Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
LB07
Fotboll
Herr

Säsongens andra storseger inför storpublik på Brovallen – Tomelilla nollades
2019-06-09 12:41

Coach Ringblom hade en ”dålig magkänsla”. Lite oklart exakt varför, men det är väl just så magkänslor fungerar; man vet inte exakt varför. Några idéer till förklaringar kan vara att Saban var borta (avstängd), mittfältsmyran Calle skadad, liksom bänkprofilerna Luci och Luka. Damir är sedan ett tag tillbaka inflammationssjuk, men han missar inte en match från läktaren.

 

Annars vet jag inte vad den dåliga känslan Coach Ringblom hade kunde bero på. Vädret var idealiskt, serieledningen oförändrad och säsongens största publik såg fram emot en fin match mot ett Tomelilla IF, som nog inte är så dåligt som tabellen påstår. 2-4-2 i matcher och 12-12 i mål vittnar om ett lag som trots allt bara förlorar en fjärdedel av sina matcher. Enligt statistiken vinner de också endast en fjärdedel och sådana siffror drar ner många lag i treans nedre streckstrid.

 

Tomelilla började bäst. Olikt många andra motståndarlag som kommer till Brovallen med lågt försvar så inledde Tomelilla med hög press och frejdigt, fyndigt anfallsspel. Redan i den fjärde matchminuten hade detta sånär renderat LB07:s andra insläppta för säsongen. Det var en otroligt fin, snabb omställning tre-mot-tre. Duktige nr 15 Linus Göransson fick bollen på Willes högerkant, tog sig förbi, lågt, hårt inspel, där en LB-fot i sista stund avvärjde ett tidigt baklängesmål. På den efterföljande hörnan blev det ännu farligare. Bollen passerade nära målet, förbi alla på nåt mirakulöst sätt och vid bortre stolpen stod en ganska fri TIF-spelare, som på uppstuds-nick lyckligtvis lyckades få bollen över Festims ribba. Puh!

 

Istället kom 1-0 till hemmalaget bara några minuter senare. Alltid duktige och för motståndarna omöjlige Kapten Jonne lirkade sig loss vid mittcirkeln. Han måttade sedan en perfekt vänstercross som nådde en kvickt framrusande Bato Jovanovic, som avslutade i världsklass: nedtagning med bröstet i steget, lät bollen studsa ner rätt och sedan tryckte han iskallt in den i bortre burgaveln, bakom en utrusande Filip Malmqvist i Tomelilla-kassen. 1-0 på tavlan och Bato, märkbart nöjd med väl förvaltat läge, sprang till hörnflaggan och firade. Bato var bra hela matchen, han håller generellt sett hög klass och har verkligen börjat komma in i poängproduktionen för sin nya klubb LB07. Kul!

 

Det tuffade till sig. Inget ovanligt när LB07 spelar och inget konstigt heller. LB07 är ett lag fyllt med vinnarskallar och det finns gott om sådana i många andra klubbar också. Då blir det mycket kamp och i förlängningen också lite tjuvtricks och hårt spel. Både hemmalagets Alex Robért och TIF:s nr 15 Linus G fick ta domarsnack runt kvarten spelad. Kanske skulle båda fått syna det gula kortet, men utmärkte domaren Edin Kahrimanovic gillar att åtminstone försöka tala spelarna tillrätta en gång innan de bokförs. Han är tydlig i sin kommunikation, Edin, och jag tror att ett snack är bättre än att alltid hala upp kort. Matchen i sin helhet var faktiskt en av de snällare hemmamatcherna vi haft så Edins kortlek kunde ligga kvar i fickan för det mesta.

 

Snäll match? Tja, kanske inte snäll direkt – det var en hel del frisparkar matchen igenom – men inte någon gång blev det särskilt grinigt eller för aggressivt. Det kan bero på resultatet – LB07 stack iväg i målprotokollet – eller kanske på det något öppnare spelet, som inte bjöd in alltför många 50-50-situationer. Det gick oftast så pass snabbt att tacklingar inte hanns med utan man fick löpa med sin motståndare och hålla denne felvänd.

