Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
LB07
Fotboll
Herr

Lödde åt upp oss i första halvlek – två snabba baklängesmål gav för lång uppförsbacke i grinig match
2019-09-08 17:19
En bild från vårens Löddematch. Ågren i batalj med spelande tränaren Kim Johansson. Nån mer än jag som saknar Oskar? Han hade behövts idag...

För första gången på fyra matcher i division tre så lyckades Lödde med sin aggressiva spelstil besegra ett håglöst, stressat, nästan paralyserat LB07. Åtminstone i första halvlek, där vi inte hade många rätt och Löddes energisugande press, tillsammans med lagets omisskännliga gnäll på vartenda domslut, åt upp oss. Ingen i hemmalaget kom upp i normal kvalitet första 45 och då stod det, i underkant dessutom, 0-2 på resultattavlan. Trots ett tappert försök i andra halvlek, som vi ju faktiskt vinner med 1-0, så blev vi utan poäng för andra gången under höstseriens hittills sex matcher. Det tidigare nästintill ointagliga försprånget har nu reducerats till att våra röd-svarta förmodligen måste vinna de tre sista matcherna för att stå som seriesegrare sista helgen i september.

 

Vid sidlinjen stod Nikes ledarstab, som tack vare den tidiga matchstarten kunde se precis vad de ville se: ett Lödde som tog med sig alla tre poängen och med det gavs energi till att Nike någon timme senare kunde vända 0-1 mot Balkan till säker 3-1-seger. Det skiljer således endast en ynka poäng mellan de två lag som gör upp om det här. Löddes seger drog teoretiskt in dem i tätstriden, men sex respektive sju poängs differens ska de inte kunna ta in.

 

Den där uppförsbacken startade för mig redan när jag såg startelvan. De två spelare som i min ytligt kunniga fotbollsvärld var bäst mot Kulladal, Robért och Saban, började på bänken. Jag fick ingen hundraprocentigt hållbar förklaring av Coach Ringblom, men det kändes som defensiv taktik gällande Robért och någon sorts ”missat många träningar” för Sabans del. Märkliga beslut, tycker jag, men jag sitter inte med alla svaren en tränare har efter en veckas träningar.

 

Uppförsbacken blev akut och lodrätt brant redan efter 46 sekunder. Då rörde LB07 bollen för första gången genom att Festim fiskade ut bollen ur nätmaskorna och blytunga 0-1 registrerades på tavlan tvärs över planen. Efter lite enkla sidledspassningar i backlinjen anföll Lödde via sin högerkant och plötsligt var nr 9 Simon Ingheden i fritt läge framför Festim och rakade otagbart in bollen i mål. Det hela såg lite väl enkelt ut och vår paralyserande passivitet skulle sitta i hela första halvlek.

 

Lödde är svåra att möta. Det vet vi sedan tidigare, då vi mött dem i tre (nu fyra) täta, tuffa holmgångar 2018-2019. De spelar aggressivt, pressar högt och anfaller klokt och entusiastiskt, utan att riskera för mycket bakåt. Duktig målvakt, stabil backlinje, snabba mittfältare och starka forwards. Tyvärr lägger jag till dessa faktorer ett ständigt aggressivt gnällande på framförallt domaren. Jag är den förste att erkänna att det i LB07 springer några lätt överkritiska och spända individer och det kan bli grinigt från vårt håll också, men Lödde verkar ha det här i sin game plan. Jag har alltid varit av uppfattningen att domargnäll och verbal aggressivitet mot motståndare har en tendens att dränera ett kollektiv på energi. För Lödde är det precis tvärtom. De livnär sig på det. Och idag fungerade det ypperligt. Vi vek ner oss, blev passiva och lite griniga också, ur balans. Jag drar mig till minnes hemmamatchen förra hösten, för nästan exakt ett år sedan. Då stod det så här i mitt matchreferat:

Vi kan också konstatera att Löddes målvakt Oliver Lindstedt var bortalagets poängräddare No 1. Men det var värst vad han och de flesta i Lödde var gnälliga, griniga och hetsiga. Nu kan vän av ordning säkert tänka att jag bara är bitter över den tråkiga poängförlusten. Absolut. Självklart är det mentalt tungt att behöva förlora två poäng i matchens sista skälvande sekunder. Det förändrar dock inte bilden jag har av Lödde som i båda matcherna mot oss har uppvisat mycket tråkig attityd, både mot domare och domslut och mot motståndare. Det gäller både spelare och ledare. De skrek och klagade på det mesta.

