Klicka på "Matchreferat" i menyn och läs mer om våra matcher!

Herrlaget
Herr Spelprogram
Herr Tabell
Referat: Östra-Torp Smygehuk FF - IF Limhamn Bunkeflo
Efterlängtad serieseger ohotad trots målsumparrekord på Sydkusten
2017-10-01 11:51
Grattis LB07! Grattis alla spelare! Grattis ledarstaben! Och naturligtvis grattis alla som åker runt i sydvästra Skåne och hejar fram våra röd-svarta! Det har pratats länge och väl om att vinna serien och trots lite grus i maskineriet på sluttampen så är det äntligen i hamn. Bokstavligt talat i Smygehamn.

Förra helgens tveksamma insats mot Nike var bortsuddad från allas näthinnor. Det var egentligen aldrig riktigt spännande idag. Annars var förutsättningarna åtminstone lite upphetsande: Om LB07 vinner så vinner de serien. Om ÖT/Smygehuk vinner så klarar de kvalplats för att undvika åka ur fyran. Lite tillspetsat att lokala konkurrenten Trelleborgslaget Pelister är laget ÖT/S måste ha bakom sig. Pelister mötte Höllviken borta och var tvungna att vinna för att kunna ta sig förbi dagens LB-motståndare.

En annan tillspetsad tilldragelse är att i ÖT/Smygehuks laguppställning ingick nr 9 Vasko Mitrovic, som efter en halv säsong i LB07 gick tillbaka till sitt gamla lag. Lagledningen i LB07 var inte helt nöjda med det, då det tydligen gjorts en muntlig överenskommelse vid spelarövergången att Vasko inte skulle spela mot just LB07. En annan f.d. LB-kille på planen i motståndarlaget var nr 14, verbalt energiske Ali El-Dawi. Han och Iffe hade ett par kontroverser mellan sig under matchen, men det var nog ganska väntat.

Efter en trevande inledning där ÖT ändå började piggt, hjälpta av den starka medvinden, så tog serieledarna snart över taktpinnen. Det skulle kunna ha blivit Kristian Benkös bästa match i målprotokollet. Eller vad sägs om följande kavalkad: 12´ Benkö fri efter fin markboll från Damir, skottet i burgavelns utsida; 13´Cliff-inlägg längs marken rann igenom hela straffområdet; 17´nytt Cliff-inlägg, Benkö kom inte till avslut p.g.a. för många ÖT-ben i vägen; 25´ Benkö försöker glidtackla bollen förbi målvakten; 35´ Benkö-friläge, men lobben högt över; 45´ Albin i fritt läge efter mästerlig första-touch på en långboll serverar Benkö, som inte får ordning på bollen vid bortre stolpen; 46´ nytt friläge, lobben i överliggarens ovansida. Och det var bara i första halvlek.

Samma visa i andra: 53´ Benkö-friläge efter fin Ågren-pass, tamt avslut; 58´ friläge igen (!), målvakten räddar; några halvchanser till och när Benkö blev utbytt mot unge Jason Rindom med en knapp kvart kvar av matchen så hade vi i publiken räknat in åtminstone fem, kanske sex rena frilägen och lika många andra bra chanser för Kristian. Det var bevisligen inte hans dag. Hade han haft samma utdelning idag som han hade mot Croatia för två månader sedan så hade han gjort sex-sju mål mot ÖT och stängt matchen redan i första halvleken.

LB07 tog förstås ledningen ändå, trots motvinden. 1-0 i 22:a minuten trycktes in av Iffe efter lite hörn-kalabalik nära målet. Hörnan var ett resultat av en utebliven straff, då en ÖT-försvarare fick Damirs pass snett inåt bakåt på armen. ”Kanske bättre med hörna än straff”, sa lillebror Micke då och fick rätt. Här bör nämnas att domaren kanske inte gjorde en lysande insats. Han släppte många ojustheter – på båda hållen – och hade inte riktig styr på alla tjuvtricks, stämplingar och tröjdragningar. I slutet av matchen drogs t o m coach Ringblom in i en incident, där ÖT:s högerback nr 5 Walid Al-Masoudi formulerade sig otrevligt efter att Tommy inte stoppat en inkast-boll. Kommentaren ”Jag ska spotta på dig, din svenne” hör inte hemma vare sig på fotbollsplaner eller i andra sammanhang.
LB07 hade naturligtvis fler målchanser än Kristian Benkös sumpade lägen. Yttrarna Marcus och Albin hade några chanser, båda ytterbackarna Wille och Cliff hade halvchanser och Damir var ett ständigt offensivt hot, även om han inte fick riktig ordning på avsluten eller alla sista-pass. Lillebror Micke, för dagen med ett svårt ryggskott och därför sittande hos undertecknad, hade redan före halvtidsvilan den optimistiska teorin att ”Vi vinner med 4-0, medvind i andra och ÖT blir trötta”.

