ska det vara i matcher som gäller mycket. Hög anspänning på spelare och tränare brukar ge en del grinighet, men det är också ett uttryck för båda lagens höga ambitioner. Och det ska båda lagen ha. Rent kvalitativt var det vårsäsongens bästa match, sett till hur bra båda lagen var. Jag ser redan fram emot bortamatchen i höst.


Några LB-spelare fick utgå med skador och skavanker. Oskar och Damir, men värst för Anton, som fick hjälpas av planen och bidrog till fem minuters stopptid. Tveksamt om han startar mot Lödde på lördag. Ännu en toppmatch, förresten. Tråkigt att vara utan hans löpningar på högerkanten, men det ska sägas att LB07:s bänk är mycket stark. Alla de som kommer in är i princip lika bra som de som går ut. Martin, Mattias, Iffe och Wille är startspelare i många division 3-lag, kanske rentav i alla och Emir är ytterligare en av alla unga killar som är med i truppen och samlar på sig erfarenhet. Kommer idag in med energi och kraft och hjälper till att stänga matchen. Angenäma bekymmer för Coach Ringblom, men det gäller också att hålla alla i truppen både nöjda och taggade. Konkurrensen är bra, men det kan ju också bli svårt med 20 man som ska slåss om 11 startplatser. Fast roligt för publiken, som dessutom var månghövdad idag. Knappt någon ledig plats på vår klassiska betong/trä-läktare, som hade platsat i vilket DDR som helst. Ta med kudde, säger jag, och filt om det är det minsta kyligt.


Man of The Match? Ja du, det vete tusan. Jag vill ju alltid att LAGET ska vara Man of The Match, för att undvika att någon känner sig förbisedd eller rentav bortglömd. Det var många i båda lagen som gjorde bra matcher. Jag har redan nämnt Festim, men han ställdes på för få riktiga prov för att ikläda sig matchvinnarrollen. Evvel var riktigt bra i backlinjen. Stenhård, men sällan över gränsen, och ändå med förmågan att lugnt kunna spela upp bollen. Kapten Jonne, som hämtar och lämnar bollar på löpande band. Han tog en monsterlöpning mot Eslövs målvakt i 88:e minuten och det visar på hjärta och jävlar-anamma. Maltin, som Eslöv själva höjde på hemsidan, gör som vanligt en stabil match. Cliff är stenhård OCH kreativ, en bra kombo. Det blir ingen Man of The Match. Idag tillfaller den utmärkelsen LAGET. Coach Ringblom är säkert nöjd med prestationen idag – men det ska sägas att han skällde lite efter matchen ändå efter en tveksam träningsvecka.


Jag måste kommentera det här med matchevent igen. Det är jättetrevligt med nyväckta grejen med grillning. Allt överskott går till lagkassan, så det får lov att kosta 40 spänn för en rejäl korv, även om vissa tycker det är dyrt. Till resten av säsongens hemmamatcher behöver vi frivilliga till grillen. Nu har familjen Hinderot tagit hand om den i två matcher – idag rejält uppbackade av Philip och Oliver – men framöver behöver vi seriös hjälp om det (i sin tur) ska bli referat som inte bara är tankar, snarare än matchreferat. Kanske kan jag dessutom sköta speaker-mikrofonen två rejäla snäpp bättre än idag? Den breda skånskan jag har i vanliga fall blir av någon anledning mycket bredare i mikrofonsammanhang… men det får ni ta. Och vi ska ha igång vågen på hemmaplan innan säsongen är slut!


Fyra raka segrar. Fyra bra prestationer. Fyra odiskutabla fullpoängare. Kan Lödde sätta stopp för LB07:s framfart i södertrean? Kom till Löddeköpinge på lördag så får vi se! Vi måste naturligtvis sluta upp mangrant även på bortaplan – inte minst för att testa korvarna. Någon gång inom snar framtid hade en supporterbuss varit jäkligt roligt…


Forza LB07!