 

Precis som ifjol vet jag att det här låter dålig-förlorare-gnälligt. Det bekommer mig ytterst lite, då jag har för vana att hålla mina åsikter i de här referaten på en ärlig och ibland t o m opartisk nivå. Så även idag.

 

Det blev t o m hetsigt och grinigt på läktaren. Här var jag inte inblandad i några hetare diskussioner, men det förekom sådana på ”ståplats”. Pennan får tala i mitt fall, men nog försökte jag hålla tillbaka någon Löddesupporter när denne blev lite väl gul-svart och insisterade på att Cliff skulle bli utvisad efter att ha sparkat ner en Löddespelare kort efter avblåsning. Domaren var då fruktansvärt dålig, enligt supportern, men jag hävdade att varning var adekvat bestraffning. Det var precis efter avblåsning (frispark till LB07) och situationen var tät och det går inte alltid att hejda sitt agerande när själva aktionen är påbörjad. Cliff försökte sparka på bollen, men träffade olyckligt Löddes nr 31 (mycket duktig, Ludvig ”Ludde” Larsson) och man får väga in alla saker. Domaren tog dessutom hjälp av assisterande, som hade bättre sikt. Gult kort. End of story.

 

Jag har inte särskilt mycket till övers för supporterkultur som bidrar aktivt till den lite småfula tonen som Lödde ofta sätter i matcherna mot oss, och säkert mot alla andra också. De har ett skickligt lag, som borde kunna livnära sig på fint spel och anfallsfotboll istället för gnäll och negativitet. I andra halvlek fick jag skrika på båda lagen: ”Va fan, sluta snacka så jäkla mycket skit nu och spela fotboll istället, era j-a tomtar!”

 

I första halvlek var det domaren Rasmus Eriksson som fick ta ett seriöst snack med bägge lagens lagkapten, i vårt fall Jonne, från Lödde nr 3, duktige mittbacken Ruben Liljenborg Grönevik. ”Den här matchen har pågått i 20 minuter och den håller verkligen på att balla ur, med fult spel och alldeles för mycket snack. Ni SKA hjälpa mig att få slut på det här nu!” Jag tycker domaren gjorde så gott han kunde matchen igenom, inte minst kommunicerade han tydligt i många situationer, kryddat med ett antal individuella samtal under matchen och åtta varningar, varav några för protest. Fyra till varje lag är nog så korrekt. Han kunde kallat till sig även lagens tränare för att styra upp det, men det gjorde han kanske i pausvilan…?

 

LB07 kom inte till särskilt många avslut i första halvlek. En halvchans för Rask efter fem minuter var snäppet för lång, varvid Rasks kontakt med duktige Lindstedt i målet blev föremål för hetsiga protester. No big deal, säger jag. Rask försökte nå bollen och ibland gör man inte det. Luka hade en farlig nick på hörna i slutskedet, annars inte många bollar mot Lindstedts bur.

 

Jonne fick en varning i 12:e minuten. Då det var andra-tredje förseelsen från hans sida, och en onödigt sen tackling den här gången, så var det gula kortet oundvikligt och korrekt. Det är naturligtvis inte bra att en av våra mest aggressiva spelare belastas i domarens varningslista så tidigt i en match vi vet att vi måste kriga stenhårt för att vända. Löddes nr 8 Emil Joelsson fick ett kort strax efteråt för protest, men det hjälpte föga i protestsammanhang totalt sett.

 

Som ett brev på posten kom 0-2 på en hörna efter 20 minuter. Helt, eller ganska oattackerad fick nr 20 Viktor Joelsson nicka in den otagbart från ganska nära håll mitt i boxen. Om uppförsbacken varit brant tidigare så var 0-2 nästan ridå ner. LB07 vann inga dueller, var sena och långsamma och feltajmade, nej, inte mycket som fungerade. På läktaren ville jag egentligen springa över till spelarbåset och tvinga fram några byten, men det skulle kanske se konstigt ut. Vilka byten som helst, men helst in med Robért och Saban. Att det bara gått drygt 20 minuter spelar ingen roll.

 

Coach Ringblom valde att vänta till pausvilan. I gengäld dubblade han min tanke och gjorde ett offensivt kvadruppelbyte. Ut gick Luka, Roos, Simon och Maltin. Ingen av dem hade bra dagar, men det hade faktiskt ingen annan i hemmalaget heller. In kom Damir, Robert M, Max och Saban. Nu kan det bli något av det här, tänkte jag. Och det blev det! LB07 tog tag i taktpinnen med högre press, mer folk offensivt, en Saban som kan låsa fast bollen i anfall och kanter som gick från otajmade, missriktade passningar till ytor och fart. Faktiskt ägde vi första 20 i andra!

