Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Ny 1-0-seger och delad serieledning efter lite semestertrögt spel mot IK Wormo
2018-06-21 21:57
Clifford är en maktfaktor på sin vänsterkant.

Hej och välkomna tillbaka till LB07:s matchreferat. Jag hade oturen att tvingas stå över helgens lokaldrabbning mot Kulladal, där LB07 enligt ledarstaben gjorde en av säsongens bästa halvlekar, den första. Toppkonkurrenten KFF betvingades dock målmässigt i den andra halvleken genom nickmål på inlägg av ovane målskytten Martin Svensson. Kulladal hade då tvingats spela halva matchen med tio man, efter en hård (?) utvisning som resulterade i en mer krampaktig halvlek från båda lagen. 


Spännande att se vad en meriterande seger mot Kulladal skulle göra med spelet och målfabrikationen mot ett långt ner i tabellen kämpande IK Wormo från Landskrona. Alla de där andra lagen från ”norr” har vållat oss en hel del bekymmer, oavsett tabelläge. På tal om lagen från norr, det är märkligt nog bara mot serieledande Eslöv som LB:s målskytte varit riktigt effektivt (3-0). Det låg på onsdagskvällen en förhoppning i luften att vårt LB07 skulle kunna producera målskillnad, som i en jämn serie kan bli viktig så småningom.


LB07 inledde starkt. Första kvarten summeras med aggressivitet, hög press, rörlighet och hela matchen igenom ett bra snack på planen mellan spelarna. Hemmalaget skapade målchans i 5:e minuten, men jag missade den från min position vid grillen. Luciano och Mattias skapade tillsammans en ny målchans i 8:e och strax före kvarten spelad hade LB07 ett anfall som varade i nästan två minuter, med tryck och återerövring av boll och mycket folk i boxen. I den 15:e minuten kom så matchens första riktigt fina läge efter ännu en återerövrad boll. Damir och Mattias kom 2-mot-1, men antingen kom Mattias löpning för tätt eller så slarvade Damir med passningen. Det kan också vara att Wormo-backen gjorde ett fint ingripande, men anfallet bröts innan målvakten sattes på prov.


Wormo är ingalunda ett dåligt lag, trots att poängskörden är mindre än halva LB:s efter halva serien. Snabba, bra passningsspel och ett stabilt försvar, lett av matchens gigant, målvakten Bill Halvorsen. Hans meriter från Superettan och flera klubbar högre upp i seriesystemet talar ett tydligt språk och han var fenomenal. Jag är egentligen sugen på att utnämna honom till Man of The Match och strunta i det nästintill omöjliga i att utse en sådan i LB07. Halvorsen gjorde åtminstone två, kanske tre räddningar i världsklass (på riktigt alltså), samt flertalet andra kvalificerade ingripanden. En gigant!


Efter LB07:s fina första kvart gjorde Wormo en snabb omställning, som sånär hade resulterat. Vi har dock också en duktig och meriterad målvakt. Festim räddade skottet ner vid främre stolpen till hörna och den boxade han sedan bort. Så var han också uppvärmd och med i matchen, men han skulle ha betydligt mindre att göra än kollegan i motståndarlaget.


Festim kunde dock fått att göra i den 23:e matchminuten. Wormo fick en stor chans på andrabollen efter en frispark, ännu en gång från deras vänsterkant. Annars utmärkte Emir feltajmade upphoppet på bortnickningen – eller blev han knuffad/stängd i ryggen – men avslutet från snäv vinkel i fritt läge gick utanför och krävde ingen målvaktsakrobatik.


Direkt efter Wormos chans fick hemmalaget sin kanske bästa chans i första halvleken. Efter ett fint anfall fick Luciano bollen i sin vänsterytterposition och den hårda bollen in mot Mattias styrde på en försvarare och hade sånär resulterat i ett självmål. Jag hann inte uppfatta om Halvorsen i målet räddade eller om den bara liksom träffade honom. Lucis andra inlägg i samma sekvens blev plockeboll. 


Det var stundtals en lite smågrinig match. Inte särskilt ful, men visst fanns det skärmytslingar och ibland verbal aggressivitet där ute. Wille blev varnad i 21:a minuten. Inte så konstigt då Wormo hade en bra period efter vår inledning och deras bästa spel stod att finna just på deras vänsterkant, således Willes högerkant. Ett tag var jag en aning bekymrad, men Wille höll kanten förhållandevis fredad matchen igenom. Han fick dock slita ont där ute. Efter matchen kunde han inte prata p g a att han fått en ofrivillig motståndarhäl på hakan. Säkert ingen större medicinsk fara och trots tveksamhet lyckades han klämma ner en hamburgare efter matchen.


