Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Klicka på "Matchreferat" i menyn och läs mer om våra matcher!

Herrlaget
Herr Spelprogram
Herr Tabell
Elfte raka seriematchen utan förlust – mållös semesterfotboll mot Malmö City
2018-06-27 12:40
Wille är en av matchens bästa spelare.

Ja ungdomar, vad säger man. När serien vände precis före sommaruppehållet kom ett pånyttfött Malmö City på Brovallenbesök i nästan högsommarvärme i första och polarkallt i andra. Det var två lag som verkade längta efter det där uppehållet och för många en välförtjänt semester. Båda lagen kom dessutom till spel utan sina bästa spelare. I Malmö City saknades spelande tränaren och giganten Kristian Legiec p g a landslagsuppdrag i futsal. LB07 fick vara utan sin mittfältsgeneral Damir Dado Becirovic, avstängd och/eller utomlands. Frågan är om någon av dem hade kunnat förändra det mållösa slutresultatet. Kanske.


Eftersom det är semester så ska jag semesteranpassa referatet. Det blir inga noggranna minut-för-minut-beskrivningar. Istället tänker jag ge lite ris och mycket ros samt återge – som hastigast – de få kvalificerade målchanser matchen innehöll.


Vi börjar helt enkelt med dagens Man of The Match. ”Titta här i min ficka. Där nånstans finns Malmö Citys vänsterytter.” Så sa Wille Öberg efter obligatorisk korv- och hamburgarätning efter matchen. ”Du var jäkligt bra i första halvlek”, kontrade jag med. ”I andra också.” Wille lät nästan lite bitter att jag rosade hans första halvlek specifikt. Det är inte ofta Wille är så öppet självberömmande, men idag hade han all anledning. Han var på ren skånska jävlet bra.


I mitt anteckningsblock finns följande ordagranna nedklottringar: ”Wille mycket aktiv första kvarten, många löpningar, bollkontakter och kombinationer”; ”matchens första riktigt stora målchans var Wille på volley vid bortre på Lucis fina inlägg”; och ” Wille är fenomenal på att värdera om han ska ta djup löpning, stanna kvar och möta högt eller avancera inåt i banan”. Behöver jag säga mer? Wille var ruskigt bra ikväll. Han är min överlägsna Man of The Match. Hade LB07 vunnit och Wille gjort målet (för inte kunde de på något sätt trillat in i plural?) så hade det nog kunnat vara den bästa matchen för Wille under de två-tre åren jag följt laget ingående. Även utan ett vinstmål förtjänar han berömmet. Grattis Wille. Tidig 21-årspresent.


Det var en böljande match spelmässigt. Båda lagen hade starkare och svagare perioder. Totalt sett så hade LB07 betydligt mer possession, men chansmässigt var 0-0 ganska rättvisande. Inget av lagen kom så där toknära lednings- och vinstmålet, även om t ex Wille grämde sig över den där volleyn efter 10 minuter. En annan rolig anteckning i mitt block är efter 19 minuter: ”Bra snack, bra tempo och rörelse”. Efter första halvlek var omdömet nåt i stil ”jämn spännande halvlek” med Helt sanningsenligt står det som slutmening 75 minuter senare: ”Avslagen semesterfotboll. Typisk 0-0-match”. Så vad hände?


Dags för lite ris. Det slogs många felpass över hela planen. Eller slarviga pass. Om jag ser det positivt; svåra pass som fastnade i Citys täta försvar. Vi kom inte igenom helt enkelt. Jonne hämtade otroligt mycket boll – som han ska göra – men efter den inledande tredjedelen – och i synnerhet andra halvan av matchen – blev det svårare och svårare för honom att hitta riktigt bra och hotande passningsalternativ. Här vill jag ibland ha med Maltin lite mer i uppbyggnaden. Han ska kunna göra mer offensiv nytta än idag, då han ofta hamnade lite på mellanhand eller jagandes hemåt efter enkla bolltapp, inte sällan hans egna. Jag har tjatat om det tidigare, men jag upprepar: Maltin har sådana kvaliteter att han ska kunna kombinera sig igenom ett lågt försvar, eller dribbla, eller för all del lossa bössan som jag sett att han har. Jag vill så gärna ha med Maltin i målproduktionen, den målproduktionen som under första halvan av serien tyvärr inte räcker till serieseger och division 2.


