Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Klicka på "Matchreferat" i menyn och läs mer om våra matcher!

Herrlaget
Herr Spelprogram
Herr Tabell
Oförändrat i toppen efter segrar för alla tre topplagen – LB07 vann välförtjänt mot IFK Trelleborg p
2018-09-16 11:11

För en gångs skull ska jag inleda med Man of The Match. Dels för att ni inte ska hållas på halster och dels för att det är så uppenbart vem som var bäst på plan. Grattis Jonne! Din insats idag är nästan helt prickfri, både offensivt och defensivt. Ett mål och en assist i en viktig match som vi vinner med 2-1 – bara dessa två faktum i sig är tillräckligt med underlag för utnämningen MoTM. Jonne var verkligen med i matchen från början. Han låg kvar i gräset efter en närkamp redan efter en minut och i andra minuten slog han en farlig frispark, som blev en halvchans, och på den vägen fortsatte det för Jonnes del. Jag trodde dessutom att han stängde matchen med sitt vackra 2-0-frisparksmål i 79:e, men det skulle visa sig att Trelleborg sprattlade till lite grand sista tio. Men nu har jag gått händelserna i förväg…


Det blir inget uppsnack inför de avslutande omgångarna. Jag kan ju inte hålla mig ifrån spekulationer och resonemang som kan förvilla och oroa våra spelare. Dessutom har LB07 ett ganska klent facit från de fyra omgångar då uppsnack existerat: en seger och tre oavgjorda. Därför är det bäst att låta bli uppsnacken helt enkelt. Hade jag haft ett uppsnack inför Trelleborgsmatchen så hade jag nog nämnt att Emir är avstängd, Cliff startar och att Lucas är i matchtruppen.


Cliff var mycket riktigt tillbaka på vänsterkanten, som han tog hand om tillsammans med Luciano. Samma mittbackspar som vanligt, Martin och Ågren, och outtröttlige Wille på högerbacken. Sistnämnde hade en tung första halvlek. Lite uppryckning i andra, men jag kände flera gånger att båda ytterbackarna hamnar för långt in i banan, trots snabba fiendeyttrar utanför, och det blev besvärligast för Wille första halvtimmen. Han och Martin fick bekymmer ett par gånger när Trelleborg kom brett och fann djupledsluckor mellan Martin och Wille eller längst ute längs linjen. Kan det även ha funnits brist på kommunikation och några felbeslut från Robért och Damir, som är närmaste medhjälpare på högerkanten? Vet inte, men det såg lite trögt ut defensivt på högersidan.


LB07 har fin bredd. Inte många lag som kan ha en kvalitetsspelare som Fred utanför startelvan. Han kom in i andra och gjorde ett par fina saker, bl a försökte han sig på en repris från Lödde-matchen för två veckor sedan, men hans fina skott gick dryga halvmetern över. En för dagen mössprydd Coach Ringblom, hösten har kommit, gjorde ytterligare fyra byten – endast reservmålvakt Sebbe samt Jonathan Roos hölls kvar i plåtskjulet i den kyliga vinden. På läktaren däremot var det riktigt skönt då vi hade lite lä för den sydvästliga höstvinden.


Saban var inblandad i mycket. Hans höga armar i höjddueller genererade klagomål från Trelleborg och visselblåsningar från domaren, mest mot honom. Saban hade tre-fyra farliga avslut i första halvlek och ställde till stora problem för Trelleborgs backlinje. Han är stark! Extra roligt att han ännu en gång i höst fick se sitt namn i målprotokollet. Saban gjorde 1-0 till LB07 med pannan bara några minuter före pausvilan. I numera sedvanlig stil sprang han ensam bort till hemmabåset och kramade Coach Ringblom. Jag tror dock att Saban själv tycker att han borde gjort åtminstone ett mål till.


Kanske skulle han kramat Jonne. Han gjorde en mycket fin första halvlek, där det känsliga inlägget till Sabans målnick var kronan på verket. Jag skrev i somras att Saban är en spelare som kan vara skillnaden i ett bra, talangfullt LB07, som saknar målskyttar av högsta klass. Idag är Kapten Jonne skillnaden. Hans patenterade starka, snabba hemjobb, hela tiden ettrig på gränsen till småful och ständigt under varningshot. Idag slapp han varningen, och när han i 42´ fick måtta med högran i flera sekunder från en bra position på högerkanten, så skickade han in en otroligt väl avvägd boll, som Saban ganska enkelt kunde nicka in ledningsmålet på. Då hade LB07 dominerat den senare halvan av halvleken och utdelningen var i högsta grad välförtjänt.