 

LB07 tog över efter första tio-femton minuterna, då Tomelilla mycket väl kunde ha sårat oss. det dök upp en bra chans i 23:e minuten. Jonne bröt ett uppspel enkelt och hittade en on-side Rask i fritt läge på högerkanten. Han forcerade mot mål i full karriär och från vänster kom en lika sugen Bato. Passa eller skjuta? Rask valde att passa, men en TIF-tå lyckades avstyra till hörna.

 

Rask fick revansch två minuter senare. Ett klockrent kantsamarbete på vänsterflygeln mellan Max och Bato, tillbaka till djupledslöpande Max, nådde till slut Rask inne i straffområdet. Han avslutade kliniskt till 2-0 från ganska nära håll, målvakten chanslös. Inte helt välförtjänt tvåmålsledning egentligen, men LB07 hade faktiskt tagit över. Inte minst genom de ständigt hotfulla djupledslöpningar Rask på topp och Bato/Robért på kanterna genomförde i fiendezon. Vi får ett snabbare, rakare spel med Rask på topp, och även om många passningar blev för långa – och några för korta – så hotar vi ständigt motståndarnas mål.

 

Rask fick näta igen. Redan i 30:e minuten var det dags för nästa mål. Ett bra anfall i mitten/till höger, där Robért får assistpoängen. Han hittade Rask i bra läge, som ur snäv vinkel hittade bortre burgaveln med en markrullare. Jag hävdar att det egentligen var ett passningsförsök till någon av de många LB-fötter som tagit sig in i straffområdet, men bollen gick raka vägen in. 3-0 och matchen var död.

 

Tomelilla fick komma upp lite efter 3-0. Några frisparkar och hörnor, men de skapade inget på riktigt. Tre baklängesmål första halvtimmen är ingen bra tändvätska mot ”omöjliga” serieledarna från Limhamn/Bunkeflo. Tomelilla gav inte upp direkt, de försökte, men de kom liksom ingen vart. Därtill har LB07 ett ramstarkt försvar, anförda av mittbacksgiganterna Martin och Ågren, som inte släpper igenom särskilt mycket. Om de gör det så har vi ändå seriens bästa målvakt i reaktionssnabbe och säkre Festim.

 

Hemmalaget skapade några chanser till innan halvleken var till ända. Jonne var inblandad i en del, liksom Wille, som stundtals hade det lite knackigt med sistapasset, men började ta sig in i matchen. Lagkaptenen i Tomelilla, mycket duktige nr 22 Jakob Wetterberg, försökte på egen hand ta in Tomelilla i matchen i en offensiv räd, men utmärkte Ågren tog ett gult kort för laget innan det blev riktigt farligt. Det var också enda gången i matchen det blev grinigt, då Wetterberg av någon anledning gav sig på Jonne efter avblåsning. Även Wetterberg varnades till slut av domare Edin, som hastigt och lustigt fick dela ut två gula kort på kort tid.

 

Lång hamburgarkö i paus, men alla fick mat. Det är schysst stämning på Brovallen, det tror jag att även bortasupporters kan hålla med om. Micke och Philip i grillen gör ett hästjobb, inte minst den sistnämnde som sliter som en galärslav i grilloset på varje hemmamatch. Ursäkta att kaffet tog slut, vi ska bli bättre på kaffe.

 

LB07 tog ett fast tag om händelserna i andra. Redan efter åtta minuter hade vi skapat fyra-fem kvalificerade målchanser, om vi räknar även sådana som avstyrdes av försvarare i sista stund. Simon plus Rask hade den bästa, Bato + Rask var också ohyggligt nära att få till det. Robért var också på väg att ta sig in i målprotokollet, men fälldes i skarpt läge (straff?) och frisparken blev ofarlig. Kanske borde dessutom kapten W i TIF fått sitt andra gula…?

 

Och så här såg det ut. Tomelilla såg ut som ett slaget lag, även om de fortfarande försökte. Jag undrar vad Tomelillas tränare sa till sina spelare i pausvilan. Troligtvis en kliché: ”Det står 0-0. Vi ska inte förlora andra halvlek.” Jag vet inte, men det kan inte vara lätt att hantera 0-3, halvt uppgivet och ett för dagen alldeles för bra motstånd. Heder åt Tomelilla som ändå verkade försöka matchen igenom, det klena resultatet till trots.

