Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Tuff match mot Södra Sandby avgjordes sista kvarten
2019-05-13 14:17
Jag bara måste börja med Man of The Match idag. Kapten Jonne var helt outstanding! Till Tommy sa jag att han var dubbelt så bra som någon annan. Och jag vet att Coach Ringblom inte håller helt med – ”Jonne är ALLTID bra och därför utanför mina resonemang i frågan” – men det här är min spalt, inte Tommys. Jonne var överallt! Han vann bollar på marken, i luften, spelade klokt och lugnt, men hade samtidigt Jonne-blicken. Ni vet den där blicken som berättar för motståndarna att det kommer göra ont att möta mig (Jonne) och även om du dribblar förbi mig så vet du att jag jagar ikapp dig, din j***l. Dessutom är Jonne en klockren lagkapten, som manar på, ibland nästan aggressivt, men oftast konstruktivt. Jag vill påstå att Jonne faktiskt idag är skillnaden mellan oavgjort med mersmak eller en stark seger. Ett, eller två av bevisen för det är att det är Jonnes fot som assisterar Sabans 1-0 med kvarten kvar och det är Jonnes fot som smeker in 2-0 på frispark på fyra minuters övertid. Grattis Jonne!

Matchen i sig då? Jodå, de där lagen från landsbygden har kraft och styrka att kämpa ner vilka Malmölag som helst. Södra Sandby utgör inget undantag. I reslige mittbacken nr 9 Eric Norling (om programbladet stämmer) hade vår centertank Saban fått en likvärdig motståndare, både på huvudet och fötterna. Inemellan kan Södra Sandby också etablera ett vägvinnande kortpassningsspel, men det var också som vanligt LB07 som förde större delen av matchen, med snabba omställningar och/eller fasta situationer från bortalaget som ibland hotade vårt straffområde.

Det ska sägas att Festim inte behövde göra en enda kvalificerad räddning på hela matchen. Visst fick han plocka ner några höjdbollar och skopa upp ett skott samt naturligtvis agera mittback på för långa, men ändå för korta bollar, om ni förstår vad jag menar. I själva verket behövde inte David Hultgren i Sandby-kassen heller bjuda den förhållandevis stora publiken på den allra mesta akrobatiken mellan stolparna. Därtill var LB:s avslut alldeles för ofta strax eller långt utanför eller över. Kanske satte Bato den ribban med en frispark från långt håll i 7:e minuten, när han drog till för kung och fosterland och skickade bollen tre-fyra meter över bortamålet.

Så fortsatte det halvleken igenom. I 10:e minuten drog han till från nästan 40 meter när Sandby-målvakten nickrensade rakt till Bato, som drog till på uppstuds mot det tomma målet. Den gången gick bollen inte alls högt över. Mina expertmätarögon säger strax över halvmetern, men tillräckligt nära för att det gick ett sus genom publiken.

Saban var på målhumör. Åtminstone avslutshumör. Tre-fyra seriösa avslut i första halvlek. I 11:e skott från vänsterposition i straffområdet, i 14:e nick tätt utanför i högerposition efter fint Cliff-inlägg. Cliff som var tillbaka på vänsterbacken hade en fin matchinledning med flera rusher och inlägg därifrån. I 16:e ville Robért blanda sig i målprotokollet, men en lite tveksam förstatouch i högerposition gjorde att skottet hamnade rejält utanför.

Saban fortsatte mala på, liksom Bato och Robért. 19:e, Saban-skott som flipperstudsade på försvarare. 22:a, snabb omställning, Robért kom aldrig till avslut. 28:e, Wille stal bollen högt – vår höga press ÄR bra – hittade Bato i fritt läge, men han snubblade till.

Motståndarlagets chanser då? Inte många att skriva här om. Egentligen inga, även om de mitt i halvleken skapade några potentiella lägen. Det var på frispark eller felpassningar från LB:s backlinje, men Festim förblev overksam.

I slutet av halvleken intensifierades närkampsspelet ytterligare – det var tufft redan från början – och domaren Edin Kahrimanovic fick ta flera individuella pratstunder med spelare i båda lagen. Han behöll dock det gula kortet i fickan hela matchen, vilket ledde till högljudda klagomål från främst Södra Sandby. Mmm, det är och ska vara tufft att möta LB07, men ett par gånger borde nog Edin fiskat upp ett gult till hemmalaget.

Anmärkningsvärt nog, med tanke på spelövertag och chanser, fick LB07 matchens första hörna först i 40:e matchminuten. Långa hörnan på Martin kunde resulterat, men nicken in i gröten hamnade i Hultgrens säkra händer. På uppspelet efter drabbades nr 10 Noah Paradis, han vi skulle hålla lite extra koll på (deras Jonne liksom) av en skada (bristning?) och tvingades tyvärr utgå.

Fullt tryck i grillen och på kaffet i paus. Philip och Micke fick slita som galärslavar för att förse den hungriga/törstiga publiken med näring. När det är så mycket folk kanske vi behöver en man till i köksstaben? Det hade vi generellt sett förra säsongen – läge för diskussion i frågan. Själv fick jag koka en jäkla massa kaffe, men vad gör man inte för sitt LB07?