I halvlekens första halva var det mycket 50/50-kamp mellan två aggressiva lag. Trelleborg är, liksom egentligen alla lag i serien utom Hörby, fullt med kvaliteter, och vi hade problem några gånger att hålla fritt i straffområdet. Framförallt hade Trelleborg ett par tre snabba omställningar, utspridda över första 25, men utan att resultera i farliga målchanser. Det är svårt att skapa rejäla målchanser mot LB07 och matchen idag är inget undantag. Försvar är – som vi alla vet – vår starkaste förmåga. Inte bara backlinjen, utan över hela plan, där alla gör ett viktigt försvarsarbete.


Ett bevis för det starka försvarsarbetet är att i princip alla farliga IFK-anfall slutade med hörna. Det finns alltid – nästan – en LB-fot eller ett LB-huvud eller en Festimhand i vägen för motståndarna. 12 insläppta mål på 19 matcher är, med risk för att vara tjatig, ett lysande facit när en gammal vänsterback skriver referaten. Det ska dock nämnas att nästan alla hörnorna blev åtminstone halvfarliga, där bicycletan i 19´ var den som satte Festim i ordentligt arbete. Fin räddning och samtidigt skönt att Trelleborg måste ta till akrobatik för att skapa chanser. Sista omställningsläget i första dödade Cliff i 25´ med en underbar glidbrytning långt nere på vänsterflygeln.


Strax innan hade Cliff gjort sin klassiska attack-raid, där ångloket, efter en lång öppnande crossboll från Martin, ångade förbi IFK-försvaret med hjälp av väggspelande Luci. Cliffs avslut utanför bortre stolpen var nog närmare än jag kunde se från min position, då han slog händerna om huvudet efteråt. Bara fyra minuter tidigare hade Saban ett snarlikt markskott tätt utanför samma stolpe, med samma reaktion. Hmm. Skulle vår brist på målkänsla ställa till det idag igen?


I 22´ hade LB07 ett fint anfall. Det var Wille som från sin högerposition drog iväg inåt i banan, hittade en Maltin i bra position djupare i mitten, som fann kvicke Luci i vänsterytter/inläggsläge i fart. Saban var först på bollen i straffområdet, men hårt bevakad så hamnade avslutet från nära håll i famnen på keepern. I 36´ fick Saban kanske matchens bästa chans. Wille väggade med Maltin (?) och inspelet hamnade hos vår centertank, som drog till för kung och fosterland från relativt nära håll. Högt över och utanför – här hade lite finess nog varit ett bra målvapen.


Vi hade bra tryck framåt i slutet av halvleken. Luci fick ett bra läge i 38´, men skottet i skopan. Maltin anföll i 41´ på egen hand i mitten från egen planhalva och kom nästan till mål, men fick nöja sig med hörna. Och strax därefter, när vi liksom hade Trelleborg i brygga, så kom utdelningen på Jonnes inlägg/Sabans nick. På övertid fick Luci ett nytt fint läge på Damirs inspel, där Damir behöll bollen trots tre för långa touch, mot tre IFK:are, för att sedan lyfta den till Luci, som i sin tur lyfte över i bättre läge än han trodde(?).


Jag summerade i anteckningsblocket: ”Stabil halvlek där LB07 dominerar spel och målchanser, främst andra halvan. Trelleborg verkar inte riktigt ha mentalt flow att ta sig från den lite menlösa tabellposition de satt sig i. LB:s försvar reder ut alla angrepp och vi skapar tillräckligt för ett dödande 2-0.”


Vi inledde andra likt vi avslutade första. Saban trodde nog att han nickade in 2-0 i 48´ på inbytte Antons fina inlägg, men målvakten gjorde en fin låg enhandsräddning till hörna. Det dröjde sedan ett tag innan chanserna kom och när de kom var de ofta i form av snabb omställning från lite lägre position. Några gånger på Antons högerkant, lika många på Lucis vänster, men utan målkänning eller framförallt mål.


Det gjorde ett flertal byten i båda lagen. Robért fick gå ut redan i pausvilan, Anton in. Oklart varför, men snabbe Anton spelar kanske ett lite rakare spel, där Wille/Robért/Jonne oftare hamnar i trianglar och börjar om. Trelleborg gjorde dubbelbyten i 60´ och in kom en spelare som jag gillar, Nichlas Schön. Stark, snabb och teknisk. Han förändrade inte matchbilden, men har kvaliteter. Under sista fjärdedel bytte Coach Ringblom ut Damir, Saban, Maltin och Luci. De som kom in är inga duvungar direkt: Fred, Rocco, Iffe och Lucas. Extra kul att se Lucas på en fotbollsplan igen efter ett långt uppehåll. Han gjorde ett fint inhopp på vänsterkanten och hade sånär en fin målassist till Rocco framför mål på övertid, men avslutet kom mitt på målvakten.