Det som däremot räcker för serieseger och förmodligen också för spel i division 2 är LB07:s försvarsspel. Inte fläckfritt idag, men nära nog. Det blir dock tydligt att så fort någon i en backlinje, LB:s eller någon annans, gör ett litet misstag, så är det fara å färde. Det är väl så mål görs i modern fotboll. Någon missar en markering, någon feltajmar en bortnick, någon väljer fel löpväg mot bollen. Idag hände det ett par gånger för annars eminenta mittbacksparet Martin/Ågge. Det blev egentligen bara riktigt farligt en enda gång under hela matchen, men trots att Festim också kom på mellanhand så gick Cityavslutet utanför den tomma kassen. Matchens Chans? Troligtvis.


Jag var inte överens med alla om matchens ups and downs. Jag tycker första halvlek innehöll mer intensitet är andra, men någon i ledarstaben jag talade med tyckte precis tvärtom. Kanske har jag fel. Eller så påverkades jag av att jag i första halvlek på nära håll fick njuta av högerkantens virvelvindar Wille Öberg och Alex Robert. Deras kvalitet, intensitet och kreativitet räckte för att ge mig intrycket av en ganska välspelad halvlek. Lägg till en högermittback i en nästintill felfri Martin Svensson så är intrycket cementerat.


På minuskontot idag är att samtliga hetare chanser och halvchanser (kan de vara heta förresten?) idag producerades i första hand av försvarsspelare. Wille var inblandad i några, Martin hade en bra nick i andra och det var nära flera gånger att framförallt Wille kom loss ordentligt på högerkanten. Får anfallsspelarna fel bollar att jobba med? För lite rörelse utan boll och för långsamt med? Idag luftades tre-fyra spelare som jag ändå idag i första hand kallar forwards: Anton, Benkö, Rocco och Mattias, men ingen av dessa producerade glödheta målchanser. Nöta målchanskreativitet efter sommarvilan kanske?


En annan sak på minuskontot är off-side-avvinkningarna i första halvlek. Dålig linjekoll av spelarna eller assisterande domaren? Oklart för mig då jag hade fel vinkel mest hela tiden.


En annan spelare i LB som förtjänar goda referenser är unge Alex Robert. Han kan stångas hårt med vilka motståndare som helst. Mot Malmö City var det som gäller. Idag var det Malmö Citys nr 11 som fick veta hur ettrig och lite jävlig han kan vara, men det gick förstås på båda hållen. Spelsugen Alex när han fick chansen i startelvan. Han är mycket duktig. 10-15 kg muskler och en decimeter längd kan ta honom hur långt som helst. VM 2026 i Nordamerika kanske…?


Matchen fick ett mindre roligt slut. Kvar bredvid planen låg då en gammal LB07-kille, Frankie, som numera håller till i Malmö City. Någonting gick sönder när han fastnade i gräset och vred till knät så pass illa att han fick hämtas i ambulans med befarat avslitet korsband. Tråkigt naturligtvis. Men också ett ypperligt tillfälle för fotbollens förbrödring i dystra lägen. Frankie log ändå i ambulansen åt Coach Ringbloms ironiska hånfulla kommentarer om Frankies fixering på den egna frisyren. ”Inte ett hårstrå fel efter 20 minuter.” Lycka till, Frankie! Vi tänker lite extra på dig.


En rolig anekdot från sidlinjen/läktaren. Brovallen fick internationellt besök i form av Ken från Skottland. Han är på semester i Malmoe och pallade inte med mer VM-fotboll på O´Learys med öl i näven. Istället letade han upp var det spelades ”riktig” fotboll och hittade då ”brouwallen”. Enligt det han hittade (på nätet?) skulle matchen spelas i morgon, men han fattade snabbt att ”I guess no one wants to play when Sweden faces Mexico”. Ken var inte helt nöjd med matchen efteråt. ”The yellow team defended great, but tha game needed more chances.” Han mer eller mindre lovade att komma tillbaka och jag fick helt enkelt lova mer sprudlande fotboll då.