Han fick rätt! Det händer trots allt då och då. Jonne blev inbytt med halvtimmen kvar och han hade inte rört bollen många gånger innan Benkö drogs ner i misstänkt straffläge till höger. Jonne la upp bollen och hängde in en snygg högerkänga i första krysset. 2-0 och segern i princip klar!

Knappt 20 minuter senare fick Jonne dessutom stänga matchen med ännu en snygg frispark, fast i andra hörnet. Då hade även en snabb Jason kommit in och ställde till oreda i ÖT:s backlinje – hade varit kul om han fått göra ett mål som belöning för fina inhopp mot slutet av de sista matcherna. 4-0 i slutminuterna av en framstormande storebror Cliff på vänsterkanten (stenhård yttersida i stolpen och in via målvaktens hälar) var symptomatiskt för ett då uppgivet ÖT. När slutsignalen gick var de av förklarliga skäl mer intresserade av slutresultatet i Höllviken, där det då stod 2-2. Till ÖT:s stora besvikelse slutade den matchen med Pelister-seger efter ett sent 3-2-mål. En av dem som tydligast visade sin besvikelse matchen igenom var Vasko, som annars var ganska pigg framåt, men ÖT fick ändå inte riktigt till någon enda stor målchans. Några fasta situationer som såg halvfarliga ut, men that´s it. Kanske inte oväntat att åka ur när man endast lyckats spela ihop 12 poäng, så de får ta nya tag i femman nästa år. Vi önskar dem lycka till.
I slutet av matchen gjorde coacherna några byten. Iffe gick ut och Linde kom in. Viktor byttes av mot Sebastian Hinderot sista tio. Kapten Wille gick ut ännu tidigare och Ludde fick komma in och hade sånär blivit målskytt i 84:e minuten. Kul att han fick vara med och avsluta matchen. Den kunde slutat 10-0 till LB07, men en odiskutabel seger får kanske vara gott nock. Och Benkö kommer göra många mål framöver i LB-tröjan.

På tal om citat från matchen. Tommy Ringblom hade ju ett av de bästa. Albin blev fälld på offensiv planhalva och det blev han fyra-fem gånger under matchen. Det här var i andra halvlek och Albin var säkert trött och hade ont. När han suttit i gräset typ fem sekunder så utbrister Tommy fokuserat passivt-aggressivt: ”Så, semestern är slut nu, Albin! Kom i position igen!” Inte ens sir Alex kastar fotbollsskor på sina spelare hårdare än coach Ringblom…

”Campione! Campione! Campione!” skanderade överlyckliga LB07-spelare i mittcirkelringen efter slutsignalen. Redan vid 3-0 tog ledarstaben ut segern i förskott, men champagne-sprut på planen och segersång i omklädningsrummet blev slutklämmen på en väl utförd säsong. Det var många leenden från öra till öra, high-fives och man-hugs i Smygehuk denna blåsiga eftermiddag. Seriesegern har liksom hägrat som ett stort delmål, inte minst efter att div 3-kontraktet stod klart redan förra veckan (och kanske egentligen stått klart längre än så).

Igen ett stort grattis, killar! Ni har verkligen gjort er förtjänta av ett långt uppehåll. Utnyttja det väl. I januari – eller tidigare – börjar den tunga, hårdtränande resan mot division tre, dit vi får Balkan som välförtjänt sällskap, kanske Malmö City också. Många roliga, välspelade och spännande matcher att vänta nästa år: Kulladal, Balkan, IFK Trelleborg, Eslöv och sju lag till.
Och så LB07.Heja LB07!