 

Mycket folk på Brovallen, för en gångs skull. Är det kanske all tidningspublicitet LB07 har fått på sistone? Det kan också vara framgångssagan LB07 som äntligen lockar tresiffrigt antal människor till Brovallen. Solen tittade fram ordentligt i andra och det var annat också som värmde. Spelet kanske lite väl böljande, men stort bollövertag för hemmalaget, och massor med målchanser, fler än jag upplevt i någon annan match i årets serie. Roligt för publiken förstås, men också för laget.

 

Coach Ringblom bytte tidigt. Robért och Wille gick ut, Anton och Cliff kom in. De påverkade inte spelet i någon riktning, men gjorde bra ifrån sig den knappa halvtimme de fick spela. Skönt att ha målmarginal att på riktigt lufta bänken. Dessutom en bänk som var lite reducerad och förutom de två tidiga bytena bestående av ungdomar som sällan/aldrig får spela i A-laget. De fick dock vänta ytterligare tio minuter innan de kom in. Men som de kom in!

 

Mitt i andra halvlek hade vi en otroligt stark period. 64:e min: Rask en bra chans igen. 65:e minuten: Ågren fick nicka helt ensam på hörna – för övrigt måste Bato vara en av Sveriges bästa hörnläggare – men bollen smet utanför. Hörnan var stenhård och spikrak, klockren vrist helt enkelt, och kanske kunde Ågren riktat in den i vänstra burgaveln. Vi har dessutom en hörnläggare till av rang i Kapten Jonne…

 

Kapten Jonne förresten. Kanske är han den som personifierar Laget LB07. Strax efter 4-0, som Bato nästan gjorde i den där perioden vi dominerade fullständigt, men Rask var sist på bollen = tremålsskytt, så kallar Coach Ringblom på sin kapten. Han ska byta för att vila en trött kropp, som kan kosta på sig vila sista 20. Viktig match i DM på tisdag och det var Ringbloms förklaring till de flesta bytena. Men vad gör Jonne då? Jo, han blir skitsur! Riktigt, riktigt grinig och lommar surmulet mumlande mot bänken/båset. Jonne är en av de där vinnarskallarna jag nämner då och då och han vill SPELA. Alltid, till varje pris. Han tyckte dessutom att han borde gjort mål – enligt honom själv är det länge sedan. Det är en fin egenskap, t o m när den tar sig sådana surmulna uttryck. Det är en stämning som verkar finnas i hela gänget. ALLA vill spela! Alltid. Det är synd att bara elva kan starta…

 

Tomelilla vaskade fram någon enstaka ströchans även sista 20. Inte helt ofarliga, men ändå lite halvhjärtat på något sätt. Luften hade gått ur bortalaget lite grand, inte punktering kanske, men det läckte luft från en trasig ventil, som ingen/inget kunde lappa ihop.

 

Sista stunden skulle spelas av liksom. Roos, som gjorde det bra på mitten idag, gick ner för räkning och blev utbytt, liksom Bato, som kunde summera en fin-fin insats med två nya poäng (1+1). In kom Roni och blott 16-årige Moddi, som komplement till unge Fabian Gren, som kommit in för Jonne. Vilken succé! Moddi hade varit på planen i kanske 30 sekunder, när LB ställde om, bollen till Fabian, som levererade en väl avvägd passning till Moddi, som drog till med en yttersida från 25 meter: MÅL! Ett klassmål, som Tommy uttryckte det. Jag är böjd att hålla med. Hela laget, inklusive Festim, sprang upp för att gratulera målskytten. Grattis Moddi!

 

Jag räknade till nånstans mellan 20 och 25 målchanser för hemmalagets räkning idag. Rask kunde blivit fyramålsskytt, men i 87:e räddade målvakten ett bra läge. Anton fick nästa läge, han var bra på mitten den lilla stunden han spelade, ny parad av Malmqvist. Sista chansen i kavalkaden fick Roni på en målvaktsretur. I 89:e kom ännu ett fint anfall från bänkspelarna. Roni hittade Fabian, som hittade Moddi, fast bara nästan, då en TIF-back fick en lång tå emellan i sista stund. Synd, det hade också varit ett klassmål och dessutom helt signerat avbytarna. Rask fick ett nästan-friläge till, men en bra brytning satte stopp för säsongens bästa siffror. Det stannade vid 5-0. Coach Ringbloms magkänsla förvandlad till ett minne blott efter en mycket bra dag på jobbet.