Jag avslutar här. Tänk att vi hållit nollan i åtta matcher av tolv. Fantastiskt. Sommaruppehåll som tvåa i tabellen, med klart häng på Eslöv och en mycket intressant höst. Det sägs att en ny tung forward är på ingång. Vi behöver verkligen en målskytt i form – kan han som är på gång få vara en sådan?


Glad sommar allihop!

Forza LB07!

Magnus Hinderot

Ny 1-0-seger och delad serieledning efter lite semestertrögt spel mot IK Wormo
2018-06-21 21:57
Clifford är en maktfaktor på sin vänsterkant.

Hej och välkomna tillbaka till LB07:s matchreferat. Jag hade oturen att tvingas stå över helgens lokaldrabbning mot Kulladal, där LB07 enligt ledarstaben gjorde en av säsongens bästa halvlekar, den första. Toppkonkurrenten KFF betvingades dock målmässigt i den andra halvleken genom nickmål på inlägg av ovane målskytten Martin Svensson. Kulladal hade då tvingats spela halva matchen med tio man, efter en hård (?) utvisning som resulterade i en mer krampaktig halvlek från båda lagen. 


Spännande att se vad en meriterande seger mot Kulladal skulle göra med spelet och målfabrikationen mot ett långt ner i tabellen kämpande IK Wormo från Landskrona. Alla de där andra lagen från ”norr” har vållat oss en hel del bekymmer, oavsett tabelläge. På tal om lagen från norr, det är märkligt nog bara mot serieledande Eslöv som LB:s målskytte varit riktigt effektivt (3-0). Det låg på onsdagskvällen en förhoppning i luften att vårt LB07 skulle kunna producera målskillnad, som i en jämn serie kan bli viktig så småningom.


LB07 inledde starkt. Första kvarten summeras med aggressivitet, hög press, rörlighet och hela matchen igenom ett bra snack på planen mellan spelarna. Hemmalaget skapade målchans i 5:e minuten, men jag missade den från min position vid grillen. Luciano och Mattias skapade tillsammans en ny målchans i 8:e och strax före kvarten spelad hade LB07 ett anfall som varade i nästan två minuter, med tryck och återerövring av boll och mycket folk i boxen. I den 15:e minuten kom så matchens första riktigt fina läge efter ännu en återerövrad boll. Damir och Mattias kom 2-mot-1, men antingen kom Mattias löpning för tätt eller så slarvade Damir med passningen. Det kan också vara att Wormo-backen gjorde ett fint ingripande, men anfallet bröts innan målvakten sattes på prov.


Wormo är ingalunda ett dåligt lag, trots att poängskörden är mindre än halva LB:s efter halva serien. Snabba, bra passningsspel och ett stabilt försvar, lett av matchens gigant, målvakten Bill Halvorsen. Hans meriter från Superettan och flera klubbar högre upp i seriesystemet talar ett tydligt språk och han var fenomenal. Jag är egentligen sugen på att utnämna honom till Man of The Match och strunta i det nästintill omöjliga i att utse en sådan i LB07. Halvorsen gjorde åtminstone två, kanske tre räddningar i världsklass (på riktigt alltså), samt flertalet andra kvalificerade ingripanden. En gigant!


Efter LB07:s fina första kvart gjorde Wormo en snabb omställning, som sånär hade resulterat. Vi har dock också en duktig och meriterad målvakt. Festim räddade skottet ner vid främre stolpen till hörna och den boxade han sedan bort. Så var han också uppvärmd och med i matchen, men han skulle ha betydligt mindre att göra än kollegan i motståndarlaget.


Festim kunde dock fått att göra i den 23:e matchminuten. Wormo fick en stor chans på andrabollen efter en frispark, ännu en gång från deras vänsterkant. Annars utmärkte Emir feltajmade upphoppet på bortnickningen – eller blev han knuffad/stängd i ryggen – men avslutet från snäv vinkel i fritt läge gick utanför och krävde ingen målvaktsakrobatik.


Direkt efter Wormos chans fick hemmalaget sin kanske bästa chans i första halvleken. Efter ett fint anfall fick Luciano bollen i sin vänsterytterposition och den hårda bollen in mot Mattias styrde på en försvarare och hade sånär resulterat i ett självmål. Jag hann inte uppfatta om Halvorsen i målet räddade eller om den bara liksom träffade honom. Lucis andra inlägg i samma sekvens blev plockeboll. 