Mitt i halvleken hade LB07 några riktigt bra omställningsattacker eller åtminstone lägen till sådana. Här blir vi ibland lite för cyniska, kan jag känna, och håller hellre säkert i bollen än riskerar bolltapp med en lite djupare passning. Jonne höll igen på mittplan när vi hade fyra-mot-två-läge, hans kanske enda miss idag. Idag saknade vi dessutom lite noggrannhet i ett par omställningslägen. Saban försökte klacka fram ett friläge från halva plan, men även passningen till honom saknade exakthet i matchdödarläge. I ett annat läge blev långbollen till Luci lite väl lång, svår och för stor förstatouch och målvakten hann ut och avvärjde. Ett läge fördärvade domarteamet, när Cliff avvinkades felaktigt(?) för offside vid halva plan i en annars massiv kontring. Tyvärr rann det över för Cliff, som varnades för att han sköt bort bollen.


Trelleborg var inte helt ofarliga. De skapade några ströchanser, framförallt mitt i halvleken och sista tio. I 64´ kom ett fint läge, men avslutet gick högt över för energiske nr 10 Denis Malovic, som för övrigt haft ett par täta duster med Saban i första. I 66-67´ skapade IFK lite längre tryck mot oss efter ett farligt frisparksläge. Frisparken fastnade i muren, men det osade katt runt och i straffområdet en lång sekvens efteråt. I 69´ fick Festim sträcka ut och rädda en mycket farlig nick till hörna. Jag hann t o m få lite deja vú-känsla från höstens poängtapp mot Tomelilla och Lödde. Vi blir kanske lite för låga och försiktiga, lite ängsliga, och släpper in motståndarna i matchen.


Det var mycket skönt att 2-0 kom. LB07 hade börjat ta över igen efter svackan mitt i halvleken. I 77´ fälldes Anton i anfallsläge och frisparken in i boxen höll på att resultera. I 79´ kom så Jonne-läget. Jag tror det var Luci som höll i sin motståndare, kaptenen och utmärkte nr 21 Dennis Melander, som i sin tur höll i Luci ännu mer. Frisparken utdömdes och Melander blev vansinnig. I väldigt många matcher hade hans reaktion resulterat i gult kort, men straffet blev snarare ännu jobbigare. Det var uppenbart att Jonne hade ett drömläge lite snett från vänster, några meter utanför straffområdet. Jonnes högerfot smekte in den där den skulle vara! Över muren och djupt ner i målvaktens högra burgavel. Otagbart, säger jag, men jag är inte målvakt. Vilda skrik från hemmapubliken och tre säkra poäng!


Eller…? Trelleborgs replik kom lite väl snabbt och från ingenstans. Jag ger mig fan på att Melander fortfarande var förbannad efter frisparken, så när han fick ströläget i 83´ så drog han till så hårt han kunde från 20 meter. Stenhårt, rakt upp i nätet, och även om Festim kanske kunnat nå den – inte längst upp i krysset – så var projektilen för hård. 2-1 och nerv sista tio, som vanligt. Jag hade precis suttit och önskat 3-0 och lite målskillnadsplus, men tji fick jag. Och redan minuten efter reduceringen hade Trelleborg ett nytt farligt avslut, ungefär som Cliffs/Sabans i första. Ytterligare en minut senare fick IFK ungefär samma frisparksläge som Jonne målat på, men Schön (eller Malovic?) skickade bollen stenhårt upp i staketet, både över och utanför.


På övertid hade vi mycket boll för att döda tid, bl a Lucas – Jonne – Cliff på publiksidan, där Lucas då fann Rocco med inspelet. Inget mål där och inget mål när Anton och Rocco bara fick hörna i 2-mot-1-läget i 93:e. Det behövdes inget mål heller. Domaren blåste för full tid och tre poäng var ett faktum! Tre välbehövliga poäng eftersom både Eslöv i toppen och framförallt jagande Lödde hade trepoängsmotstånd i Tomelilla respektive Hörby.


