Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Många spelare borta i värmematch mot nästjumbon – LB07 tillbaka på vinnarspåret
2018-06-10 12:11
Damir spelade med en skadad fot men höll ihop mittfältet precis som vanligt.

Vi möttes av en torr, på sina ställen gulblekt, gräsmatta på Brovallen i den 25-gradiga värmen. Nästjumbon Dösjöbro stod för motståndet och LB07 mönstrade en helt annan startelva än i fina insatsen i måndags mot IFK Trelleborg. Mittbacksgiganten Oskar Ågren var på turnering med sitt 04-lag i södra Frankrike, kapten Jonne avstängd, liksom vänsterbackslokomotivet Clifford och Anton, inhoppare senast. Benkö var borta senast också, precis som idag. Dessutom blev Fred sjuk, vilket gav följande ovanliga startelva: Festim – Wille, Emir, Martin, Luciano – Alex, Lucas, Damir, Maltin, Mattias – Rocco. 


Fyra-fem viktiga ordinarie spelare borta gör skillnad för vilket lag som helst. Av detta märktes dock inget den första kvarten. LB07 hade mycket boll och spelade ganska småtrevlig fotboll, trots den svettiga temperaturen. Redan efter 3:17 låg bollen i nätmaskorna bakom Dösjöbros målvakt. Inkast högerkanten, Rocco tar emot och vänder bort sin försvarare, avancerar några meter och levererar ett stenhårt, lågt inlägg rakt på Lucas fötter. Han tar emot passningen och kliver samtidigt förbi sin back och rullar lugnt och behärskat in 1-0. Det skulle visa sig bli matchens enda mål, men nog fanns det gott om möjligheter att producera flera. Snygg prestation av Rocco, som gjorde en bra första halvlek.


Dösjöbro var inte helt ofarliga, möjligen något uddlösa. Ett snabbt anfall i 8:e minuten testade det ovana mittbacksparet Martin/Emir. På den efterföljande hörnan tvingades Festim tippa till ny hörna. Festim verkade ha tagit på sig papparollen i ett ungt hemmalag och agerade med stor pondus. Han snackade, styrde, manade på, berömde och peppade killarna ofta under matchen och det behövdes. Dessutom säkerheten själv på de få kvalitativa chanser DIF hade samt ett antal inlägg/hörnor, som krävde utboxningar eller bollfångst. Ett par svettiga räddningar ovanpå det hade kunnat ge honom Man of The Match, men därtill var Dösjöbro för uddlösa. Weill done, Festim!


LB07 varvade sitt uppbyggande kantspel på Wille/Luciano med långa bollar från Damir/Martin mot en rörlig Rocco, flankerad av kantspringarna Alex och Mattias. Det skapades en del chanser också. Maltin bröt ett DIF-uppspel och rann nästan igenom från mittlinjen i 10:e minuten och drog iväg ett skott mot första stolpen. Efter målvaktsretur hamnade andraskottet tyvärr över målburen. Samme Maltin fick i 21:a minuten in en fin boll till Rocco, som kanske borde försökt nypa till så fort som möjligt. Nu fick han inte riktigt ordning på bollen och även här gick skottet högt över/utanför. Precis innan vätskepausen drog Maltin iväg ett tungt, men lite enkelt skott, efter förarbete Rocco/Alex (fin klack). Det fanns hopp om fler mål!


Efter pausen fortsatte LB-dominansen med mycket bollinnehav, varvat med några få omställningar som undanröjdes ganska enkelt. Efter exakt en tredjedel av matchen skadades Lucas vid landningen efter en nickduell, men han fortsatte spela efter vård av andretränare Jonas. Strax därefter kom matchens Stora Chans. Rocco höll lysande undan två man i mittcirkeln och slog en perfekt genombrottspassning till en framstormande Mattias on-side. Hans nästsista touch blev dock halvmetern för lång och målvakten kunde parera friläget. Nästa fina läge var fyra-mot-två, där passningen kanske skulle gått till Wille, som gjorde en monsterlöpning, istället för Lucas i trängre position. På den efterföljande hörnan nickade Martin vid bortre stolpen och med lite flyt hade Alex klackat in bollen i andraläget.


I 42´ tvingades Lucas utgå efter ytterligare en smäll mot svanskotan/ryggslutet. In kom en pigg Emil, som gjorde en stark insats på vänsterbacken (Luciano flyttade upp på mittfältet, på Lucas position). Emil hade många fina löpningar och kombinationer resten av matchen och Cliff saknades bara muskelmässigt – Cliff är svårslagen som stenhårt ånglok.


I halvtidsvilan snodde jag en trollkorv av grillgänget och resonerade lite med de som gärna resonerar om fotboll. Det var enkelt att konstatera att skuggan jag hittat att stå i var ett genidrag (tack Fred) för det var varmt i solen. Man märkte knappt att man stod nära grillen.


Det var en ganska snäll match. Kanske orkade inte spelarna riktigt driva på sig själva så hårt som de brukar. Visst var det en del avblåsningar – på båda hållen – och visst kunde det kommit några gula kort, men det är skönt att LB07 klarade sig utan noteringar och avstängningar, med tanke på avstängningsläget idag. Endast en varning på hela matchen och den tillföll DIF:s nr 23 efter en sen tackling mot Emir. Förvånande att inte fler kokade över i hettan där ute.