Magnus Hinderot

Referat: IF Limhamn Bunkeflo - GIF Nike
En sån där säsong har också såna här matcher – första förlusten ett faktum efter 1-4 mot Nike
2017-09-25 08:55
Efter matchen utbrister Coach Ringblom spontant: ”Skriv bara ´Det här var skit´ i referatet. Inget annat.” Mmm, han såg inte helt nöjd ut, Tommy. Tydligen var han inte nöjd i omklädningsrummet i halvtidsvilan heller. Ryktet säger att utskällningen i halvtid var episk. Välförtjänt? Tja, det kan man ju orda om och det gör jag nedan. Han har förstås rätt i båda fallen; ”skit” är en bra beskrivning av dagens insats och missnöjd måste man få vara. Det var vi i publiken också.

Samtidigt så blir det för enkelt att kalla 101 minuter fotbollsmatch skit. Även skit är värt någon sorts analys, värdering och eftertanke, så vi gör ett försök. Till vår hjälp tar vi en blandning av sportklyschor och många års erfarenhet.

Kliché nummer ett är den mest uppenbara: För varje vunnen match kommer förlusten närmare. LB07 har både under våren och i höst klarat en eller tre poäng i ett antal matcher där skörden borde varit klenare. Idag kom väl turen och flytet ikapp. Och med flyt menar jag snarare det engelska ordet `flow´. Det var inte mycket flow i LB:s spel idag.
En annan självklar kliché är: LB07:s styrka är försvarsspelet. Både i backlinjen och över hela plan. Detta faktum konstateras inte minst av t ex lagets målskillnad, få insläppta och åtminstone jämförelsevis få gjorda mål. Att tre (fem med Damir och Albin) tongivande försvarsspelare satt på avstängningsläktaren är förmodligen den naturligaste förklaringen till dagens kollaps. Endast Clifford var ordinarie i backlinjen och med Luka, Oskar och Wille frånvarande krävdes att ledarstaben fick komponera ett annorlunda mittfält OCH en helt ny backlinje. Ludde och Lukas tog mittbacksplatserna och Marcus fick överta högerbacksplatsen. Utan att vara elak kan vi väl vara överens om att det gick sådär bra i försvarsspelet. I mitt anteckningsblock är det endast Cliff som får godkänt, inte bara i backlinjen utan i hela laget. Kanske ska de pigga ungdomarna från U17 premieras också: Emil, Jason och Maltin fick göra A-lagsdebut i andra halvlek och gjorde ingalunda bort sig. Viktor i målet kan klara sig undan med ett godkänt, inte minst en svettig frisparksräddning.

Kliché nummer tre: Motivation slår klass. Speciellt som Nike var laget med båda ingredienserna och LB för dagen inte hade vare sig klass eller motivation. Ett piggt, energiskt, snabbt och starkt Nike körde i princip över LB07. Det var betydligt närmre 1-5 än 2-4. Visserligen hade Iffe en boll inne i motståndarnätet vid ställningen 0-2 och 25 kvar, men i ärlighetens namn tror jag inte att det hade hjälpt nämnvärt mycket.  Det här var en sådan där dag när ingenting fungerade.

Fotboll kan betraktas objektivt och jag gör mitt bästa i att lyfta bra och dåliga saker i båda lagen. Nike kom till start med en väldigt ung elva – liksom LB07 – och ungdomarna spelade både respektlöst och kreativt. Nr 11 Timo Nsubuga verkade ha hur mycket bensin som helst i tanken och hans snabba fötter gjorde livet surt för Marcus och Emil Linde på högerkanten i första halvlek. Nr 13 Simon Samuelsson Renblad gjorde två mål. Det ena i första halvlek efter en snygg dribbling i bra läge i straffområdet och det andra ett stenhårt skott i andra halvlek som letade sig in bakom Viktor via Cliffords ben. Niklas Olsson (nr 9) verkade vara den i Nike som stod för lugn och rutin och han var också den som slog in straffen till 0-2 och manade på sina unga medspelare matchen igenom. LB07 saknade en sådan härförare idag.
 
