Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

FC Trelleborg
2 - 4
IF Limhamn Bunkeflo
FC Trelleborg2 - 4IF Limhamn Bunkeflo

  INFORMATION
  REFERAT

Matchstart:lör 16 september, 14:00
Plats:Ymorvallen
Tävling:
Matchnummer: 130142118
Samling:13:00
Säkrat avancemang till trean efter rafflande andra halvlek i Trelleborg
2017-09-18 08:57
Efter några dagars apokalyptiskt höstväder, med både storm och skyfallsregn, så lyste en klar och värmande höstsol över Ymorvallen denna lördagseftermiddag. På fredagskvällen hade Balkan besegrat Kosova och därigenom åtminstone ställt frågan till ett LB07 som vid seger mot FC Trelleborg kunde säkra det efterlängtade avancemanget upp i division 3. Inte för att seriesegern vore klar utan för att LB07 då kommit upp i sådan poängledning att de garanterat skulle bli sämst tvåa i serien eftersom jagande Balkan och Malmö City stjäler poäng av varandra i näst sista omgången. Och att bli tvåa med över 50 inspelade poäng skulle med god marginal ge div 3-platsen som s.k. bästa serietvåa i de lokala div 4-serierna. Det känns löjligt att hålla er läsare på halster: LB07 vann och gratuleras till en plats i division tre 2018.

Man kan tycka att tabellen borde visa att serieledande LB07, som bekant ännu utan förlust, ganska lättvindigt ska betvinga FCT, som förlorat fler matcher än de vunnit, och som före matchen låg på åttonde plats. Där lever de i någon sorts ingenmansland; säkrat kontrakt i nästa års fyra, men utan reell chans att krypa mer än en placering uppåt. Så blev ingalunda fallet, alltså den där lätta segern. Efter en stark inledning av våra röd-svarta, som resulterade i två snabba mål, så kom Trelleborg tillbaka in i matchen och lyckades utjämna på straff med 20 minuter kvar.

Vägen dit bestod av en underhållande match för oss på stenläktaren. Första kvarten var en härlig, fartfylld öppning jämfört med många matchers trevande inledningar.  Redan i matchens 4:e minut fick Trelleborg stryka flagg på Ymorvallen. Detta efter matchens i särklass mest omdiskuterade situation: ett rappt högeranfall avvinkades för offside (ingen avblåsning), FCT-spelarna stannade till och slappnade av och då bollen aldrig nådde LB-spelaren i offside-position (som lunkade i riktning mittlinjen) så tog helt enkelt Albin bollen, avancerade framåt-inåt och slog in bollen på Kristian Benkö framför målet, som via lite studsar (självmålsrisk?) skyfflade in den under annars klart godkände Dennis Petersson i hemmakassen. Vilda protester från både spelare och bänk i hemmalägret, men målet godkändes och tillföll den interna skytteligaledaren Benkö.

Knappt hade nätmaskorna slutat rassla innan pyts nummer två skulle vittjas. Den här gången var nog självmålsrisken mer än en risk, vilket är synd då anfallet signerat Luci/Damir på vänsterkanten var riktigt snyggt. Damirs inspel (skott?) tog på en försvarare och hamnade turligt i nät. 0-2 var ett faktum och den här gången utan protester.

Men som vid ett par tidigare tillfällen i höst så kunde motståndarlaget äta sig in i matchen igen. Idag vet jag inte riktigt vad det berodde på, men jag har några tankar i ärendet. Kanske tänker man undermedvetet att ”nu är det här klart” i LB-skorna. Kanske tänker man ”vi är bättre än Trelleborg”. Och kanske är LB07 inte alltid så bra att man kan stå emot välmotiverade och hyfsat spelskickliga lag, som gärna ger serieledarna en omgång. Den kanske troligaste anledningen var dock nummer 7 Jetullah (Toni) Bahtiri. Han var utan tvekan matchens lirare och hade sånär på egen hand vänt på steken, flitigt ackompanjerad av starke 99 Oliver Wilson (som stod emot en 50/50-kroppskollission mot ångvälten Clifford) och löpvillige 19 Jörgen Håkansson. ”Toni” har bra fysik, inte jättelång kanske, men stark, samt en tajming och teknik som inte många spelare i serien har.
 
Redan i den 10:e minuten höll dock Toni på att förstöra spänningen när hans lite lama frisparksskott från bra läge genererade en farlig omställning för LB07. Tre-mot-två-kontringen blev ett nästintill ofarligt burgavelskott från Albin, som kanske hade läge att passa in till antingen Luci eller Benkö, som stormade fram i bra lägen.
I den 20:e minuten gjorde urstarke Cliff dagens rush på sin vänsterkant. Han såg ut att ha förlorat bollen vid mittlinjen efter en slarvig dribbling, men reste sig, knycklade sig ur det prekära läget och gjorde en 50-metersraid helt på egen hand  som gav hörna. Bara någon minut senare var det dags för högerbacken Wille Öberg att göra om ungefär samma sak. LB07 har starka ytterbackar kan vi ännu en gång konstatera.