I mitten av halvleken kom matchen in i ett grinigt skede, som på sätt och vis varade halvleken ut. Det började nog med en debatt om var en frispark uppe vid mittlinjen skulle ligga – varför kan inte fotbollsspelare bara lägga bollen där den ska vara – där LB-spelare flyttade fram den fem meter ett par gånger. Några minuter senare gjorde kapten Jonne en av sina klassiska stoppa-kontring-ingripanden när han bjöd ettrige nr 7 Antonio Rojas på en riktig bröstvärmare, som kändes ända till läktaren. Wormo yrkade på varning, men Jonne klarade sig. I den 36:e kom Cliff hårt, men schysst, in i en nickduell i offensivt straffområde. ”Kamp om bollen” var hans enda kommentar. Han hade en poäng, men det muskelpaketet får nog räkna med att åka på många frisparkar av den typen i karriären. 


Wormo hade några omställningslägen. Det bästa var en 3-mot-3 i 32:a, men Emir gjorde en utmärkt brytning i ett läge då han nästan överflyglades. Han gjorde en bra match, liksom mittbackskamraten Ågren. Hela försvarslinjen ska prisas även om det är vardagsmat att LB07 släpper till otroligt få målchanser. Seriens bästa försvar! Det kan jag påstå med empiriskt underlag nu när halva serien är avklarad och vi har mött alla lagen. Visst finns det flera bra lag och många duktiga försvarare i serien, men LB07 är såhär långt överlägset bäst totalt sett. Eller vad sägs om följande statistik: 11 matcher – 7 insläppta mål – 7 gånger hållit nollan (!). Tre raka 1-0-segrar mot högt och lågt motstånd. Ett facit värdig vilken Mourinho som helst, fast LB spelar roligare fotboll. Är det någon som känner igen sig från förra årets säsong? Jag gör. Och vi vet ju hur det gick…


Första halvleken avslutades med ett frisparksläge för Jonne. Den tog i muren, men Jonne lyfte in den igen och i halvkalabaliken som uppstod kom en hög boll mot bortre där Ågren (?) drogs ner (?) när han skulle nicka in den. En typisk VAR-situation om vi ska använda referenser från fotbolls-VM. En debatt jag inte tagit ställning i och efter Ronaldos äckliga gester efter straffområdesfilmingen mot Marocko så vete fasen. Räligt – på ren skånska – att han söker det benet och trillar jäkligt lätt, för att han vet att videogranskningen visar på kontakt som blir svår att bortse ifrån. 


Det muttrades lite när spelarna gick ut för halvtidsvila. ”Semesterfotboll”, ”Nja, det går lite trögt idag” och ”Mmm, undrar hur det här ska gå?”. Jag håller inte riktigt med. Jag tycker att LB07, framförallt med den första kvarten i minnet, gör en bra halvlek. Ja, det slarvades bort några passningar och det gick inte reptilsnabbt hela tiden. Men vi släppte till ytterst få målchanser, skapade fler än motståndarna och hade säkert 60-40 (minst) i possession. Jag var själv försvarsspelare i min ungdom och kan uppskatta att LB07 är ramstarka bakåt. Första halvlek var inte den bästa vi gjort – men den var långt ifrån den sämsta.


Andra halvlek inleddes lite mer trevande än den första. Det dröjde till 51:a minuten innan en halvchans dök upp, men Mattias skott gick högt över. Festim plockade ett inlägg i 53´. Minuten efter blockade Emir ett inspel till resultatlös hörna efter en snabb W-omställning. I 55´ samarbetade Damir och Jonne och lyftningen mot bortre kunde med lite flyt resulterat i att unge Maltin kommit med i protokollet, men avslutet strax utanför. Lite halvchanser liksom.


Den Stora Chansen kom i 65´. Efter ett fint anfall på högerkanten nådde bollen en Mattias, men skottet från nära håll blockerades av ben eller målvakt. Returen gick dock ut till Maltin, men Halvorsen gjorde en kanonräddning. Som på Bergs avslut mot Sydkorea i måndags, fast bättre, för skottet var mycket bättre. Det skulle bli fler. Bara minuten efter fiskade han upp Damirs attack från höger. Sedan stack Wormo emellan med ett farligt anfall där lyckligtvis det låga inlägget från höger rann igenom.


I 70´ kom en situation som säkert kunde ge upphov till diskussion. Lång boll in i LB07:s straffområde, en försvarare jagar, nr 9 i Wormo är före. Festim rusar ut och boxar bort den och kolliderar då kraftfullt med Wormospelaren, som blir liggande. I min värld inte mycket att diskutera. Festim är först på bollen. Punkt slut.


Minuten efter kom så målet. Ett anfall i mitten där Fred hittar Anton i snabb löpning mot mål. Anton rullar in 1-0 under Halvorsen och vilt jubel på läktaren. Mycket rättvist förstås, men det satt otroligt hårt inne. Under matchens resterande nästan 25 minuter (fem minuter stopptid) är det ett mirakel att det inte blir fler mål för LB07. Fantastiskt duktige Halvorsen ville tydligen verkligen ge sitt lag chansen att ta poäng.