Det var stundtals en lite smågrinig match. Inte särskilt ful, men visst fanns det skärmytslingar och ibland verbal aggressivitet där ute. Wille blev varnad i 21:a minuten. Inte så konstigt då Wormo hade en bra period efter vår inledning och deras bästa spel stod att finna just på deras vänsterkant, således Willes högerkant. Ett tag var jag en aning bekymrad, men Wille höll kanten förhållandevis fredad matchen igenom. Han fick dock slita ont där ute. Efter matchen kunde han inte prata p g a att han fått en ofrivillig motståndarhäl på hakan. Säkert ingen större medicinsk fara och trots tveksamhet lyckades han klämma ner en hamburgare efter matchen.


I mitten av halvleken kom matchen in i ett grinigt skede, som på sätt och vis varade halvleken ut. Det började nog med en debatt om var en frispark uppe vid mittlinjen skulle ligga – varför kan inte fotbollsspelare bara lägga bollen där den ska vara – där LB-spelare flyttade fram den fem meter ett par gånger. Några minuter senare gjorde kapten Jonne en av sina klassiska stoppa-kontring-ingripanden när han bjöd ettrige nr 7 Antonio Rojas på en riktig bröstvärmare, som kändes ända till läktaren. Wormo yrkade på varning, men Jonne klarade sig. I den 36:e kom Cliff hårt, men schysst, in i en nickduell i offensivt straffområde. ”Kamp om bollen” var hans enda kommentar. Han hade en poäng, men det muskelpaketet får nog räkna med att åka på många frisparkar av den typen i karriären. 


Wormo hade några omställningslägen. Det bästa var en 3-mot-3 i 32:a, men Emir gjorde en utmärkt brytning i ett läge då han nästan överflyglades. Han gjorde en bra match, liksom mittbackskamraten Ågren. Hela försvarslinjen ska prisas även om det är vardagsmat att LB07 släpper till otroligt få målchanser. Seriens bästa försvar! Det kan jag påstå med empiriskt underlag nu när halva serien är avklarad och vi har mött alla lagen. Visst finns det flera bra lag och många duktiga försvarare i serien, men LB07 är såhär långt överlägset bäst totalt sett. Eller vad sägs om följande statistik: 11 matcher – 7 insläppta mål – 7 gånger hållit nollan (!). Tre raka 1-0-segrar mot högt och lågt motstånd. Ett facit värdig vilken Mourinho som helst, fast LB spelar roligare fotboll. Är det någon som känner igen sig från förra årets säsong? Jag gör. Och vi vet ju hur det gick…


Första halvleken avslutades med ett frisparksläge för Jonne. Den tog i muren, men Jonne lyfte in den igen och i halvkalabaliken som uppstod kom en hög boll mot bortre där Ågren (?) drogs ner (?) när han skulle nicka in den. En typisk VAR-situation om vi ska använda referenser från fotbolls-VM. En debatt jag inte tagit ställning i och efter Ronaldos äckliga gester efter straffområdesfilmingen mot Marocko så vete fasen. Räligt – på ren skånska – att han söker det benet och trillar jäkligt lätt, för att han vet att videogranskningen visar på kontakt som blir svår att bortse ifrån. 


Det muttrades lite när spelarna gick ut för halvtidsvila. ”Semesterfotboll”, ”Nja, det går lite trögt idag” och ”Mmm, undrar hur det här ska gå?”. Jag håller inte riktigt med. Jag tycker att LB07, framförallt med den första kvarten i minnet, gör en bra halvlek. Ja, det slarvades bort några passningar och det gick inte reptilsnabbt hela tiden. Men vi släppte till ytterst få målchanser, skapade fler än motståndarna och hade säkert 60-40 (minst) i possession. Jag var själv försvarsspelare i min ungdom och kan uppskatta att LB07 är ramstarka bakåt. Första halvlek var inte den bästa vi gjort – men den var långt ifrån den sämsta.