Gjorde någon ens ett försök? Jodå. Jonne försökte genom att hela första halvlek hämta boll långt nere och många gånger gå till anfall med lite längre passningar, men i sanningens namn hamnade de oftare fel eller så saknades löpningar från hans lagkamrater. Jonne har en bra högerfot, men Nike fiskade effektivt upp de flesta bollarna. Iffe har rutinen, men klarade inte heller stå emot Nikes mittfält.

Idag tänker jag inte ta ett längre referat med matchsituationer. LB07:s stora chanser kunde jag räkna på mina fem fingrar, där Marcus nog hade den bästa i första halvlek när han slet sig fri i 12:e minuten, men avslutet hamnade strax utanför, och unge Jason Rindom hade kanske det finaste avslutet i andra halvlek. Utmärkte Nike-målvakten Pontus Persson fick göra en DeGea-räddning i bortre krysset. Han behövde endast kapitulera en gång på riktigt och det var Emil Linde som målade för andra matchen i rad efter fint förarbete av Cliff på vänsterkanten.
Vad ska man mer analysera? Tja, det finns förstås massor att kritisera och kommentera. Håglöst, darrigt, massor med ytor för Nike att ta i anspråk mellan backlinje och mittfält, 80% förlorade närkamper, ohyggligt många felpass – både långbollar och kortpassningar, tveksam kommunikation och dessutom en hel del hängande huvuden i hemmalaget från 0-1 och genom resten av matchen.
 
Någon kommenterade att domaren Besnik Vilanca  var dålig och att det kan ha varit en faktor till förlusten. Här håller jag bestämt INTE med. Han var riktigt bra. Han hade en schysst dialog med spelarna i båda lagen och tillät en hel del kontakt utan att blåsa sönder matchen. Visst kunde LB07 ha fått straff både en och två gånger, främst Benkö som fälldes i bra läge i första halvlekens slutskede, men på det stora hela gjorde domarteamet en bra insats.
Det mest bestående minnet från matchen är annars den otäcka huvudskadan på Nikes duktige Timo Nsubuga i andra halvlek. Han råkade få Antons armbåge i ögonbrynet och blev liggandes en lång stund vid LB07:s avbytarbås innan han med stort besvär kunde krypa av planen. Det tog så illa att han hämtades med ambulans tio minuter senare. Matchen fick stoppas två gånger, dels för omvårdnad och dels när ambulansen kom och domaren lade till 11 minuter. Rapporten från sjukhuset efter matchen var att Timo var groggy, men okej.

Vad gör vi nu, LB07? Ja, det är en match kvar att vinna. Glädjande nog stod de avstängda spelarna efter matchen och knöt näven till ledarna och sa: ”Det här tar vi nästa helg!” Det ska dock sägas att ÖT/Smygehuk slåss för att undvika nedflyttning och LB07 är inne i en liten svacka så här i slutet av serien. Knutna nävar är ett gott tecken direkt efter en tung förlust, men de måste vara knutna om en vecka också. Skaka av er förlusten med ett par bra träningar och gå sedan ut på plan nästa helg och spela hem seriesegern!Forza LB!


Magnus Hinderoth

Referat: FC Trelleborg - IF Limhamn Bunkeflo
Säkrat avancemang till trean efter rafflande andra halvlek i Trelleborg
2017-09-18 08:57
Efter några dagars apokalyptiskt höstväder, med både storm och skyfallsregn, så lyste en klar och värmande höstsol över Ymorvallen denna lördagseftermiddag. På fredagskvällen hade Balkan besegrat Kosova och därigenom åtminstone ställt frågan till ett LB07 som vid seger mot FC Trelleborg kunde säkra det efterlängtade avancemanget upp i division 3. Inte för att seriesegern vore klar utan för att LB07 då kommit upp i sådan poängledning att de garanterat skulle bli sämst tvåa i serien eftersom jagande Balkan och Malmö City stjäler poäng av varandra i näst sista omgången. Och att bli tvåa med över 50 inspelade poäng skulle med god marginal ge div 3-platsen som s.k. bästa serietvåa i de lokala div 4-serierna. Det känns löjligt att hålla er läsare på halster: LB07 vann och gratuleras till en plats i division tre 2018.