I början av andra stod matchen och vägde lite i ett ständigt positionskrig på mitten. Dösjöbro kände kanske vittring av säsongens andra poäng så de trummade på oförtrutet. Det gav också LB07 en del möjligheter, framförallt på våra kanter. Efter att Rocco först försökt hitta Emil, men bollen blev för lång, så kom ett finfint anfall på Willes högerkant i 50´. Rocco nådde nästan Willes inlägg med huvudet och Mattias var ytterst nära att skyffla in den bakom honom, men avslutet gick utanför. Minuten senare var det Mattias igen efter en Emil-kombination, men skottet långt utifrån touchades ut till hörna. Hörnan blev en flipper-hörna, ni vet en sådan där som nickas och sparkas på och om man bara har lite flyt så blir det ett billigt mål av den. Till sist hamnade bollen dock i målvaktsskopan.


LB07 hade en bra period. Luciano rann igenom i högerläge, men bollen in i målområdet hamnade för nära just målet. Efter en hörna avslutade både Mattias och Luciano, utanför. Efetr en fin bröstpassning från Rocco hamnade Mattias i en-mot-en-läge, men valde att sakta ner och leta passning istället för att utnyttja sin speed. Många bra halvlägen hela tiden för LB. Samtidigt är 1-0-ledning skör. Efter en av få svaga passningar från Martin så tvingades Festim göra en ohyggligt viktig rensning långt ute på plan för att undvika friläge och troligt mål.


Efter Roccos lite för snåla passning i ett utomordentligt fyra-mot-två-läge i en snabb omställning i 63:e minuten så tog faktiskt Dösjöbro över matchen lite. Det blev kanske lite nervöst i hemmalaget och tröttheten kom krypande på en del. Därtill tvingades Coach Ringblom göra en del byten, som kanske gjorde att maskineriet hackade efter sista vätskepausen. Rocco och Mattias ut – Tobias Lettby och Iffe in. Seriedebut för Lettby, vad jag kan minnas. De kom in och gjorde okej insatser. Iffe hade sånär blivit matchvinnare på övertid efter en fin raid på vänsterkanten, men Alex lyckades inte förvalta den fina passningen framför målet. Annars gjorde Alex en jättefin match. Det finns inte bara teknik i den gossen, han har också ett stort hjärta och en fighting spirit som få kan matcha. Han höll högerkanten levande hela matchen tillsammans med Wille.


I 78´ fick LB07 göra ytterligare ett skadebyte. Min Man of The Match Maltin fick känning i baksida efter ett anfall och klev av. Maltin är en lysande tvåvägsspelare – inte bara idag. Vad är han? 18 år. Han fyllde 18 för en dryg vecka sedan och spelar redan med en mognad som få i laget matchar. Han varierar att välja enkla passningar med att utmana eller avancera på ett väl övervägt sätt. Och han krigar om varje millimeter där ute! Hans hemlöpningar är landslagsklass! Det hade varit roligt om han fått komma med i målprotokollet för jag tror att han kan vara tungan på vågen många gånger i framtiden, även som målskytt.


I samband med bytet tog DIF över lite mer. Det uppstod ett vakuum på mitten när Maltin gick ut. Bokstavligt, eftersom det dröjde nästan fyra minuter innan en sprucken tränarröst vädjade till domaren: ”Kan vi SNÄLLA få göra bytet NU??!” och då släpptes Mads Johansen in på grönbete. Ser intressant ut, den killen, men svårt läge att komma in i. Trots att DIF tog över lite så skapade de i princip bara en enda riktigt bra målchans. Det hade dock kunnat sluta illa när de kom i ett fem-mot-tre med fem minuter kvar av ordinarie speltid. Festim parerade utan större problem och Emir kunde rensa bort returen.


De sista övertidsminuterna var LB07 mest inställda på att hålla undan. Jag är inget fan av ta-sig-ner-till-hörnflaggan-och-låta-tiden-gå, men idag var det effektivt. Det var också nära att hemmalaget stängde matchen på övertid, men Lucas blev enda noteringen i matchprotokollet.


Segern idag är livsviktig – det var nästan ett måste att hänga på toppen med en trepoängare. Nu behövs tre fina träningar i veckan, med fart och mål, så att Malmöderbyt mot toppkonkurrenten Kulladal på lördag blir en sprakande tillställning med LB07-seger och kanske rentav serieledning. Vi får tillbaka Ågren, Jonne, Cliff, Fred och Anton och det ger en extra dimension till spelet. Vi var bra mot Trelleborg! Cliff är ett potentiellt segervapen om han får komma långt upp på vänsterkanten.


Tyvärr är jag på tjänsteresa nästa helg och kan inte närvara på Kulladals IP. Jag hoppas att någon – gärna med talang för att skriva oändligt långa texter – kan axla ansvaret så att jag får kvällslektyr på lördag. Micke? Coach Ringblom? Jonnes farsa? Observera dock att jag kortat det 10-15 % jämfört med de allra längsta referaten. Alltid något.


Forza LB07!

Magnus Hinderot


Nyhetsarkiv
Uppsnack Höganäs2018-09-07 14:59
Uppsnack Lödde2018-08-31 19:01
Uppsnack Eslöv2018-08-25 09:47
Uppsnack Tomelilla2018-08-18 00:11
Uppsnack Hörby2018-08-10 16:23
LFF vann Limhamnsderbyt2016-09-17 18:23
LB07 vs Husie IF 1609042016-08-29 15:17
2016-05-14 23:39
Matchbilder.2016-03-20 18:12