Andra halvlek inleddes lite mer trevande än den första. Det dröjde till 51:a minuten innan en halvchans dök upp, men Mattias skott gick högt över. Festim plockade ett inlägg i 53´. Minuten efter blockade Emir ett inspel till resultatlös hörna efter en snabb W-omställning. I 55´ samarbetade Damir och Jonne och lyftningen mot bortre kunde med lite flyt resulterat i att unge Maltin kommit med i protokollet, men avslutet strax utanför. Lite halvchanser liksom.


Den Stora Chansen kom i 65´. Efter ett fint anfall på högerkanten nådde bollen en Mattias, men skottet från nära håll blockerades av ben eller målvakt. Returen gick dock ut till Maltin, men Halvorsen gjorde en kanonräddning. Som på Bergs avslut mot Sydkorea i måndags, fast bättre, för skottet var mycket bättre. Det skulle bli fler. Bara minuten efter fiskade han upp Damirs attack från höger. Sedan stack Wormo emellan med ett farligt anfall där lyckligtvis det låga inlägget från höger rann igenom.


I 70´ kom en situation som säkert kunde ge upphov till diskussion. Lång boll in i LB07:s straffområde, en försvarare jagar, nr 9 i Wormo är före. Festim rusar ut och boxar bort den och kolliderar då kraftfullt med Wormospelaren, som blir liggande. I min värld inte mycket att diskutera. Festim är först på bollen. Punkt slut.


Minuten efter kom så målet. Ett anfall i mitten där Fred hittar Anton i snabb löpning mot mål. Anton rullar in 1-0 under Halvorsen och vilt jubel på läktaren. Mycket rättvist förstås, men det satt otroligt hårt inne. Under matchens resterande nästan 25 minuter (fem minuter stopptid) är det ett mirakel att det inte blir fler mål för LB07. Fantastiskt duktige Halvorsen ville tydligen verkligen ge sitt lag chansen att ta poäng.


Inbytte Alex Robert hade en mycket fin halvtimme på plan. I 73´ nådde Damirs fina inlägg på bortre Roberts panna, men Halvorsen gör en monsterräddning. På hörna i 75´ nådde bollen Robert i trängt läge vid straffområdesgränsen, men han fintade till sig skottläge, men block till ny hörna. På den hörnan skaffade sig Damir matchens märkligaste varning. Jag som är lite trög, tänkte länge ”Va fan gör han”, men efteråt blev det så himla uppenbart att han ville ha en varning och då tog han den för maskning. Damir spelar inte nästa match p g a avstängning och/eller utlandsresa.


På den efterföljande hörnan gjorde Halvorsen en av de svettigaste räddningar Brovallen någonsin upplevt. LB07 testade sin inövade variant med hörna mot den lite ofarliga ytan förbi bortre. Där fick nickduktige Emir ganska enkelt nicka in den mot boxen där Iffe fick perfekt träff med pannan. Bollen stenhårt mot krysset, men Halvorsen kastar sig i full utsträckning och lyckas precis rädda till ny hörna. Det var inte en TV- eller publikräddning. Det var världsklass. Iffe var helt säker på att det skulle bli mål, sa han efter matchen och skakade på huvudet. Han hade en halvchans till, men fick inte ordning på det avslutet.


Matchens sista 30 minuter var händelserika. Inbytte Emil fick en varning för tröjdragning i 77´ när Wormo försökte kontra. Jonne tog som vanligt en frispark/varning för laget i 79´. Eller klarade han sig undan varningen? På frisparken gick Festim upp och plockade, men tilldömdes frispark efter knuff (från egen spelare?). I 81´ blev Robert manglad efter att ha snott bollen på linjen och avancerat in i farligt, men snävt läge. Utan att tveka blåste domaren för straff och här skulle väl spiken i kistan slås in. Jonne slog dock straffen en bit utanför Halvorsens högra stolpe – kanske hade hans väggliknande målvaktsspel skrämt upp oss.


Wormos ansträngningar och hopp om poäng grusades när deras utmärkte mittfältare nr 7 Rojas blev utvisad efter sin andra varning. Han sparkade högt och hårt på Jonne och trots Wormospelares snack om filmning och överdrift så kom utvisningen som ett brev på posten. Rojas själv visade på stor självinsikt när han kom bort till oss vid grillen och konstaterade att ”Jag bad om ursäkt och sen var det bara att gå av – solklar varning”. 