 

Man of The Match idag hade många anspråk. Bato gör en kanonmatch. Ågren är lugn och säker, hade dock behövt nickmålet och mer motstånd för att vara en kandidat på allvar. Martin säker, men också för lite motstånd. Max gjorde en bra match på vänsterkanten, främst i första. Jonne är alltid bra, även idag. Naturligtvis går det inte att förbise Rask, så det blir han som får dagens pris. Tre mål, massor med fina aktioner och fantastiskt många löpningar i djupet. Hatten av för Rask! Laget får ett snabbare, rakare spel med Rask på topp. Mot ett lag som står lite högre än vi är vana vid så är han perfekt. Rask, Bato och Robért kom i ständiga löpningar kors och tvärs i djupled och vi kunde nog adderat två-tre mål till utan att det hade varit stöld.

 

Vad händer i tabellen? I botten tog Kulladal tag i sin kris genom att tydligt besegra bottenkollegan Södra Sandby. Det är tajt i hela tabellen. Jag har sagt att det är Lödde som är vår värsta motståndare. Tabellmässigt måste jag naturligtvis lägga till Nike på den relativt korta listan – för listan tar slut där. LB07 är sju poäng före Lödde (som dock har en match mer spelad) och åtta poäng före Nike. Malmö City som är 12 poäng efter kan jag inte i nuläget se som en verklig utmanare, möjligen att de är tunga nog att blanda sig i fighten om kvalplatsen. Vi är två matcher ifrån att gå rent genom halva serien, endast Balkan och IFK Trelleborg återstår att möta för att vi ska ha avverkat alla lagen i trean. Kan vi bibehålla förlustnollan efter Balkanmatchen på lördag och Trelleborg hemma som avslutning på midsommarhelgen 23/6, så har vi slagit alla. Efter det kommer en otroligt avgörande spelvecka innan sommaruppehållet då vi möter Flagg 29/6 och värsta konkurrenten Nike 4/7, på självaste Fourth of July (tänk på att det är redan på torsdagen, inte på lördagen som vi brukar).

 

Redan nu på tisdag, den 11/6 klockan 19.00, möter vi starka Eskilsminne i DM på bortaplan. Eskilsminne är ett division 1-lag, så det blir givetvis en otroligt hård nöt att knäcka. Ifjol slog de t o m ut Helsingborg och gick till gruppspelet i Svenska Cupen. Det är samma plats som står på spel på tisdag, om Tommy är rätt informerad. Jag ska upp och har eventuellt en plats över i bilen om du är sugen på att hänga med. Min AC funkar sådär, men det ska inte bli särskilt varmt.

 

Jag måste tjata. LB07 har släppt in ETT MÅL på nio matcher i en annars jämn, vidöppen serie. Det är så bra att det nästan måste vara unikt. Eller bölbra, som en god vän kallar det. Den målskillnaden vi redan nu har spelat in är värt en poäng i kampen om seriesegern. Bortsett från det så är det fantastiskt bra att släppa in så pass få mål – vi är svåra, nästan omöjliga att slå. Och det får gärna fortsätta…

 

Forza LB07!

Magnus Hinderot


Nyhetsarkiv
Inför Nike2019-07-04 11:02
Inför Flagg2019-06-27 23:56
Inför Balkan – LB07 2019-06-13 23:08
Inför Lödde2019-05-31 09:58
Inför LB07-Kulladal2019-05-25 11:00
Inför: LB07-Malmö City2019-04-26 08:38
Uppsnack Höganäs2018-09-07 14:59
Uppsnack Lödde2018-08-31 19:01
Uppsnack Eslöv2018-08-25 09:47
Uppsnack Tomelilla2018-08-18 00:11
Uppsnack Hörby2018-08-10 16:23
LFF vann Limhamnsderbyt2016-09-17 18:23
LB07 vs Husie IF 1609042016-08-29 15:17
2016-05-14 23:39
Matchbilder.2016-03-20 18:12