Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

IF Limhamn Bunkeflo
1 - 4
GIF Nike
IF Limhamn Bunkeflo1 - 4GIF Nike

  INFORMATION
  REFERAT

Matchstart:lör 23 september, 13:00
Plats:Bunkeflo IP
Tävling:
Matchnummer: 130142121
Samling:12:00
En sån där säsong har också såna här matcher – första förlusten ett faktum efter 1-4 mot Nike
2017-09-25 08:55
Efter matchen utbrister Coach Ringblom spontant: ”Skriv bara ´Det här var skit´ i referatet. Inget annat.” Mmm, han såg inte helt nöjd ut, Tommy. Tydligen var han inte nöjd i omklädningsrummet i halvtidsvilan heller. Ryktet säger att utskällningen i halvtid var episk. Välförtjänt? Tja, det kan man ju orda om och det gör jag nedan. Han har förstås rätt i båda fallen; ”skit” är en bra beskrivning av dagens insats och missnöjd måste man få vara. Det var vi i publiken också.

Samtidigt så blir det för enkelt att kalla 101 minuter fotbollsmatch skit. Även skit är värt någon sorts analys, värdering och eftertanke, så vi gör ett försök. Till vår hjälp tar vi en blandning av sportklyschor och många års erfarenhet.

Kliché nummer ett är den mest uppenbara: För varje vunnen match kommer förlusten närmare. LB07 har både under våren och i höst klarat en eller tre poäng i ett antal matcher där skörden borde varit klenare. Idag kom väl turen och flytet ikapp. Och med flyt menar jag snarare det engelska ordet `flow´. Det var inte mycket flow i LB:s spel idag.
En annan självklar kliché är: LB07:s styrka är försvarsspelet. Både i backlinjen och över hela plan. Detta faktum konstateras inte minst av t ex lagets målskillnad, få insläppta och åtminstone jämförelsevis få gjorda mål. Att tre (fem med Damir och Albin) tongivande försvarsspelare satt på avstängningsläktaren är förmodligen den naturligaste förklaringen till dagens kollaps. Endast Clifford var ordinarie i backlinjen och med Luka, Oskar och Wille frånvarande krävdes att ledarstaben fick komponera ett annorlunda mittfält OCH en helt ny backlinje. Ludde och Lukas tog mittbacksplatserna och Marcus fick överta högerbacksplatsen. Utan att vara elak kan vi väl vara överens om att det gick sådär bra i försvarsspelet. I mitt anteckningsblock är det endast Cliff som får godkänt, inte bara i backlinjen utan i hela laget. Kanske ska de pigga ungdomarna från U17 premieras också: Emil, Jason och Maltin fick göra A-lagsdebut i andra halvlek och gjorde ingalunda bort sig. Viktor i målet kan klara sig undan med ett godkänt, inte minst en svettig frisparksräddning.

Kliché nummer tre: Motivation slår klass. Speciellt som Nike var laget med båda ingredienserna och LB för dagen inte hade vare sig klass eller motivation. Ett piggt, energiskt, snabbt och starkt Nike körde i princip över LB07. Det var betydligt närmre 1-5 än 2-4. Visserligen hade Iffe en boll inne i motståndarnätet vid ställningen 0-2 och 25 kvar, men i ärlighetens namn tror jag inte att det hade hjälpt nämnvärt mycket.  Det här var en sådan där dag när ingenting fungerade.

Fotboll kan betraktas objektivt och jag gör mitt bästa i att lyfta bra och dåliga saker i båda lagen. Nike kom till start med en väldigt ung elva – liksom LB07 – och ungdomarna spelade både respektlöst och kreativt. Nr 11 Timo Nsubuga verkade ha hur mycket bensin som helst i tanken och hans snabba fötter gjorde livet surt för Marcus och Emil Linde på högerkanten i första halvlek. Nr 13 Simon Samuelsson Renblad gjorde två mål. Det ena i första halvlek efter en snygg dribbling i bra läge i straffområdet och det andra ett stenhårt skott i andra halvlek som letade sig in bakom Viktor via Cliffords ben. Niklas Olsson (nr 9) verkade vara den i Nike som stod för lugn och rutin och han var också den som slog in straffen till 0-2 och manade på sina unga medspelare matchen igenom. LB07 saknade en sådan härförare idag.
 
Gjorde någon ens ett försök? Jodå. Jonne försökte genom att hela första halvlek hämta boll långt nere och många gånger gå till anfall med lite längre passningar, men i sanningens namn hamnade de oftare fel eller så saknades löpningar från hans lagkamrater. Jonne har en bra högerfot, men Nike fiskade effektivt upp de flesta bollarna. Iffe har rutinen, men klarade inte heller stå emot Nikes mittfält.

Idag tänker jag inte ta ett längre referat med matchsituationer. LB07:s stora chanser kunde jag räkna på mina fem fingrar, där Marcus nog hade den bästa i första halvlek när han slet sig fri i 12:e minuten, men avslutet hamnade strax utanför, och unge Jason Rindom hade kanske det finaste avslutet i andra halvlek. Utmärkte Nike-målvakten Pontus Persson fick göra en DeGea-räddning i bortre krysset. Han behövde endast kapitulera en gång på riktigt och det var Emil Linde som målade för andra matchen i rad efter fint förarbete av Cliff på vänsterkanten.
Vad ska man mer analysera? Tja, det finns förstås massor att kritisera och kommentera. Håglöst, darrigt, massor med ytor för Nike att ta i anspråk mellan backlinje och mittfält, 80% förlorade närkamper, ohyggligt många felpass – både långbollar och kortpassningar, tveksam kommunikation och dessutom en hel del hängande huvuden i hemmalaget från 0-1 och genom resten av matchen.
 
Någon kommenterade att domaren Besnik Vilanca  var dålig och att det kan ha varit en faktor till förlusten. Här håller jag bestämt INTE med. Han var riktigt bra. Han hade en schysst dialog med spelarna i båda lagen och tillät en hel del kontakt utan att blåsa sönder matchen. Visst kunde LB07 ha fått straff både en och två gånger, främst Benkö som fälldes i bra läge i första halvlekens slutskede, men på det stora hela gjorde domarteamet en bra insats.
Det mest bestående minnet från matchen är annars den otäcka huvudskadan på Nikes duktige Timo Nsubuga i andra halvlek. Han råkade få Antons armbåge i ögonbrynet och blev liggandes en lång stund vid LB07:s avbytarbås innan han med stort besvär kunde krypa av planen. Det tog så illa att han hämtades med ambulans tio minuter senare. Matchen fick stoppas två gånger, dels för omvårdnad och dels när ambulansen kom och domaren lade till 11 minuter. Rapporten från sjukhuset efter matchen var att Timo var groggy, men okej.

Vad gör vi nu, LB07? Ja, det är en match kvar att vinna. Glädjande nog stod de avstängda spelarna efter matchen och knöt näven till ledarna och sa: ”Det här tar vi nästa helg!” Det ska dock sägas att ÖT/Smygehuk slåss för att undvika nedflyttning och LB07 är inne i en liten svacka så här i slutet av serien. Knutna nävar är ett gott tecken direkt efter en tung förlust, men de måste vara knutna om en vecka också. Skaka av er förlusten med ett par bra träningar och gå sedan ut på plan nästa helg och spela hem seriesegern!Forza LB!


Magnus Hinderoth


<< Tillbaka