Matchens sista tio minuter innehöll säkert tre-fyra riktigt bra omställningslägen för LB07, men sistapasset gick aldrig rätt och inga riktiga målchanser skapades åt endera hållet. Det enda av värde blev en varning till Cliff i ett annars prekärt läge och en resultatlös Wormofrispark från långt håll. Tredje raka 1-0-segern var ett faktum när domaren blåste av i 96:e minuten.


Man of The Match blir svårt idag. Jag tycker ånyo att Ågge, som Ågren kallas, gör en fläckfri insats. Han kan få den retroaktivt för förtjänstfulla insatser under hela säsongen och som plåster för att jag utnämnde laget efter Trelleborgsmatchen, trots att jag haussade Ågren stort efter hans bästa match för säsongen. Ågren är en mycket duktig mittbacksgeneral och kanske tar man fina prestationer för givna i hans fall och därmed använder en annan kravribba. Hade man kunnat ge MoTM-priset för endast en halvtimmes spel så är Alex Robert en het kandidat. Han kom in med mycket energi och skapade massor med chanser. Han vill ha en startplats, men konkurrensen är knivskarp. På tisdag är Damir borta, ger det Robert 90 minuter?


På tisdag 26/6 vänder vi serien mot Malmö City, också den matchen på Brovallen. Det skulle vara otroligt skönt – och på många sätt rättvisande – att komma till det därpå följande sommaruppehållet som serieledare. Då krävs vinst mot just Malmö City och att Eslöv tappar poäng mot Höganäs eller Dösjöbro. Kanske inte så troligt, men i allra högsta grad önskvärt. Oavsett Eslövs resultat så ligger vi åtminstone tvåa vid seger på tisdag och har minst två poäng ner till tredjeplatsen, där Kulladal och Trelleborg jagar. Dessa fyra lag har i nuläget gjort ett litet ryck i tabellen och det är nästan klart i mina ögon att seriesegraren är något av dessa. Värt att notera är att LB07 har slagit Kulladal och Eslöv (deras enda förlust) och kryssade med mersmak mot Trelleborg. Jag tror att alla är rädda för LB07.


Och det borde de vara.


Forza LB07!

Magnus Hinderot

Många spelare borta i värmematch mot nästjumbon – LB07 tillbaka på vinnarspåret
2018-06-10 12:11
Damir spelade med en skadad fot men höll ihop mittfältet precis som vanligt.

Vi möttes av en torr, på sina ställen gulblekt, gräsmatta på Brovallen i den 25-gradiga värmen. Nästjumbon Dösjöbro stod för motståndet och LB07 mönstrade en helt annan startelva än i fina insatsen i måndags mot IFK Trelleborg. Mittbacksgiganten Oskar Ågren var på turnering med sitt 04-lag i södra Frankrike, kapten Jonne avstängd, liksom vänsterbackslokomotivet Clifford och Anton, inhoppare senast. Benkö var borta senast också, precis som idag. Dessutom blev Fred sjuk, vilket gav följande ovanliga startelva: Festim – Wille, Emir, Martin, Luciano – Alex, Lucas, Damir, Maltin, Mattias – Rocco. 


Fyra-fem viktiga ordinarie spelare borta gör skillnad för vilket lag som helst. Av detta märktes dock inget den första kvarten. LB07 hade mycket boll och spelade ganska småtrevlig fotboll, trots den svettiga temperaturen. Redan efter 3:17 låg bollen i nätmaskorna bakom Dösjöbros målvakt. Inkast högerkanten, Rocco tar emot och vänder bort sin försvarare, avancerar några meter och levererar ett stenhårt, lågt inlägg rakt på Lucas fötter. Han tar emot passningen och kliver samtidigt förbi sin back och rullar lugnt och behärskat in 1-0. Det skulle visa sig bli matchens enda mål, men nog fanns det gott om möjligheter att producera flera. Snygg prestation av Rocco, som gjorde en bra första halvlek.