Man kan tycka att tabellen borde visa att serieledande LB07, som bekant ännu utan förlust, ganska lättvindigt ska betvinga FCT, som förlorat fler matcher än de vunnit, och som före matchen låg på åttonde plats. Där lever de i någon sorts ingenmansland; säkrat kontrakt i nästa års fyra, men utan reell chans att krypa mer än en placering uppåt. Så blev ingalunda fallet, alltså den där lätta segern. Efter en stark inledning av våra röd-svarta, som resulterade i två snabba mål, så kom Trelleborg tillbaka in i matchen och lyckades utjämna på straff med 20 minuter kvar.

Vägen dit bestod av en underhållande match för oss på stenläktaren. Första kvarten var en härlig, fartfylld öppning jämfört med många matchers trevande inledningar.  Redan i matchens 4:e minut fick Trelleborg stryka flagg på Ymorvallen. Detta efter matchens i särklass mest omdiskuterade situation: ett rappt högeranfall avvinkades för offside (ingen avblåsning), FCT-spelarna stannade till och slappnade av och då bollen aldrig nådde LB-spelaren i offside-position (som lunkade i riktning mittlinjen) så tog helt enkelt Albin bollen, avancerade framåt-inåt och slog in bollen på Kristian Benkö framför målet, som via lite studsar (självmålsrisk?) skyfflade in den under annars klart godkände Dennis Petersson i hemmakassen. Vilda protester från både spelare och bänk i hemmalägret, men målet godkändes och tillföll den interna skytteligaledaren Benkö.

Knappt hade nätmaskorna slutat rassla innan pyts nummer två skulle vittjas. Den här gången var nog självmålsrisken mer än en risk, vilket är synd då anfallet signerat Luci/Damir på vänsterkanten var riktigt snyggt. Damirs inspel (skott?) tog på en försvarare och hamnade turligt i nät. 0-2 var ett faktum och den här gången utan protester.

Men som vid ett par tidigare tillfällen i höst så kunde motståndarlaget äta sig in i matchen igen. Idag vet jag inte riktigt vad det berodde på, men jag har några tankar i ärendet. Kanske tänker man undermedvetet att ”nu är det här klart” i LB-skorna. Kanske tänker man ”vi är bättre än Trelleborg”. Och kanske är LB07 inte alltid så bra att man kan stå emot välmotiverade och hyfsat spelskickliga lag, som gärna ger serieledarna en omgång. Den kanske troligaste anledningen var dock nummer 7 Jetullah (Toni) Bahtiri. Han var utan tvekan matchens lirare och hade sånär på egen hand vänt på steken, flitigt ackompanjerad av starke 99 Oliver Wilson (som stod emot en 50/50-kroppskollission mot ångvälten Clifford) och löpvillige 19 Jörgen Håkansson. ”Toni” har bra fysik, inte jättelång kanske, men stark, samt en tajming och teknik som inte många spelare i serien har.
 
Redan i den 10:e minuten höll dock Toni på att förstöra spänningen när hans lite lama frisparksskott från bra läge genererade en farlig omställning för LB07. Tre-mot-två-kontringen blev ett nästintill ofarligt burgavelskott från Albin, som kanske hade läge att passa in till antingen Luci eller Benkö, som stormade fram i bra lägen.
I den 20:e minuten gjorde urstarke Cliff dagens rush på sin vänsterkant. Han såg ut att ha förlorat bollen vid mittlinjen efter en slarvig dribbling, men reste sig, knycklade sig ur det prekära läget och gjorde en 50-metersraid helt på egen hand  som gav hörna. Bara någon minut senare var det dags för högerbacken Wille Öberg att göra om ungefär samma sak. LB07 har starka ytterbackar kan vi ännu en gång konstatera.