Jag har inte nämnt Ågren alls idag, men det måste jag nog. Han utstrålar säkerhet och lugn, även när det blir nerver och kämpigt. Hans säkra positionsspel, brytningar och idag också uppspel, ni vet de där tiometerspassningarna till en kollega i bra, oantastad position, höll hög klass. Inte så att han petar ner Jonne från MoTM-tronen, men värt ett omnämnande. Även Maltins löpande – som vanligt – är värt hedersomnämnande. Jag tycker Luci gör en stark match också. Givetvis fler som levererar, men de jag nämner höjer sig snäppet över. Tänk vilken centrallinje vi har idag: Festim (säker), Ågren (säker), Jonne (två poäng) och Saban (stenhård, ett mål). Och så massor med fart och kreativitet ute på kanterna. Mums!


Tabelltjatet? Ja, det kommer här. Jag tycker det är en viktig ingrediens i fotbollens breda spektrum. Som sagt, toppkollegorna Eslöv och Lödde vann planenligt, även om jag hade hopp om att bottenkrigande Tomelilla faktiskt har kapacitet att stjäla poäng. Är det lönt? tänker du nu. Eslöv är ju fem poäng före. Jo, förvisso, men här tänker jag att LB07 i alla fall måste ställa frågan. I första hand genom att ta 12 poäng på de fyra sista – tre är bärgade, nio kvar. I andra hand måste vi ha lite hjälp från de andra. Hjälp som vi nu nästan måste inse att vi inte kommer att få. Eller?


Vi räknar lite på det: Eslöv möter Balkan på Rosengård på fredag, Lödde (!!) 29/9 och avslutar mot svåra Höganäs borta söndagen den 7 oktober. Jag hävdar att alla de tre matcherna är potentiella poängtapp, även för serieledarna. Både Balkan och Höganäs slåss för sin division tre-status och båda har kvaliteter. Lödde vill ge oss en fajt om kvalplatsen och ett kryss tycker jag nästan är utgångstecken på tipset. En rolig detalj är att LB-fans faktiskt kan se Balkan-Eslöv och Eslöv-Lödde eftersom det inte krockar med våra matcher. Vi spelar efter dem, vilket också kan vara morot/piska, beroende på resultaten.


Lödde då? Blir de på allvar ett hot? Både ja och nej. De gör en lysande höstsäsong så här långt och har kvar Tomelilla (h), Eslöv (b) och Balkan (h). Lödde behöver nio poäng, tror jag, för att ta sig förbi oss. Troligtvis eller åtminstone förhoppningsvis kommer inte ens det att räcka. Och tar Lödde nio poäng så öppnar det upp för seriesegern för LB07, eftersom Lödde möter Eslöv.


Men vi måste göra vårt. Vi kan inte förlita oss till att andra gör det för oss. Iffe sa det klockrent efter matchen idag: ”Vi ska göra som när vi vann fyran – vi ska ut och kriga om varje boll!” Viktigt för oss är att ta en match i taget. Därför har vi VM-final mot Dösjöbro borta på lördag. Det är fullt fokus som gäller. De är inte Hörby. Dösjöbro kan sprattla till, de vann häromdagen mot Wormo, så vi måste vara rätt inställda. De tre poängen mot Dösjöbro är det enda som finns på vår horisont. Spekulationer, framförhållning och önsketänkanden kan jag få ha om de andra lagen. För vår del är det gilla läget som gäller – en match i taget.


Vi ses i Dösjöbro på lördag!

Forza LB07!

Magnus Hinderot

Uppsnack Höganäs
2018-09-07 14:59

Lördag 8 september 13:00 Höganäs BK – LB07                       16-17 C°växlande molnighet 7 m/s SV

Ja, nu blir det inte så mycket snack utan mer hockey. Dags att studsa tillbaka efter poängtappet på övertid mot Lödde. Då drar LB07 med gemensam buss till nordvästskåne för att studsa mot svåra, men ojämna Höganäs.

Läget i laget

Här måste jag först påpeka att jag var nere en stund på träningen i måndags. Det gäller ju att krama ut så mycket man kan av sommarvärmen innan höstrusket tar vid. Det var intressant att följa matchspelet där tre lag med fem-sex man i varje möttes i intensiva tvåminutersmatcher. Mest på hugget var ”de svarta”, ledd av en riktigt på hugget varande lång mittback, som noga såg till att tillfällige assisterande Micke H höll räkningen. Bra fart på övningen och inte många fingrar emellan så att säga. Några körde lättare vid sidan av, Jonne och Marcus, men i gengäld så var och är Lucas tillbaka. Kul! Jonne är matchduglig till lördag, liksom höstens småskadade Cliff. Iffe vilar med känning.

