Åter till vardagen efter semestermotstånd – uddamålsseger igen
2017-08-21 09:38
Tre blytunga poäng stod på spel i lördagens drabbning borta mot Åkarp. Kanske inte för Åkarps del, som väl i praktiken förlorat kontakten med kvalplatsen uppåt och harvar i det klassiska ingenmanslandet, men definitivt för ett LB07 som verkar fast övertygade om att dels förbli obesegrade och dels behålla det under våren uppnådda försprånget ner till jagande Malmöklubbar.
Istället för att se Pogba, Lukaku, DeGea och resten av Manchester United göra 4-0 på Swansea så gick färden till ett soligt men blåsigt Åkarp, där publiken knappt hunnit inta sina platser innan det hastigt och lustigt stod 2-0 till vårt LB07. Höstens framgångssaga så här långt, tiomålsskytten Kristian Benkö, undvek eget avslut från ett högerläge och hittade en framstormande Luciano B Gonzalez, som redan i den första matchminuten kunde rulla in första målet i tom kasse.

Knappt hade vi hunnit glädjas åt en bra start förrän Luci hittade målet igen på sin vänsterkant. Den här gången fick han dock stor hjälp från en Åkarpförsvarare, som får antecknas för självmål. Tvåan var ett faktum redan efter tre minuter.
LB07 trummade på ganska metodiskt första kvarten. Åkarp kunde sedan äta sig in i matchen, inte nedslagna av den inledande kallduschen som många andra lag i serien skulle blivit. Promenadsegern uteblev definitivt när LB:s höger- och mittförsvar i den 19:e minuten rullades upp i ett snabbt, snyggt anfall som utmärkte kantspringaren nr 14 Christian Ronnelin avslutade iskallt med att rulla bollen förbi en utrusande Viktor Jacobsson i LB-målet. 2-1 innebar en rejäl uppryckning för Åkarp, både mentalt och spelmässigt. Ingen på Åkarps IP kunde gissa att vi redan då sett matchens alla mål, särskilt som LB07 inlett höstsäsongen med 14 gjorda på två matcher, låt vara mot enklare motstånd.

Strax efter reduceringen, i matchminut 22, osade det hett igen då en liknande boll rann igenom LB-försvaret. Viktor såg ut att ha koll på den, hojtade ”Jaaa!!” och sen stötte han bort bollen med händerna, precis vid straffområdesgränsen. Snarare utanför den, tyckte domarteamet, som utdömde gult kort till vår keeper och frispark i farligt läge. Det gnisslades säkert tänder av nervositet i LB07:s ledarstab, innan domaren fiskade upp gult istället för ett inte omöjligt rött. Coach Tommy Ringblom hade nämligen gjort en ovanlig och annorlunda laguttagning, då han helt sonika valt bort reservmålvakt på bänken, till förmån för ett större urval utespelare. Frisparken gick lyckligtvis högt över – en utespelare på mållinjen var nog ett bra drag, Viktor – men hands-incidenten var kanske den första händelsen i matchen som skulle göra det här till målvakternas match. Båda skulle komma att spela viktiga roller i respektive lag den närmaste dryga timmen.

Åkarp hade en bra period i mitten av första halvlek. Kanske ska vi självkritiskt säga att LB07 hade en mindre bra dag på jobbet. Vinden gjorde det svårt att etablera det i tidigare matcher framgångsrika ”kant-till-kant”-spel, som coach Ringblom trummat in i hela laget. En hel del bollar hjälptes av stark sidomedvind över och förbi Luci på vänsterkanten och när man istället försökte på högerkanten tog det oftast tidigt stopp för Wilhelm Öberg och Anton From, trots ihärdiga försök att spela genom med smånätta passningar. Genom hela matchen visade LB07 upp ett något större tålamod än motståndarna. Damir och Jonne på mitten letade och hittade passningsvägar och började annars om på Luka och Oskar där bak. Kanske var det när man skulle sätta passen lite längre, som det tog stopp, även i mitten och på marken. Framförallt under en 20-minutersperiod i första och i andra halvlekens mitt slog vi bort många passningar.