Starka innerbackar också. Tyvärr spelar ingen av dem nästa match. Mot Nike är de avstängda p g a varningar. I Oskar Ågrens fall en diskutabel sådan – jag tyckte han var först på bollen. Nu är jag inte alltid objektiv, men Ågren själv såg mycket frågande ut när han synade det gula kortet. Fast en mittback som ifrågasätter en matchavstängande varning är kanske mer på nivån ”Skiter björnarna i skogen?” eller ”Bor eskimåer i igloos?”. På den efterföljande frisparken från Toni så gjorde muren som coach Ringblom skrek – de hoppade. Nu hade ju Viktor tagit den ändå, så den efterföljande hörnan var egentligen icke önskvärd. Den seglade nämligen direkt (?) in i Viktors bortre kryss. Ovanligt. Och så var hemmalaget med i matchen.

Ett par FCT-chanser följde, som Viktor parerade eller skopade förtjänstfullt – bra att komma in i matchen igen – och med tio minuter kvar av första halvlek fick istället Luci en stor chans. Han rundade målvakten i full fart, men kom lite ur vinkel så både målvakt och back kunde avstyra ett efterlängtat Luci-mål. Halvleken innehöll ytterligare några halvchanser åt bägge hållen och avslutades med att Cliff nästan kopierade sin första långrush fast den här gången lossade han den tunga bössan för att få till en hörna.

Andra halvlek startade i LB-favör. Damir gjorde en raid från höger, men tyvärr var ingen LB-kille på returen. Jonne Ekendahl kom in på mitten och gjorde en bra halvlek, inte minst med mentalt och verbalt lugn. Han hade behövt låna ut lite av det till en för dagen småretlig Luka, som efter en liten överkörning mot Viktor i målet snackade till sig en varning. Ska bli intressant att se mittbacksparet nästa helg – inte minst som kapten Öberg också (!) åkte på avstängnings-gult. Även Damir snackade sig till en varning. Hmm. Något för coacherna att ta tag i…?

I mitten av halvleken blev matchen lite grinig i allmänhet. Både med hårda tacklingar och med lite negativt LB-snack med domare och varandra. Inhoppade Jonne tog stort ansvar för att få upp snacket till positiv nivå igen. Extra glädjande då det inte alltid är hans starka sida, men han gjorde en stark halvlek överhuvudtaget.

En hastig attack in i straffområdet från Trelleborgs nr 10 Casper Malmgren resulterade i att Wille helt enkelt inte kom undan och åkte på en tveksam, men absolut inte orimlig straff. Denna utgjorde kvittering i matchen och spänt läge, med endast två ynka poäng ner till Balkan med 20 nervösa minuter kvar.

Även denna lördag skulle dock LB07 dra det längsta strået. På en underbart kämpaviljestark OCH tekniskt fulländad dribblingsrunda kring straffområdesgränsen hittade Damir en Jonne med laddad bössa. Hans höger yttersida satt nere vid målvaktens högra stolpe och vilt jubel bland de tillresta LB-supportrarna (undertecknad inräknad). 2-3 och både matchen och seriesegern i nytt bastant grepp.
 
Just det. Willes gula kort. Klassisk tröjdragning efter att han blivit förbisprungen. Inget att säga om. Heller inte mycket att säga om det avgörande 4-2-målet. Det var för vackert för att försöka beskrivas med ord. Fast jag ska ändå försöka: Emil Linde kom in sista åtta-tio, som den våryra kalv på grönbete han gjorde entré som även mot Balkan senast. Då sprang han jättemycket – så även idag. Drog på sig frisparkar och bevakning. Trots denna bevakning kunde i 87:e minuten Wille hitta honom med ett perfekt inlägg i utkanten av straffområdet. I en vacker kombination av snabbhet, spänst, tajming och teknik, med en pannträff som var både smekande mjuk och stångande hård, gör då Emil Linde ett av säsongens absolut vackraste mål. Som en Champions League-reklamvinjett i världsklass ser vi från sidan hur bollen obönhörligt seglar i perfekt båge över keepern och in i bortre krysset. Ytterligare vilt jubel i LB07-skaran och tre poäng bärgade till de 49 tidigare inhämtade. Härligt!

52 inspelade poäng. 16 vinster. 4 oavgjorda. 48 gjorda mål. Endast 14 insläppta. Den raden säger det mesta om den här säsongen. Det är helt enkelt en sån säsong! Grattis killar! Det har ni förtjänat!


Forza LB!

M