Dösjöbro var inte helt ofarliga, möjligen något uddlösa. Ett snabbt anfall i 8:e minuten testade det ovana mittbacksparet Martin/Emir. På den efterföljande hörnan tvingades Festim tippa till ny hörna. Festim verkade ha tagit på sig papparollen i ett ungt hemmalag och agerade med stor pondus. Han snackade, styrde, manade på, berömde och peppade killarna ofta under matchen och det behövdes. Dessutom säkerheten själv på de få kvalitativa chanser DIF hade samt ett antal inlägg/hörnor, som krävde utboxningar eller bollfångst. Ett par svettiga räddningar ovanpå det hade kunnat ge honom Man of The Match, men därtill var Dösjöbro för uddlösa. Weill done, Festim!


LB07 varvade sitt uppbyggande kantspel på Wille/Luciano med långa bollar från Damir/Martin mot en rörlig Rocco, flankerad av kantspringarna Alex och Mattias. Det skapades en del chanser också. Maltin bröt ett DIF-uppspel och rann nästan igenom från mittlinjen i 10:e minuten och drog iväg ett skott mot första stolpen. Efter målvaktsretur hamnade andraskottet tyvärr över målburen. Samme Maltin fick i 21:a minuten in en fin boll till Rocco, som kanske borde försökt nypa till så fort som möjligt. Nu fick han inte riktigt ordning på bollen och även här gick skottet högt över/utanför. Precis innan vätskepausen drog Maltin iväg ett tungt, men lite enkelt skott, efter förarbete Rocco/Alex (fin klack). Det fanns hopp om fler mål!


Efter pausen fortsatte LB-dominansen med mycket bollinnehav, varvat med några få omställningar som undanröjdes ganska enkelt. Efter exakt en tredjedel av matchen skadades Lucas vid landningen efter en nickduell, men han fortsatte spela efter vård av andretränare Jonas. Strax därefter kom matchens Stora Chans. Rocco höll lysande undan två man i mittcirkeln och slog en perfekt genombrottspassning till en framstormande Mattias on-side. Hans nästsista touch blev dock halvmetern för lång och målvakten kunde parera friläget. Nästa fina läge var fyra-mot-två, där passningen kanske skulle gått till Wille, som gjorde en monsterlöpning, istället för Lucas i trängre position. På den efterföljande hörnan nickade Martin vid bortre stolpen och med lite flyt hade Alex klackat in bollen i andraläget.


I 42´ tvingades Lucas utgå efter ytterligare en smäll mot svanskotan/ryggslutet. In kom en pigg Emil, som gjorde en stark insats på vänsterbacken (Luciano flyttade upp på mittfältet, på Lucas position). Emil hade många fina löpningar och kombinationer resten av matchen och Cliff saknades bara muskelmässigt – Cliff är svårslagen som stenhårt ånglok.


I halvtidsvilan snodde jag en trollkorv av grillgänget och resonerade lite med de som gärna resonerar om fotboll. Det var enkelt att konstatera att skuggan jag hittat att stå i var ett genidrag (tack Fred) för det var varmt i solen. Man märkte knappt att man stod nära grillen.


Det var en ganska snäll match. Kanske orkade inte spelarna riktigt driva på sig själva så hårt som de brukar. Visst var det en del avblåsningar – på båda hållen – och visst kunde det kommit några gula kort, men det är skönt att LB07 klarade sig utan noteringar och avstängningar, med tanke på avstängningsläget idag. Endast en varning på hela matchen och den tillföll DIF:s nr 23 efter en sen tackling mot Emir. Förvånande att inte fler kokade över i hettan där ute.


I början av andra stod matchen och vägde lite i ett ständigt positionskrig på mitten. Dösjöbro kände kanske vittring av säsongens andra poäng så de trummade på oförtrutet. Det gav också LB07 en del möjligheter, framförallt på våra kanter. Efter att Rocco först försökt hitta Emil, men bollen blev för lång, så kom ett finfint anfall på Willes högerkant i 50´. Rocco nådde nästan Willes inlägg med huvudet och Mattias var ytterst nära att skyffla in den bakom honom, men avslutet gick utanför. Minuten senare var det Mattias igen efter en Emil-kombination, men skottet långt utifrån touchades ut till hörna. Hörnan blev en flipper-hörna, ni vet en sådan där som nickas och sparkas på och om man bara har lite flyt så blir det ett billigt mål av den. Till sist hamnade bollen dock i målvaktsskopan.