Det tog nästan en halvtimme från LB:s andra mål till nästa stora chans. På en djupledspassning centralt missbedömde annars utmärkte Åkarpskeepern Victor Ringdahl bollens hastighet – kanske tog vinden lite tag i bollen också – men han kunde skickligt reparera och precis slå bollen till hörna framför fötterna på annars helt friställde Luciano. Här kan jag ha sett fel i all hast: på långt håll kan man lätt ta fel på bröderna Luburic och Luci. Fyra minuter senare gjorde Åkarps målvakt en svettig reflexräddning, när LB07, för dagen klädda i vitt, sågade sig in de rödsvartas straffområde och avlossade ett vasst skott.
Pausvila kändes välbehövligt när den dök upp. Inte för att spelarna kändes överdrivet trötta utan mer för att ladda batterier mentalt och kanske snacka igenom lite taktiska dispositioner. Andra halvlek gav mycket kamp, dels pga den alltjämt kärva sidvinden och dels för att inget av lagen ville förlora. LB kom ut med ett betydligt lägre och mer kontrollerat försvarsspel. Åkarp hade något större bollinnehav, men som vanligt släppte inte LB:s försvar igenom mycket för unge Viktor i målet att behöva ta hand om. Hela säsongen har motståndarlagen haft oerhört svårt att skapa skarpa lägen och förstås ännu svårare att göra mål på oss. Tio insläppta mål på 16 omgångar är starka bevis för att försvaret håller mycket hög division 4-klass, kanske högre än så. Jag vet inte om det är bra eller dåligt att fyra av de tio insläppta målen gjorts av Pelister, ÖT/Smygehuk och Croatia, seriens tveklöst tre sista lag. Eller så ska man vara nöjd med och stolt över alla de nollor vi presterat, främst genom vårens sex (!!) 1-0-vinster.

Matchens kanske viktigaste sekvens, sett till slutresultatet, kom i den 62:a minuten. Högerbacken Wille Öberg hade kontakt med en Åkarpspelare i straffområdet och duktige domaren Alexander Bergqvist från Trelleborg pekade på straffpunkten. Kapten Öberg fick oförstående till avblåsningen även syna ett gult kort. Från där jag stod såg det ut som filmning eller åtminstone förstärkning, vilket Willes reaktion också antydde, men det är rätt sällan fotbollsdomare ändrar ett domslut. Så icke heller idag. Dags då för ännu ett starkt målvaktsingripande: Viktor räddade straffen! Mellanlågt något till höger från målet sett och det läste (?) Viktor och returen studsade långt iväg. Strax efter fick Åkarp ett farligt frisparksläge, som dock tog stopp i muren.

Sista 20 bjöd på ett energiskt jagande Åkarp, som ändå inte skapade fler stora målchanser. Istället borde LB07 satt den berömda spiken i kistan ett par gånger om i någon av de omställningar, som ett högt pressande Åkarp erbjöd. I 91:a kom LB fyra mot tre, men lyckades bara få iväg ett lamt avslut. Minuten efter gjorde Åkarp-Victor en grym dubbelräddning på en annan omställning, som borde resulterat i spänningsdödande 3-1.
Utöver ovanstående referat kan nämnas följande: Kristian Benkö och Clifford Rindom ådrog sig varningar för förseelser i andra halvlek. Bästa spelare i Åkarp måste bli målvakten Victor Ringdahl, som stred tappert mellan stolparna och stängde igen efter tre minuter. Hade Åkarps lagkapten, nr 10 Mattias Silfverberg Folkesson snackat mindre, hade han säkert kunnat sätta ett än större avtryck i matchen. Duktig bollmottagare och stark i luften, utan att bli för mycket target-player. Målskytten Christian Ronnelin var ett ständigt hot(försök) på båda kanterna. I LB07 är det svårt att utse bäste man, men ett givet hedersomnämnande till ”dubble” målskytten Luciano B Gonzalez, straffräddande Viktor Jacobsson samt outtröttlige kämpen Damir Becirovic på mitten. Kanske ska hela mittlinjen omnämnas, inte minst för deras tålamod och stabilitet i andra halvlek.
Slutsignalen ljöd så småningom och glada LB:are kunde fira med den traditionsenliga sång- och danseuforin i omklädningsrummet. Försprånget till tvåan Balkan är fortfarande fyra poäng och sex omgångar återstår. Enligt LB07 ledarstab är ett uttalat mål att vinna serien. Att gå genom serien obesegrade är ett annat uttalat mål och det är långt ifrån omöjligt. Backlinje och målvakt håller hög klass, vilket gör LB07 ohyggligt svårslaget. Kan vi bara hålla Balkan bakom oss fram till seriefinalen den 10:e september, så ser det ut som att Coach Ringblom lyfter herrlaget ett snäpp uppåt i seriesystemet. Eller jinxar jag det nu…?

/Ny medlem i La Familia och ny referatskrivare - Magnus Hinderoth. Forza LB!

Nyhetsarkiv
LFF vann Limhamnsderbyt2016-09-17 18:23
LB07 vs Husie IF 1609042016-08-29 15:17
2016-05-14 23:39
Matchbilder.2016-03-20 18:12