Tommy talar

Nöjd med veckans träningar, säger Coach Ringblom. Tränat explosiv offensiv i korta intervaller (de jag såg i måndags t ex) för att komma med fart in i luckorna som Saban och våra eminenta kantspelare skapar. Avslut, avslut, avslut. – Det har sett bra ut. Stämning och fokus är på topp, slutar Ringblom veckans träningsrapport. – Vi har allt i egna händer med fem omgångar kvar. Vi kan, och vi ska, ta oss till läget du gillar, Mange. Alla i den här truppen gillar läget. Fast med en match i taget, som tidigare.

Manges minut

1)   Svår returmatch mot strupknivade Höganäs.  Jag citerar min egen krönika från i våras efter 0-0-mötet med just Höganäs: ”Vi är hyfsat täta bakåt, bortsett från fyra-fem farliga omställningslägen och en straff, håller nollan och äger den andra halvleken. Lite oroväckande att vi inte kan dyrka upp låsen i HBK-försvaret, men det får Coach Ringblom hitta nycklarna till för det är inte sista matchen i serien där matchbilden kan vara som idag.” Höganäs ÄR ett svårt lag att möta. De slåss dessutom – och har gjort hela säsongen – för att undvika nedflyttning eller kval. Vi hade uppenbara bekymmer i våras, bl a krävdes det en straffräddning av Festim för att freda oss, men Coach Ringblom har säkert både scoutat och taktikplanerat. Höganäs verkar humörbetonat och är mycket ojämna. I höst har de t ex förlorat mot svaga Dösjöbro (0-2) och starka Kulladal (1-4) samt vunnit de viktiga trepoängarna mot Trelleborg och bottenkonkurrenten Wormo, båda 1-0. Betänk också att de i våras kryssade mot de tre topplagen LB07, Lödde och Eslöv. Svår nöt att knäcka.

2)   Extra morötter i returmatcherna.  Inte för att jag tror att det är ett svårmotiverat LB07 som kliver ut på Höganäs Sportcenter. Läget är för lätt att gilla. Behövs ändå en extra morot så kan man ju leka både med tankar och siffror. 0-0 i våras. Vi har besegrat nästan alla lag i serien i minst en av matcherna. Det är endast två lag vi har kvar, som vi faktiskt inte vunnit mot. Höganäs är ett av dem. Det finns ändå en morot i att slå alla lagen i serien. Om inte för poängen i tätstriden så för att kunna hävda just detta faktum: LB07 slog alla lagen i division 3 södra Götaland 2018. Vi har samma morot mot Trelleborg hemma om en vecka. Vinst i morgon så är Trelleborg i princip oförmögna att komma ikapp oss och då har väl inte de kraft nog att äta upp moroten…?

3)   Tur eller otur i retur.  Skum rubrik? Tycker jag med. Förklaring: jag tycker vi har haft lite otur på sistone. Sena kvitteringar mot oss i två hemmamatcher, i matcher vi har dominerat utan att kunna sätta matchdödande 2-0. Dags att inkassera lite flyt. Jag vill påstå att vi har haft flest målchanser och mest possession i nästan alla matcher i serien. Ändå står det efter 17 spelade matcher 5 i kolumnen för oavgjorda och en försmädlig 1:a i förlustraden. Fin tabellstatistik förstås, men faktiskt… Inte i en enda av de fem oavgjorda har vi legat under och knipit en sen poäng på ett tveksamt domslut, en kontring eller ett skitmål. Vi låg visserligen under mot Trelleborg i våras, men den matchen kunde vi tvivelsutan vunnit. I våras hade vi två 0-0-matcher (Höganäs och Malmö City) och så då höstens poängtapp hemma. Det är dags att ha lite flyt! Här kan ju tabellbitare önska sig slagkraftig målskillnad, då det är tajt, tajt på den fronten mellan de tre topplagen. Ketchupeffekt i tur? – Gärna!

(Jag kan tyvärr inte hänga med i bussen. Betraktar det som en stor förolämpning om ingen messar halvtidsresultat, målgörare, possession, varningar, hörnor, ja inkast(!) och slutresultat i realtid. Inte för att det ska skrivas referat – måste vara självupplevt – utan för att fotboll är en drog och LB07 mitt heroin. Micke, gör din plikt, eller delegera uppgiften. 0734-166552 är mitt nummer om någon är spontant sugen.)