Magnus HinderotLB07 dominerade i Tomelilla – toppmöte på Brovallens gräs på lördag
2018-05-06 10:36
Damir gör det avgörande målet efter ett fint väggspel med Maltin.

Kanske kan meningsutbytet mellan referatskribenten och Coach Ringblom efter matchen mot och i Tomelilla vara ett minireferat i sig. 

Coach: ”Nå, vad tyckte du idag?” 

Jag: ”Inte alls ert bästa och det gick stundtals långsamt.” 

Coach: ”Skojar du!!?? Vi har ett bollinnehav på säkert 80 % och skapar säkert 10 bra målchanser!! 

Jag: ”Ja, men ni måste göra mål på dem också.” 

Coach: ”Du har höga krav – det är division tre nu och vi möter laget som släppt in minst mål i serien.”

Coach Ringblom spände den där svarta hotfullt kritiska lärarblicken i mig, den som jag tänker mig att många skolelever och fotbollsspelare känner antingen respekt eller rädsla för, inte sällan både och. Sedan vände han på klacken och gick. Inte i vredesmod, men säkert med ett styng av besvikelse över att min första åsikt uttryckte något negativt, när förmodligen både lag, stab och publik var nöjda med LB07:s dag på jobbet. Det är möjligt att jag tog i och nog borde jag åtminstone gratulerat till tre poäng och berömt någon spelare, laget, tränaren eller spelet. 


Då får jag hänvisa till den första halvleken. Det såg stundtals riktigt fint ut med fina löpningar och djupledsbollar, som ofta blev väl avvägda tack vare naturgräset. Total dominans över alla 45 minuter och plandelar. Till det en handfull kvalificerade målchanser. Med statistiskt sett okej utdelning borde resultattavlan visat 0-1 i paus. En bra dag med målskyttet 0-2 och med flyt kunde det faktiskt stått både 3- och 4-0 till de rödsvarta.


Ändå kan jag inte tycka att det direkt sumpades målchanser. Tomelillas målvakt, ska sägas, var mycket duktig, och hela laget stod ganska lågt och försvarsinriktat, med ett par duktiga försvarare i backlinjen. Ett pärlband av klara chanser radades ändå upp. Benkö kom fri efter knappt 10 minuter, men målvakten avvärjde med en distinkt utrusning/räddning. Bara någon minut senare var det Anton från sin högervingeposition, med samma resultat. Bästa chansen fick kanske Fred på andra sidan, men både ett backben och målvakten styrde avslutet över ribban till hörna. Damir hade en bra chans i 40:e och Fred fick avsluta raden av chanser med ett hårt skott tätt över efter att Jonnes frispark på mittplan hittat honom i bra löpläge mot målet. Därtill många goda försök, inte minst på högerkanten med Albin och Anton, även om jag tycker att Albin oftare skulle kunna kommit lite högre upp för att utnyttja ytan som uppstod när Anton löpte iväg diagonalt centralt. Dessutom hade första halvleken inga på allvar hotande Tomelilla-anfall, så ni förstår att dominansen var total. Coach Ringbloms 80 % var ingen överdrift.


I halvlekspausen intresserade jag mig för lite annat. Som utlovat teståt jag Tomelilla tjocka grillade korvar, men måste säga att LB:s 40 spänn för trollkorv är en mycket bättre investering för hungriga åskådare än de billiga 25 som avkrävdes mig här. Den riktiga behållningen på Tomelillas trevliga idrottsplats, med kyrkogården som närmaste granne (vem vill springa in där på kvällsvintertid när man skjutit högt över?), var annars speakern. Med skön attityd och klockren österlenskånska förgyllde han framförallt andra halvlek. Jag insåg då att speaker är något LB07 bör satsa på när vi äntligen intar gräset där hemma på lördag. Och visst var det härligt med match på riktigt gräs idag! Schysst matta också!