LB07 hade en bra period. Luciano rann igenom i högerläge, men bollen in i målområdet hamnade för nära just målet. Efter en hörna avslutade både Mattias och Luciano, utanför. Efetr en fin bröstpassning från Rocco hamnade Mattias i en-mot-en-läge, men valde att sakta ner och leta passning istället för att utnyttja sin speed. Många bra halvlägen hela tiden för LB. Samtidigt är 1-0-ledning skör. Efter en av få svaga passningar från Martin så tvingades Festim göra en ohyggligt viktig rensning långt ute på plan för att undvika friläge och troligt mål.


Efter Roccos lite för snåla passning i ett utomordentligt fyra-mot-två-läge i en snabb omställning i 63:e minuten så tog faktiskt Dösjöbro över matchen lite. Det blev kanske lite nervöst i hemmalaget och tröttheten kom krypande på en del. Därtill tvingades Coach Ringblom göra en del byten, som kanske gjorde att maskineriet hackade efter sista vätskepausen. Rocco och Mattias ut – Tobias Lettby och Iffe in. Seriedebut för Lettby, vad jag kan minnas. De kom in och gjorde okej insatser. Iffe hade sånär blivit matchvinnare på övertid efter en fin raid på vänsterkanten, men Alex lyckades inte förvalta den fina passningen framför målet. Annars gjorde Alex en jättefin match. Det finns inte bara teknik i den gossen, han har också ett stort hjärta och en fighting spirit som få kan matcha. Han höll högerkanten levande hela matchen tillsammans med Wille.


I 78´ fick LB07 göra ytterligare ett skadebyte. Min Man of The Match Maltin fick känning i baksida efter ett anfall och klev av. Maltin är en lysande tvåvägsspelare – inte bara idag. Vad är han? 18 år. Han fyllde 18 för en dryg vecka sedan och spelar redan med en mognad som få i laget matchar. Han varierar att välja enkla passningar med att utmana eller avancera på ett väl övervägt sätt. Och han krigar om varje millimeter där ute! Hans hemlöpningar är landslagsklass! Det hade varit roligt om han fått komma med i målprotokollet för jag tror att han kan vara tungan på vågen många gånger i framtiden, även som målskytt.


I samband med bytet tog DIF över lite mer. Det uppstod ett vakuum på mitten när Maltin gick ut. Bokstavligt, eftersom det dröjde nästan fyra minuter innan en sprucken tränarröst vädjade till domaren: ”Kan vi SNÄLLA få göra bytet NU??!” och då släpptes Mads Johansen in på grönbete. Ser intressant ut, den killen, men svårt läge att komma in i. Trots att DIF tog över lite så skapade de i princip bara en enda riktigt bra målchans. Det hade dock kunnat sluta illa när de kom i ett fem-mot-tre med fem minuter kvar av ordinarie speltid. Festim parerade utan större problem och Emir kunde rensa bort returen.


De sista övertidsminuterna var LB07 mest inställda på att hålla undan. Jag är inget fan av ta-sig-ner-till-hörnflaggan-och-låta-tiden-gå, men idag var det effektivt. Det var också nära att hemmalaget stängde matchen på övertid, men Lucas blev enda noteringen i matchprotokollet.


Segern idag är livsviktig – det var nästan ett måste att hänga på toppen med en trepoängare. Nu behövs tre fina träningar i veckan, med fart och mål, så att Malmöderbyt mot toppkonkurrenten Kulladal på lördag blir en sprakande tillställning med LB07-seger och kanske rentav serieledning. Vi får tillbaka Ågren, Jonne, Cliff, Fred och Anton och det ger en extra dimension till spelet. Vi var bra mot Trelleborg! Cliff är ett potentiellt segervapen om han får komma långt upp på vänsterkanten.


Tyvärr är jag på tjänsteresa nästa helg och kan inte närvara på Kulladals IP. Jag hoppas att någon – gärna med talang för att skriva oändligt långa texter – kan axla ansvaret så att jag får kvällslektyr på lördag. Micke? Coach Ringblom? Jonnes farsa? Observera dock att jag kortat det 10-15 % jämfört med de allra längsta referaten. Alltid något.


Forza LB07!

Magnus Hinderot