Forza LB07

Magnus Hinderot

LB07 blev bestulna på två poäng på Brovallen efter grinig batalj – fortfarande sju poäng ner till tr
2018-09-02 10:42

Ja, vad ska man säga? LB07 har en relativt bra dag på jobbet mot serietrean Lödde. Åtminstone i 75 minuter. På många sätt i 91 minuter. Lödde kvitterade vår 1-0-ledning när matchuret visade 91 minuter och en handfull sekunder. Naturligtvis på en fast situation – det var på sådana de skapade de få riktiga målchanser de hade. Vi kan också konstatera att Löddes målvakt Oliver Lindstedt var bortalagets poängräddare No 1. Han var lika bra som Festim var förra lördagen, om inte bättre. Men det var värst vad han och de flesta i Lödde var gnälliga, griniga och hetsiga.


Nu kan vän av ordning säkert tänka att jag bara är bitter över den tråkiga poängförlusten. Absolut. Självklart är det mentalt tungt att behöva förlora två poäng i matchens sista skälvande sekunder. Det förändrar dock inte bilden jag har av Lödde som i båda matcherna mot oss har uppvisat mycket tråkig attityd, både mot domare och domslut och mot motståndare. Det gäller både spelare och ledare. De skrek och klagade på det mesta. Idag hade de turen att dessutom få med sig en ganska oförtjänt poäng hem till Löddeköpinge, vilket förstås smärtar ännu mer.


Men vi tar det väl från början. Efter LB-possession i 1,30 så satte Anton ribban på hemmalagets övertag genom att försöka sig på en bicycleta i straffområdet. Han fick inte någon vidare träff och nämnde keepern Lindstedt fiskade enkelt upp bollen. Det här lovar gott, tänkte jag, innan jag ens hunnit se hur Coach Ringblom formerat laget idag. Emir in som mittback för avstängde Ågren (ursäkta att den informationen saknades i uppsnacket), Jonne tillbaka på mittfältets centrum, med en sjuk Damir på läktaren, och Luci vänsterback med en Cliff på bänken. Tre ganska stora förändringar jämfört med Eslöv-vinsten, men LB07 har sådan bredd att några in och några ut inte spelar någon större roll. Dessa tre spelare – där Jonne är den ende som får anses given i startelvan – gör alla tre mycket bra matcher.


LB07 hade många bra anfall första tio minuterna. Framförallt Wille och Anton sköljde över Lödde på högerkanten, ofta understödda av en bollmötande Saban, en bollhämtande Jonne och en i Champions League-klass löpande Maltin. Possession låg nog någonstans kring 80-20 i hemmalagets favör och vi satt mest och väntade på utdelning. Det var först i 13:e minuten som Lödde stack upp på offensiv planhalva, med en halvfarlig hörna som isbrytare. Efter en kvart jämnades spelet ut en del och bl a tvingades Maltin ta en hemlöpning med distinkt brytning i skarpt läge efter en Lödde-omställning. Redan nu kan jag avslöja att Maltin får min Man of The Match, om än i skarp konkurrens med Emir. Jag tror aldrig jag sett en fotbollsspelare springa så mycket som Maltin. Idag var han också offensivt mer aktiv, men ändå först på rätt sida i defensiven. Hela backlinjen gör en stark insats – som vanligt. Hedersomnämnande även till Luci, som krigade fantastiskt bra på sin vänsterkant, inte minst offensivt i andra halvlek.


Spelet började bölja mer fram och tillbaka. I 18:e minuten hade sånär Martin nickat in en flackt slagen frispark från höger. I 19:e kom dagens första ”alla-i-Lödde-blir-skogstokiga”-situation, när Festim rusar ut, träffar först bollen och sedan Lödde-anfallaren. Säkert en 50/50-situation för vilken domare som helst, men LB kom undan, vilket från min åskådarplats var korrekt. Det tyckte inte Lödde. De tyckte inte heller att det – från samma åskådarplats – såg ut som solklar frispark till unge Robért på kanten sekunderna innan hopslaget.


I 22:a minuten kom nästa Lödde-hälsning till domaren. Den här gången var det högerbacken Wille som gick tufft in i en nickduell en bra bit upp i plan. Varning? Nej, om du frågar mig. Det tyckte inte domaren heller. Lödde höll inte med. I själva verket träffar Wille bollen klockrent med pannan och jag var inte ens hundra på att det var frispark. Nåja, frispark får jag väl ge mig på. Motvilligt. Givetvis blev frisparken farlig – två Löddespelare fick nicka – men bollen bågade över Festims bortre kryss. Minuten efter hade Lödde en ny frispark – från andra hållet – men den ledde snarast till en vass LB-omställning direkt efter rensning.