Starka innerbackar också. Tyvärr spelar ingen av dem nästa match. Mot Nike är de avstängda p g a varningar. I Oskar Ågrens fall en diskutabel sådan – jag tyckte han var först på bollen. Nu är jag inte alltid objektiv, men Ågren själv såg mycket frågande ut när han synade det gula kortet. Fast en mittback som ifrågasätter en matchavstängande varning är kanske mer på nivån ”Skiter björnarna i skogen?” eller ”Bor eskimåer i igloos?”. På den efterföljande frisparken från Toni så gjorde muren som coach Ringblom skrek – de hoppade. Nu hade ju Viktor tagit den ändå, så den efterföljande hörnan var egentligen icke önskvärd. Den seglade nämligen direkt (?) in i Viktors bortre kryss. Ovanligt. Och så var hemmalaget med i matchen.

Ett par FCT-chanser följde, som Viktor parerade eller skopade förtjänstfullt – bra att komma in i matchen igen – och med tio minuter kvar av första halvlek fick istället Luci en stor chans. Han rundade målvakten i full fart, men kom lite ur vinkel så både målvakt och back kunde avstyra ett efterlängtat Luci-mål. Halvleken innehöll ytterligare några halvchanser åt bägge hållen och avslutades med att Cliff nästan kopierade sin första långrush fast den här gången lossade han den tunga bössan för att få till en hörna.

Andra halvlek startade i LB-favör. Damir gjorde en raid från höger, men tyvärr var ingen LB-kille på returen. Jonne Ekendahl kom in på mitten och gjorde en bra halvlek, inte minst med mentalt och verbalt lugn. Han hade behövt låna ut lite av det till en för dagen småretlig Luka, som efter en liten överkörning mot Viktor i målet snackade till sig en varning. Ska bli intressant att se mittbacksparet nästa helg – inte minst som kapten Öberg också (!) åkte på avstängnings-gult. Även Damir snackade sig till en varning. Hmm. Något för coacherna att ta tag i…?

I mitten av halvleken blev matchen lite grinig i allmänhet. Både med hårda tacklingar och med lite negativt LB-snack med domare och varandra. Inhoppade Jonne tog stort ansvar för att få upp snacket till positiv nivå igen. Extra glädjande då det inte alltid är hans starka sida, men han gjorde en stark halvlek överhuvudtaget.

En hastig attack in i straffområdet från Trelleborgs nr 10 Casper Malmgren resulterade i att Wille helt enkelt inte kom undan och åkte på en tveksam, men absolut inte orimlig straff. Denna utgjorde kvittering i matchen och spänt läge, med endast två ynka poäng ner till Balkan med 20 nervösa minuter kvar.

Även denna lördag skulle dock LB07 dra det längsta strået. På en underbart kämpaviljestark OCH tekniskt fulländad dribblingsrunda kring straffområdesgränsen hittade Damir en Jonne med laddad bössa. Hans höger yttersida satt nere vid målvaktens högra stolpe och vilt jubel bland de tillresta LB-supportrarna (undertecknad inräknad). 2-3 och både matchen och seriesegern i nytt bastant grepp.
 
Just det. Willes gula kort. Klassisk tröjdragning efter att han blivit förbisprungen. Inget att säga om. Heller inte mycket att säga om det avgörande 4-2-målet. Det var för vackert för att försöka beskrivas med ord. Fast jag ska ändå försöka: Emil Linde kom in sista åtta-tio, som den våryra kalv på grönbete han gjorde entré som även mot Balkan senast. Då sprang han jättemycket – så även idag. Drog på sig frisparkar och bevakning. Trots denna bevakning kunde i 87:e minuten Wille hitta honom med ett perfekt inlägg i utkanten av straffområdet. I en vacker kombination av snabbhet, spänst, tajming och teknik, med en pannträff som var både smekande mjuk och stångande hård, gör då Emil Linde ett av säsongens absolut vackraste mål. Som en Champions League-reklamvinjett i världsklass ser vi från sidan hur bollen obönhörligt seglar i perfekt båge över keepern och in i bortre krysset. Ytterligare vilt jubel i LB07-skaran och tre poäng bärgade till de 49 tidigare inhämtade. Härligt!

52 inspelade poäng. 16 vinster. 4 oavgjorda. 48 gjorda mål. Endast 14 insläppta. Den raden säger det mesta om den här säsongen. Det är helt enkelt en sån säsong! Grattis killar! Det har ni förtjänat!


Forza LB!

M

<< Tillbaka