Efter att ha avverkat fyra matcher mot varierande motstånd kan vi konstatera att alla matcher på den här nivån har lite olika karaktär vad gäller tugget på plan och från publik. När vi spelar mot de andra Malmölagen finns en igenkänningsfaktor och en jargong emellan spelare och från publik. Ibland aggressivt, ibland skämtsamt. Men när Malmölag, som vårt LB, kommer till landsbygden så verkar det finnas en storebrorsvinkel på hela grejen. ”Di e från Malmö å då e di lidt dumma i huvet”. Och på landet kan de verkligen uttrycka sig lite så där bonnigt fientligt, ofta direkt inriktat mot en person i motståndarlaget från storstan. Därför var det extra trevligt när någon i hemmapubliken sa ”Fan va schysst tränare LB07 har” när Ringblom hjälpte en TIF-spelare med krampstretchning. Tomelilla ska vara stolta över de 134 betalande åskådarna och jag tänkte flera gånger att en trevlig läktare är viktigt. Något för LB07/Fritidsförvaltningen att se över på Brovallens hårda cement?


Andra halvlek blev lite stabbigare. Tomelilla försökte lite oftare hota både centralt och på kanterna, men beröm till LB:s försvar/mittfält som lyckades avstyra i princip rubbet. De få målchanser de lyckades skaka fram var en stenhård frispark från långt håll, som Festim tippade till hörna. Innan dess hade Festims agerande på ett par höjdbollar sett lite vanskligt ut, så räddningen var nog bra för självförtroendet.


I mina anteckningar från andra halvlek hittar jag inte alls lika många LB-chanser. Det är också här jag tycker att tempot gick ner betänkligt och det blev ibland lite omständigt eller för svåra längre bollar, med mycket sämre precision än i första. Efter en knappt kvart skallade backarna Ågren och Cliff ihop och båda blev liggande i gräset en bra stund. Mittbacksresen Ågren hämtade sig och fortsatte matchen, men odödlige, stenhårde vänsterbacken Cliff fick utgå med förmodad hjärnskakning. In kom en efter skadeuppehåll sjukt spelsugen Wille Öberg, som inledde starkt med flera fina ingripanden. 


Endast några få minuter efter kom matchens enda mål efter en mycket stark individuell prestation av Damir. Ett väggspel med Jonne (?) centralt utanför straffområdet och till sist höll Damir undan och kom runt duktige mittbacken nr 3 i Tomelilla. Ur snäv vinkel prickade Damir målvaktens bortre hörn och det var förlösande att äntligen få utdelning retroaktivt från dominansen i första halvlek. Den prestationen ger honom min Man of The Match idag.


Bara några minuter senare var samme Damir endast centimetrar från att få tag i Antons hyfsat känsliga lyftning in framför mål, men matchens enda mål var ju redan gjort. Sista 20 gjorde Coach Ringblom några byten, men de påverkade inte matchutgången avsevärt. Högerkantens båda A klev av och Martin och Mattias kom in. Fred och Benkö byttes ut mot Alex och Emir med kvarten kvar. 


Det blev mest krigande på slutet. LB07 värnade om de tre välförtjänta poängen och Tomelilla försökte förgäves komma någon vart. Kvaliteten på spelet i andra i allmänhet och sista 20 i synnerhet var kanske det som satt kvar på näthinnan när Coach Ringblom frågade efter slutsignalen: ”Nå, vad tyckte du idag?”. Som sagt, lite orättvist kritiskt från min sida så jag avslutar med att gratulera till tre härliga poäng. Dessa bäddar för en miniseriefinal på lördag mot Eslöv, som leder tabellen, en poäng före LB. Seriefinal i femte omgången är dumt uttryckt – vi säger toppmöte istället. Fint väder hela veckan, toppkänning och kryddiga korvar bäddar för storpublik. Vi ses på lördag!


Forza LB07!

Magnus Hinderot (som trodde referatet skulle bli kort)