Så småningom ledde den omställningen till matchens mest diskuterade situation. Efter lite tråcklande på högerkanten, kom Maltin i skottläge. Han skjuter en välplacerad, om än inte stenhård, markboll mot och in i bortre burgaveln. På vägen passerar bollen orörd en offside-stående Saban. Assisterande domaren flaggar för offside, men LB07 signalerar för 1-0. Hmm. Diskutabel situation. Jag gjorde mig till stor ovän med tillresta Löddesupportrar genom att hojta på domarteamet. Jag föredrar dock att jag på läktaren är extradomare, försöker påverka eller har klagomål, än att halva Löddelaget/hela Löddebänken är, gör och har det. Domarteamet tog en minuts överläggning och blåste – troligtvis korrekt – för inspark. Fast jag tycker nog att det är 50/50. Saban stannar dessutom tydligt upp i sin rörelse mot bollen, men visst är han i närheten av bollbanan.


För övrigt gör Saban ännu en bra match, tagen hårt matchen igenom, men otroligt stark i närkampsspelet. Två-tre lägen att passa ut till Wille eller Luci, där han försöker dribbla själv istället – han är sugen – men det finns mycket boll, tanke och energi i honom. Han kan varva dribblandet med utsökta crossbollar och gör ofta rätt överväganden. Inga poäng idag, men de kommer.


I 27:e slog Kapten Jonne dagens andra patenterade LB-sökande cross-missil till Wille. Liksom första gången resulterade det inte i målchans. Jonne gör en bra match, spelsugen efter avstängningen. Wille och Anton hade fart och finess på högerkanten. Saban tyckte ett par gånger att Anton behövde starta löpningen tidigare och kanske borde LB07 försökt fylla på med fler attackvilliga i boxen också. Något för veckans träningar? I 29:e fick nämnde Anton den stora chansen på en så gott som friställande djupledsboll centralt. Avslutet gick dock högt över när han försökte lobba utrusande Löddemålvakt. Anton hade några minuter senare ett fint inlägg från kortlinjen, men boxen var märkbart tom. i 34:e försökte Saban göra det själv, men det lösa skottet lyckades målvakten hålla nere vid stolpen.


De sista tio minuterna av första halvlek hade LB mycket boll igen. Det var också fruktansvärt mycket tugg på Löddespelarna och tränaren Rossi på linjen. Framförallt hackade de på Martin på ett par hörnor, där domaren felaktigt dömde frispark till Lödde ena gången och andra gången blev avslutet för svårt. Lödde släppte ju in ett långa-hörnan-på-Martin-mål i 3-1-matchen i våras, så de hade gjort sin hemläxa. Två man på Martin och gärna lite tjuvtricks och/eller domargnäll för att hålla ner honom.


LB07 avslutade den mållösa halvleken starkt. Lindstedt fick rädda ett skott från Anton och unge, mycket hetsige nr 9, Simon Råstedt, fick en varning efter sen kontakt vid mittplan. Inte utan klagomål förstås. Halvleken lovade gott. En seger kändes definitivt inom räckhåll för våra röda.


I andra halvlekens upptakt var det trevande och sökande. Bollinnehavet förändrades och gick i bortalagets favör första fem, utan målchanser dock. Istället kom LB07 in i halvleken: 52´ Maltin långskott mot bortre krysset, ganska enkelt för långe Lindstedt; 54´ hörna efter stark Luci-raid (med lika starke Saban), Martin nicktouch över på hörnan; 56´ ny hörna, andrabollen in till Saban, enkelt avslut. I 59´ varnades så till slut Wille efter kamp med Löddes nr 21. Tveksam varning, men kanske hade han samlat ihop till den.


I 62:a minuten kom det förlösande målet! Det var Fantastiske Fred som drev upp mot straffområdet. Trots att många ville ha bollen så lossade han kanonen från nästan 25 meter. Jag satt i perfekt vinkel för att se hur den borrar sig, en aning skruvad, upp i Lindstedts vänstra kryss. Mycket fint skott! Fred gör igen en stark match på mitten, kryddad med kanske säsongens mål på Brovallen. Fred fanns länge med i MoTM-tänket, kanske fortfarande.