Bytet i paus var inte helt oväntat. Roos gick ut och Ågren kom in. Roos hade lite bekymmer i första, några felpass och en kapning för att reparera. Inget sammanbrott liksom, men lite darrigt. Jag misstänker att mittbacks-snacket gått varmt i spelartruppen i veckan och det här är inget man ska hymla med för mycket. Bättre med öppna kort, tänker jag. Alla är överens om att Ågren är en klasspelare. Jag har alltid sett honom som ämnad för betydligt större uppdrag än division 3-4; han har styrka, spänst, teknik och kanske främst spelförståelse för finare sällskap än Södra Sandby. Det märktes i andra halvlek också. Han förlorade inte många dueller, oavsett position, huvud eller fot. Det är också Ågren som slår den modiga, djupa passningen till Calle G, som föranleder LB07:s förlösande 1-0-mål i 77:e minuten. Samtidigt ska man ha med sig att han bara är hemma tillfälligt. LB07 genomför största delen av säsongen utan honom och det måste man också ha med i resonemanget. Svårt mentalt för många inblandade, men jag tror att man ska se Ågren som den enorma förstärkning han är, tillfälligheten till trots.

Den omedelbara effekten av ovan nämnda spelarbyte kom av sig i inledningen av andra halvlek. Faktiskt var det Södra Sandby, stärkta av oavgjort med serieledarna i paus, som höll i taktpinnen i tio-femton minuter. De skapade några halvchanser, nån frispark och hörna, men inget som förbryllade LB:s backlinje i överkant. Festim fick skopa upp ett lamt markskott – det var hans inblandning i Sandbys tillfälliga övertag. De hade en bra chans till, men inlägget mot bortre blev för långt och Festim slapp ingripa (eller vittja nätet).

Efter det så tog våra röd-svarta över igen. Bollen förflyttades snabbt idag, snabbare än kanske någon annan match i serien. Bato och Saban hade några avslut och vi skapade en handfull hörnor. Matchens chans fick dock Simon på en av de där hörnorna. Jag tror han blev förvånad att bollen passerade alla på främre stolpen och han lyckades inte hålla ner nicken.

I 77:e kom så målet! Saban i målprotokollet igen, men det är flera som ska ha cred. Ågrens öppnande passning, Calle G som utmanade med fart, vände inåt (Nej, tänkte jag, där är det stängt!), hittade Jonne centralt, som efter ett motlägg vinner tillbaka bollen och serverar en genomlöpande Saban en perfekt macka, som han tar ner och stänker in i bortre burgaveln på sitt numera patenterade sätt. Snyggt mål!

Sedan blir det som det blir i de här lägena. Det går lite nerv i matchen sista tio. Vi vill inte tappa de tre poängen och motståndarlaget vill ta tillbaka den poängen de så långt krigat sig till. Vi sjunker lågt och de krigar högt. Enkel matematik. Vi drar på oss ett par onödiga frisparkar, förvisso högt upp mot mittplan, men Södra Sandby är starka i luften och lyrorna in i boxen kan mycket väl hamna rätt (ja, fel för vår del).

Samtidigt har LB07 flera bra omställningslägen och kunde nog dödat matchen på ett av dessa. Nu dröjde det ända till 95:e matchminuten innan planens gigant, kapten Jonne, fick hänga in 2-0 på frispark. Över muren och ner vid Hultgrens högra stolpe. Skitsnyggt! Domare Kahrimanovic blåste av efter avspark och tre välförtjänta poäng seglade in i tabellen. Några i motståndarlaget var griniga, även bland åskådarna, på just domarteamet, men här får man nog tänka you win some and you lose some.

Summering? Tja, LB07 ångar på. Fem raka utan poängtapp. Fem poängs ledning i tabellen. 8-1 i målskillnad. Det ser bra ut. Det ser bra ut spelmässigt också. Riktigt bra stundtals. Och Coach Ringblom har angenäma problem med konkurrensen i laget. Vad kan man säga?

Det är en bra helg för LB-supportrar. En fantastisk seger för damerna på Limhamns IP på lördagen. 3-2 mot självaste FC Rosengård ger eko i hela fotbolls-Sverige! Kanske längre ut än så, med tanke på Rosengårds internationella spelartrupp och ambitioner. Coach Ringblom var där – han finns överallt där mat är gratis – med familj i form av blivande hustrun Lina, ”brodern” Micke Hinderot och ”sonen” Saban Pehilj. Vilket gäng! Jag var också där naturligtvis och har sällan njutit så av en dammatch. Tufft, svårt, spännande, snygga mål, tårar, glädje, avgörande på övertid. Tommy skrek som på vilken Barcamatch som helst.

Det är en bra vecka för fotbollsälskare i största allmänhet. Det är sådana här veckor som i sig själva förklarar varför fotboll är världens överlägset största sport. Champions League, Europa League, damallsvenskan, division 3 Södra Götaland och sen herrallsvenskan med Malmö FF på Stadion som avslutning (därav det sena referatet). Härligt att vara en del av religionen fotboll!

På lördag drar vi söderut. 14.00 ska FC Trelleborg betvingas. Min bil lämnar Limhamns IP 13.00 om nån vill ha skjuts – finns två platser över. Vi får kolla om de har lika goda korvar som på Brovallen!

Forza LB07!

Magnus Hinderot


Nyhetsarkiv
Inför Nike2019-07-04 11:02
Inför Flagg2019-06-27 23:56
Inför Balkan – LB07 2019-06-13 23:08
Inför Lödde2019-05-31 09:58
Inför LB07-Kulladal2019-05-25 11:00
Inför: LB07-Malmö City2019-04-26 08:38
Uppsnack Höganäs2018-09-07 14:59
Uppsnack Lödde2018-08-31 19:01
Uppsnack Eslöv2018-08-25 09:47
Uppsnack Tomelilla2018-08-18 00:11
Uppsnack Hörby2018-08-10 16:23
LFF vann Limhamnsderbyt2016-09-17 18:23
LB07 vs Husie IF 1609042016-08-29 15:17
2016-05-14 23:39
Matchbilder.2016-03-20 18:12