 

Rask hade ett jätteläge nästan direkt, men inspelet kom i lite taskig höjd och hans avslut gick felträffat utanför. Efter tio minuter med mest gruff, bl a varningar till Cliff (se ovan) och Damir så kom det i tät följd för hemmalaget: 61:a minuten, Max prickade stolproten – snarare hjulet – och det var ohyggligt nära; minuten senare kom reduceringsmålet via en frilöpande Rask, som lobbade in 1-2 från långt håll; och i 65:e hade Jonne ett rykande skott som avslutning på ett fint anfall. ”Vi kan vända det här”, sa jag försiktigt till kamrater på läktaren.

 

Men icke. Mitt i halvleken tappade vi det momentum vi skaffat oss via aggressivitet, målchanser och givetvis själva målet. Visst hade vi några fina målchanser till – Rask borde gjort ett till – men Lödde hade nog två-tre ännu bättre chanser att stänga matchen. Båda lagen försökte förändra med byten. Jag kan dock inte förstå alla byten Löddes Kim Johansson orkestrerade, men han vet ju definitivt mer än jag om hur han ska byta sina spelare. I min värld tog han ut tre-fyra av de allra bästa i ett bra Lödde, bl a nr 6 Adrian Podsiadly, nr 8 Emil Joelsson och nr 9 Ingheden. Troligtvis taktiskt, då dessa känns offensivt lagda, men de kan ju också stänga matchen när den står och väger. I LB07 kom Robért in sista kvarten, vilket var för kort tid för att hinna sätta ett bestående avtryck. Han borde, med sin lite tystlåtna, stenhårda pitbull-aggressivitet varit på plan från början, och tagit den där griniga fajten, fast utan en massa skitsnack.

 

De sista minuterna skapade LB07 några bra lägen, men det ville sig inte. Det flytet vi hade i våras i sådana här jämna toppmatcher är som bortblåst. Säkert en mental grej också, men vi ska inte överdramatisera i onödan. Vi är i en svacka. Visst kan det vara pressen att misslyckas efter att ha varit i serieledning från omgång två, men det är också tillfälligheter. Vi kunde förlorat mot Lödde borta i våras, men vann med 2-0. Vi kunde fixat 2-2 igår, faktiskt hade vi chanser till seger också, men marginalerna är inte med oss i höst. Vår dåliga första halvlek hjälpte inte heller förstås.

 

Man of The Match? Äsch, känns ju iskallt. Hade Rask gjort ett till så hade han fått det på ren matematik. Saban gjorde en stark halvlek, men få skottchanser och uppenbart inga mål. Festim får priset på ren rutin, några fina räddningar och att han försökte snacka upp oss hela tiden.

 

Nu blir det till att bita ihop! Svår bortamatch mot bottenkrigande Tomelilla på lördag. Jag och lillebror missar den p g a kusinens 40-årsfest, så alla ni andra måste köra till Österlen utan oss och stötta laget. Är det någon gång den stöttningen varit viktig så är det tusan ta mig nu. Vi MÅSTE studsa tillbaka igen, som mot Trelleborg för två veckor sedan efter Södra Sandby-debaclet.

 

Värt att notera: Damerna tog en pinne mot fjolårsmästarna Piteå hemma på Limhamns IP. Alltid något att glädjas över för LB-fans. Med lite flyt kunde tjejerna tagit alla tre poängen, men en straff med knappt tio minuter kvar fördärvade fullpottsdrömmen. Otroligt viktig match borta mot Djurgården på söndag 15.00. Vinner LB07 så är kontraktet i princip räddat, förlust så biter vi på naglarna resten av säsongen. Det är inte bra för hjärtat, det här, men det är också det roliga med fotboll så här års. Ända in i kaklet, LB!

 

Forza LB07!

Magnus Hinderot

 

 


Nyhetsarkiv
Serien fastställd2019-11-29 20:34
Inför Nike2019-07-04 11:02
Inför Flagg2019-06-27 23:56
Inför Balkan – LB07 2019-06-13 23:08
Inför Lödde2019-05-31 09:58
Inför LB07-Kulladal2019-05-25 11:00
Inför: LB07-Malmö City2019-04-26 08:38
Uppsnack Höganäs2018-09-07 14:59
Uppsnack Lödde2018-08-31 19:01
Uppsnack Eslöv2018-08-25 09:47
Uppsnack Tomelilla2018-08-18 00:11
Uppsnack Hörby2018-08-10 16:23
LFF vann Limhamnsderbyt2016-09-17 18:23
LB07 vs Husie IF 1609042016-08-29 15:17
2016-05-14 23:39
Matchbilder.2016-03-20 18:12