Det gjordes en del byten i andra halvlek, jag redovisar inte dem här. Det jag kan redovisa är att Lödde fick mer energi och kreativitet av sina byten än LB07 fick. Nästan direkt efter ledningsmålet skapade Lödde ett långt tryck mot vårt straffområde, som avslutades med multipla halvchanser i flipper-stil. Strax innan kom Mattias in för Robért och Mattias hade med lite flyt blivit matchvinnare. I 24´ gjorde han en Kurre Hamrin-raid längs kortlinjen, dribblade bort först två motståndare, sedan en tredje och den fjärde tacklade bryskt ned honom i ett farligt läge nära målet. Ungefär lika mycket straff som Festims utrusning i första, men inte så mycket gnäll från vår sida.


”Gör nu 2-0 och döda matchen, precis som i Eslöv.” Så står det i mitt anteckningsblock med knappt 20 kvar. Det blev tyvärr inte så. Inte alls. Istället fick Jonne linka av planen med smärtor i benet. Kramp? Ja, i så fall monsterkramp eftersom han låg vid sidan av planen i tio minuter innan han kunde ta sig någonstans. Iffe kom in i hans ställe. Vi skapade några halvchanser; inbytte Roni hade ett löst skott; en frilöpande Mattias fick nästan bollen; Luci och Saban kontrade till sig en hörna; Saban sköt ett farligt, hårt skott som målvakten klistrade vid marken. Lödde hade några frisparkar från långt håll och någon hörna. ”De ÄR farliga på fasta situationer”, sa min läktargranne. ”Om de gör mål, så är det garanterat på en fast situation.”


Sista fem minuterna är en förklaring till varför fotboll är världens största sport. Som det kan gå. I 87´ varnades Xeni (ännu ett nyförvärv). I 45´ gör Mattias sin Kurre Hamrinare igen, skjuter stenhårt från snäv vinkel – Lindstedt räddar/träffas – Roni skjuter på returen – ny räddning. En minut senare får Lödde frispark vid mittplan. Skyfflar in en lyra, nicktouch, studs på någon och så kan en friställd nr 11 Jens Lynard nicka in otagbara 1-1. Det svänger fort i fotboll.


Lödde fick en sådan frispark till innan matchen var slut. LB07 försökte anfalla en, två gånger på övertid, men det ville sig inte. Matchen slutar 1-1 och det får närmast räknas som en förlust. Det ska dock inte falla någon skugga på någon i LB07. Vi gör igen en bra match, i mångt lika bra som förra veckan mot Eslöv. Idag har vi lite otur på slutet – både framåt och bakåt. Kanske kan vi analysera fram att vi blir lite stressade sista kvarten. I Eslöv dödade vi tid effektivt efter Antons 2-0. Vår 1-0-ledning idag är skörare och det är vårt kollektiva psyke också. Vi blir också väldigt låga i pressen sista kvarten, lite oroliga liksom. Kanske skulle vi vågat hålla i bollen och anfalla djupare och bredare de ganska många gånger vi ändå har chansen. Dessutom verkar det ge våra motståndare energi att snacka skit, klaga på domslut, göra aggressiva uttalanden mot våra spelare. Det var likadant mot Tomelilla, höstens första 1-1-förlust. Två sådana på kort tid, båda med sena kvitteringar, är naturligtvis inte bra. Är vi för snälla? För inriktade på fotbollens ädla konst? Det går inte direkt att träna bort, men lite mer iskyla idag hade kunnat ge tre poäng och bättre häng på Eslöv.


Som om inte eländet slutar där. Eslöv, som legat under med 1-0 mot Malmö City, studsade tillbaka direkt i förarsätet, vände och vann den tuffa bortamatchen med 2-1. De leder nu med tre poäng, med ett lättare spelschema än LB07. Möjligen kan, ironiskt nog, Lödde vara laget som ger oss hjälp genom att besegra Eslöv senare i september. Frågan är om Lödde orkar det, när de troligtvis ändå inte kommer kunna nå kvalplatsen. För den har vi då också. Nu studsar vi tillbaka mot Höganäs på lördag så är vi på banan igen.


Som åskådare måste jag lyfta på hatten åt Philip och Micke i grillen. Ideella föreningar behöver eldsjälar. Ofta hittar man dem i ledarstaben eller bland tränare, lagledare och konsulenter, sportchefer och ordföranden. Ibland hittar man dem bland människor som bara gillar fotboll och råkar känna en tränare, för att man arbetar på samma arbetsplats. Sådana människor, som utan egentligt egenintresse kan ställa sig två timmar vid en utegrill och fixa korvar och hamburgare på löpande band, när bortalagets hungriga supportrar uppenbarar sig i långa rader. Tack Micke och Philip! Vi ses där i grillen om två veckor mot Trelleborg!


(Inget matchreferat nästa helg – jag är bortrest.)

Forza LB07!

Magnus Hinderot