Inbytte Alex Robert hade en mycket fin halvtimme på plan. I 73´ nådde Damirs fina inlägg på bortre Roberts panna, men Halvorsen gör en monsterräddning. På hörna i 75´ nådde bollen Robert i trängt läge vid straffområdesgränsen, men han fintade till sig skottläge, men block till ny hörna. På den hörnan skaffade sig Damir matchens märkligaste varning. Jag som är lite trög, tänkte länge ”Va fan gör han”, men efteråt blev det så himla uppenbart att han ville ha en varning och då tog han den för maskning. Damir spelar inte nästa match p g a avstängning och/eller utlandsresa.


På den efterföljande hörnan gjorde Halvorsen en av de svettigaste räddningar Brovallen någonsin upplevt. LB07 testade sin inövade variant med hörna mot den lite ofarliga ytan förbi bortre. Där fick nickduktige Emir ganska enkelt nicka in den mot boxen där Iffe fick perfekt träff med pannan. Bollen stenhårt mot krysset, men Halvorsen kastar sig i full utsträckning och lyckas precis rädda till ny hörna. Det var inte en TV- eller publikräddning. Det var världsklass. Iffe var helt säker på att det skulle bli mål, sa han efter matchen och skakade på huvudet. Han hade en halvchans till, men fick inte ordning på det avslutet.


Matchens sista 30 minuter var händelserika. Inbytte Emil fick en varning för tröjdragning i 77´ när Wormo försökte kontra. Jonne tog som vanligt en frispark/varning för laget i 79´. Eller klarade han sig undan varningen? På frisparken gick Festim upp och plockade, men tilldömdes frispark efter knuff (från egen spelare?). I 81´ blev Robert manglad efter att ha snott bollen på linjen och avancerat in i farligt, men snävt läge. Utan att tveka blåste domaren för straff och här skulle väl spiken i kistan slås in. Jonne slog dock straffen en bit utanför Halvorsens högra stolpe – kanske hade hans väggliknande målvaktsspel skrämt upp oss.


Wormos ansträngningar och hopp om poäng grusades när deras utmärkte mittfältare nr 7 Rojas blev utvisad efter sin andra varning. Han sparkade högt och hårt på Jonne och trots Wormospelares snack om filmning och överdrift så kom utvisningen som ett brev på posten. Rojas själv visade på stor självinsikt när han kom bort till oss vid grillen och konstaterade att ”Jag bad om ursäkt och sen var det bara att gå av – solklar varning”. 


Matchens sista tio minuter innehöll säkert tre-fyra riktigt bra omställningslägen för LB07, men sistapasset gick aldrig rätt och inga riktiga målchanser skapades åt endera hållet. Det enda av värde blev en varning till Cliff i ett annars prekärt läge och en resultatlös Wormofrispark från långt håll. Tredje raka 1-0-segern var ett faktum när domaren blåste av i 96:e minuten.


Man of The Match blir svårt idag. Jag tycker ånyo att Ågge, som Ågren kallas, gör en fläckfri insats. Han kan få den retroaktivt för förtjänstfulla insatser under hela säsongen och som plåster för att jag utnämnde laget efter Trelleborgsmatchen, trots att jag haussade Ågren stort efter hans bästa match för säsongen. Ågren är en mycket duktig mittbacksgeneral och kanske tar man fina prestationer för givna i hans fall och därmed använder en annan kravribba. Hade man kunnat ge MoTM-priset för endast en halvtimmes spel så är Alex Robert en het kandidat. Han kom in med mycket energi och skapade massor med chanser. Han vill ha en startplats, men konkurrensen är knivskarp. På tisdag är Damir borta, ger det Robert 90 minuter?


På tisdag 26/6 vänder vi serien mot Malmö City, också den matchen på Brovallen. Det skulle vara otroligt skönt – och på många sätt rättvisande – att komma till det därpå följande sommaruppehållet som serieledare. Då krävs vinst mot just Malmö City och att Eslöv tappar poäng mot Höganäs eller Dösjöbro. Kanske inte så troligt, men i allra högsta grad önskvärt. Oavsett Eslövs resultat så ligger vi åtminstone tvåa vid seger på tisdag och har minst två poäng ner till tredjeplatsen, där Kulladal och Trelleborg jagar. Dessa fyra lag har i nuläget gjort ett litet ryck i tabellen och det är nästan klart i mina ögon att seriesegraren är något av dessa. Värt att notera är att LB07 har slagit Kulladal och Eslöv (deras enda förlust) och kryssade med mersmak mot Trelleborg. Jag tror att alla är rädda för LB07.


Och det borde de vara.


Forza LB07!

Magnus Hinderot


Nyhetsarkiv
Uppsnack Höganäs2018-09-07 14:59
Uppsnack Lödde2018-08-31 19:01
Uppsnack Eslöv2018-08-25 09:47
Uppsnack Tomelilla2018-08-18 00:11
Uppsnack Hörby2018-08-10 16:23
LFF vann Limhamnsderbyt2016-09-17 18:23
LB07 vs Husie IF 1609042016-08-29 15:17
2016-05-14 23:39
Matchbilder.2016-03-20 18:12